Зберігання брусниці взимку

Брусниця – дуже корисна ягода, причому заготовляють не тільки плоди, а й листя. Це незамінне джерело вітамінів взимку, коли особливо відчувається їх нестача (авітаміноз).

Ягоди брусниці встигають до серпня. Їх збір триває і у вересні. Листя брусниці можна заготовлювати, починаючи з липня і аж до пізньої осені.

Основна задача при зберіганні листя і плодів зводиться до збереження в них якомога більшої кількості корисних речовин і мікроелементів. Ягоди акуратно укладають в картонні коробки і прибирають в підвал на зберігання. Перед цим їх треба перебрати (видаляючи гнилі плоди) і трохи підсушити. Такий спосіб дозволяє зберегти їх практично в первозданному вигляді протягом 2-3 місяців. Все завдяки вмісту в брусниці бензойної кислоти – натурального природного консерванту. Ні в якому разі не виставляйте брусницю на балкон. З настанням морозів вона неминуче промерзне і втратить всі свої цілющі та смакові властивості. Така ягода прямо йде на викид.

Для більш тривалого зберігання брусниці не обійтися без переробки. Щоб корисні речовини при цьому зберігалися, краще обійтися без термічної обробки. Ягоди перебирають і промивають. Далі їх укладають в чисті скляні банки шаром в 2-3 см, тиснуть його ступкою або ложкою до появи соку, після чого зверху кладуть наступний аналогічний шар і роблять з ним те ж саме. Заповнену вщерть банку закривають кришкою з поліетилену і прибирають на зберігання в холодильник. Зверніть увагу, цукор класти не потрібно. У власному соку ягода буде зберігатися протягом 7 місяців, не втрачаючи своїх корисних і смакових якостей.

Найдовше зберігається брусниця, замоченная у воді. Перебрану ягоду миють і вкладають в чисту банку, заповнюючи її на 3/4 від усього обсягу. Простір, що залишився, заливають холодною кип’яченою водою і прибирають на зберігання в прохолодне місце на 3 доби. Після закінчення цього терміну стару воду зливають, а на її місце заливають свіжу (охолоджену кип’ячену). Банку на цей раз закривають пластиковою кришкою і прибирають на тривале зберігання в холодильник. По мірі використання ягід воду міняти вже не потрібно, але потрібно періодично підливати нову (охолоджену кип’ячену), щоб банку постійно була заповнена вщерть.

Ще одним перевіреним способом тривалого зберігання брусниці є її заморожування. Ягода відбирається, промивається і сушиться, після чого укладається в поліетиленові пакети або пластикові контейнери і забирається в морозильну камеру. Ягоди в замороженому вигляді можуть зберігатися, без перебільшення, роками. Однак при розморожуванні вони будуть втрачати до 30% корисних речовин.

Зберігати листя ще простіше. Зібрані брусничні листя промиваються і укладаються на широку тканина (підійде простирадло) для природного просихання. Обов’язкова умова – прямі сонячні промені не повинні потрапляти на сохнуть листочки. Не намагайтеся сушити листя брусниці в духовці або мікрохвильовій печі – це марна справа. Сохнуть на простирадлі листя час від часу перевертайте і ворошите. Приблизно через 10-12 днів процес сушіння завершується, і листя прибирають на зберігання в картонну коробку або дерев’яний ящик, з внутрішньої сторони вистелений папером. Зверху ємність укрийте бавовняною тканиною або складеною в кілька шарів марлею (цього буде достатньо для захисту від пилу; головне, не накривайте щільною кришкою або чим-небудь подібним, повинен бути струм повітря).

Залиште свій коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *