Як доглядати за виноградом навесні, щоб був хороший урожай

Весна для винограду – найважливіше час. З приходом тепла рослина «прокидається», починається тривалий і інтенсивний вегетаційний період, що завершується віддачею врожаю. Яким він буде, залежить від садівника і від проведених весняних заходів по догляду за чагарником.

зняття укриття

В кінці березня або початку квітня кущі винограду відкривають, звільняючи їх від землі з великою обережністю, щоб не пошкодити нирки. Рихлять міжряддя винограднику на 20-25 сантиметрів глибини. Також проводять розпушування між кущами на 18-20 сантиметрів. Якщо чагарник плодоносний, то проводиться глибока перекопування ареалу зростання культури.

Дуже рано проводити відкриття годі було, так як рушивши в зростання нирки можуть загинути від весняних заморозків: запізнюватися з відкриттям теж не можна, так як нирки проклюнутся, під укриттям (під землею) з’являться білі пагони, які потім на сонці згорять або отримають сильні опіки. Зняття укриття в різних регіонах проводять в різний час, але оптимальним терміном для проведення процедури все ж вважається початок квітня, а при холодній весні з відкриттям можна почекати ще тиждень.

Зверніть увагу: виноградники, вкриті на зиму осокою або ялиновим гіллям, можна відкривати декілька пізніше, якщо весна затяжна. Найкраще відкривати в два прийоми: спочатку знімається велика частина покришки, а після проходження заморозків – вся інша.

Обов’язковою умовою весняного догляду є захист від заморозків. З цією метою відкриті кущі повинні бути підняті на шпалері, причому всі одночасно, так як дія заморозка на висоті одного метра менше, ніж на поверхні землі. Якщо трапилися сильні заморозки, то кущі не зайвим буде на ніч прикривати мішковиною, соломою. Однак робити це потрібно дуже обережно, щоб не пошкодити утворилися пагони і набряклі нирки.

Обробка землі

Після відкриття куща землю, що знаходиться під ним потрібно розкидати по сторонам. Накопичується з року в рік під культурою грунт закриває нижню частину рукавів, в результаті на них починають утворюватися поверхневі або по-іншому росисті коріння. При відкопування ці пагони видаляють, так як вони завдають шкоди, знижуючи врожай виноградного куща.

За зиму грунт сильно ущільнюється, це перешкоджає попаданню вологи і повітря до коріння і послаблює рослину. Наситити грунт киснем і поліпшити водопроникність допомагає розпушування. Прийом проводять за весняний період двічі: одразу після відкриття виноградних кущів і перед цвітінням. Вперше проводять глибоке розпушування, якщо перекопування ділянки не проводилася. Тоді ж вносять першу порцію добрив.

Мульчування допомагає надовго зберегти в грунті не тільки вологу, але і поживні речовини. В якості мульчі виступає солома, тирса або компост. До того ж мульча буде стримувати дикий зростання бур’яну, яка забирає частину харчування у винограду. Захисний шар викладають біля рукавів до розпускання бруньок.

Уривок

Навесні виноградник обрізають. Цей важливий агротехнічний прийом сприяє підвищенню врожайності, поліпшення якості плодів, продовженню життя виноградника. У перші три роки проводять в основному формуючу обрізку, потім – підтримуючу. Виноградний кущ являє собою не штамбовий кущ, від коренів якого відходить 4-6 маткових рукава з численними гілками, лозами. Така система пристрою винограду допомагає легкому укриттю культури на зиму.

Після зняття зимового укриття виноградні рукава ретельно оглядають, визначають «хворі» місця: слабкі, підмерзлі, отплодоносившие, що ростуть неправильно, уражені хворобою пагони. Їх виламують або вирізують. Правильна обрізка молодих пагонів сприяє розрідженню крони – сонячні промені будуть вільно проникати всередину чагарнику.

У свою чергу зелені пагони вимагають уважного пасинкування. На молодих гілках в пазухах листків нирки починають проростати, утворюючи пасинки. Вони дуже сильно загущают і затінюють кущ, тому їх видаляють в два прийоми: перший раз – ранньою весною, другий раз – в липні.

«Стрижка» рослини повинна проводитися згідно з правилами, а саме всі зрізи обов’язково робляться на внутрішній частині куща. На плодоносних пагонах має залишатися мінімум по 12-14 нирки, щоб виноградні грона були великими.

Зупинка «плачу лози»

Весна – період пробудження природи. У рослинах активізуються обмінні процеси, починається інтенсивне сокодвижение по венах стебел і листя. При обрізанні пагонів винограду з них може виділятися сік – ознака того, що чагарник успішно перезимував і готовий до плідної процесу свого розвитку і плодоношення. У нормі кількість виділеної рідини в середньому варіюється в межах від 300 мілілітрів до 2 літрів, в залежності від віку та розміру куща. Виділення закінчиться, як тільки розпустяться листочки. Але буває, що протягом пасоки не зупиняється. Це повинно насторожити виноградаря, так як це дуже небезпечне явище, що приводить в більшості випадків до пригнічення рослини.

Є кілька причин плачу лози:

  • неправильно проведена весняна обрізка пагонів (рани занадто глибокі або об’ємні, зрізи проведені не в тому напрямку або їх занадто багато);
  • перезволоження грунту провокує рясне сокоруху;
  • внаслідок поганого зимового укриття гілки поламалися, і з ран випливає сік;
  • раптове похолодання слідом за раннім потеплінням веде до несвоєчасного пробудження рослин.

Чим затяжні буде весна, тим довше земля буде вологою. Холодна і сира грунт затягує вегетацію, а значить процес пробудження, і відповідно, сокоруху буде тривалим і рясним.

Плач лози не веде ні до чого хорошого. Зайва втрата рідини сприяє до ослаблення культури:

  • пагони, розташовані близько до ранки, висихають;
  • мокрі нирки починають гнити;
  • вологість поверхонь куща створює сприятливу атмосферу для розвитку грибка;
  • знижується якість і кількість врожаю.

Якщо стало зрозуміло, що виділення соку носить нездоровий характер, то потрібно якомога швидше вжити заходів і зупинити небезпечну недугу.

Прийоми зупинки плачу:

  • під кущем потрібно провести розпушування і мульчування землі. Якщо земля занадто пересохла, варто додати води, щоб рослина «не голодує»;
  • дрібні численні зрізи, що залишилися від видалення тонких гілочок можна обпалити вогнем за допомогою запальнички;
  • закупорити рани допоможе спеціальна замазка для таких випадків. Вона складається з Сурикової фарби з додаванням оліфи, крейди і борної кислоти;
  • на пошкоджений втечу натягують палять з дроту. Однак цей спосіб потрібно використовувати з особливою обережністю, так як зайва перетяжка може спровокувати висихання здорових ділянок.

Як уникнути плачу винограду

Як вже було сказано, основною причиною проблеми є неправильна або несвоєчасна обрізка. Тим часом, потрібно пам’ятати, що пагони винограду відрізняються структурою від гілок тої ж яблуні або смородини, а тому обрізати їх варто, враховуючи їх особливості.

Як уникнути соковиделенія:

  • гілки можна видаляти методом «на кільце», так як стовбур винограду «не вміє» заращівать рани – вони просто засихають і в цих місцях обмінні процеси уповільнені. При видаленні непотрібних лоз завжди залишають пеньки в 2-3 сантиметри;
  • обрізку винограду потрібно проводити в будь-який момент, але тільки не в період сокоруху;
  • не можна видаляти багато гілочок за одну процедуру. Чим менше пеньків і зрізів залишиться, тим краще;
  • дрібну поросль можна виламувати і влітку;
  • при обрізанні користуватися необхідно стерильним і дуже гострим інструментом, який залишить рівний зріз, а значить, рослина менше травмується.

підв’язка

Після звільнення і підрізування виноградні кущі піддають підв’язці до дроту шпалер або дуг. Це так звана «суха» підв’язка. При такому методі підв’язують багаторічні рукави куща, рівномірно їх розподіляючи, щоб не створити загущених місць на шпалері. Однорічні лози підв’язують горизонтально або кілька похило.

При вертикальній шпалері до нижнього дроту підв’язують нижні плодові гілки; до другої – залишилися плодові лози, а до третьої – однорічні зелені пагони. Підв’язку здійснюють гнучким і міцним, але що не ушкоджує матеріалом. Найкраще використовувати мочало або шпагат. Підв’язувальний матеріал спочатку намотують на дугу, а вже потім прив’язують не туго лозу.

Зелені пагони повинні бути розподілені по шпалері рівномірно. Неприпустимо, щоб вони затінювали один одного або ламалися при сильному вітрі.

полив

Зволоження грунту сприяє активації кореневої системи. Весняний полив дуже важливий у вирощуванні винограду, адже він діє як кнопка включення всіх біологічних процесів рослини. Навесні вперше поливають саджанець відразу після висадки ще в квітні, влаштовуючи як мінімум три водні процедури. Поливають по борознах, викопаним з двох сторін ряду, тонкою цівкою. На кожен виноградний кущ виливають по 2-3 відра води. При поливі необхідно стежити, щоб грунт промокає на 80-100 сантиметрів.

Після поливу в міру підсихання грунту (через один-три дні) її рихлять, щоб не допустити утворення кірки, одночасно видаляючи бур’яни.

Дворічні саджанці поливають в весняний період тільки два рази, в квітні і травні. Плодоносний чагарник потребує рідкісних, але рясних поливах. Навесні досить рясно промочити грунт лише в травні, а потім вже тільки після цвітіння. Якщо весна волога, то в квітні-травні можна не поливати. Рідкість поливів обумовлена ??тим, що у виноградного куща дуже довге коріння, які можуть дістати вологу з великої глибини.

Зверніть увагу: надмірне зволоження культури веде до уповільнення зростання і розвитку, так як при випаровуванні повітря навколо винограду буде сильно охолоджуватися, що викличе затримку вегетації чагарнику.

внесення добрив

Під виноградник вносять ті ж добрива, що і для інших плодових і ягідних культур, що вирощуються в саду. Більш високий урожай винограду можна отримати, якщо спільно вносити в грунт мінеральні та органічні добрива.

Кращими основними дозами добрив вважаються: 35-50 грам аміачної селітри або 60 грам сульфату амонію, які вносяться навесні перед відкриттям винограду під розпушування. Якщо суперфосфат і хлористий калій восени не були внесені, то їх закладають навесні разом з азотовмісними добривами.

Навесні і влітку роблять дві обов’язкові підгодівлі: першу за 10-15 днів до цвітіння винограду. Її влаштовують з 17-20 грам аміачної селітри або 30 грам сульфату амонію, 25 грам суперфосфату і 4 грам хлористого калію на один квадрат. Через 2-3 тижні після цвітіння удобрюють виноградник вдруге калійно-фосфорними сполуками. Раз на 2 роки дають органічні добрива (гній, компост або перегній) в кількості 6 кілограмів на один квадратний метр. Органіку застосовують в рідкому вигляді (розведену з водою), так як дуже концентрований біохімічний склад таких добрив пригнічує рослини, при цьому листя жовтіє і опадає.

Добрива вносять в канавки 30 сантиметрової глибини, вириті в середині міжрядь, або в ями, вириті на тій же відстані. Після вбирання добрив ями засипають землею. Органіка вноситься перший раз за 10 днів до появи перших суцвіть і другий – через два тижні після цвітіння. Внесена в більш пізні терміни органічна підгодівля уповільнює зростання кущів, що призводить до невизрівання пагонів.

Обробка від шкідників і хвороб

Період потепління робить виноградні кущі найбільш уразливими перед хворобами і шкідниками. Обрізка, підмерзлі гілки, надмірна вологість грунту, сокодвижение – все це може призвести до прояву різних недуг. Також навесні активізується численна рідина, яка швидко перебирається на рослини і починає шкодити їм. Плодові і ягідні чагарники обробляють ідентичними засобами – фунгіцидами та інсектицидами, які знешкоджують патогени.

Проти різних грибкових захворювань, в тому числі плямистості кісточкових, борошнистої роси допомагає щорічне багаторазове обприскування чагарників 3% розчином бордоської рідини, обробка яким починається навесні. Проводять його до набрякання бруньок. Від борошнистої роси застосовують опудривание сірої в суміші з вапном. Обробку роблять два рази – до і після цвітіння.

Крім бордоською рідини і сірки найбільш ефективними вважаються такі кошти як мідний і залізний карбофос, сечовина, які справляються не тільки з грибками, а й з вірусами.

Від шкідників рослини можна захистити за допомогою ранневесенней обробки їх карболінеум. Тлю і слоників знешкодить старий і перевірений дуст.

Крім обробки отрутохімікатами, потрібно дотримуватися профілактичних заходів.

Слід систематично:

  • виробляти побілку штамбів і гілок виноградних кущів;
  • глибоко рихлити ґрунт на пристовбурних кругах.

щеплення

Виноградні пагони часто підмерзають взимку через низьку морозостійкості. Через це рослина стає ослабленим і гірше плодоносить. Виправити ситуацію найчастіше допомагає щеплення на міцне здорове рослина.

Що дає щеплення:

  1. Підвищується імунітет рослини. За допомогою «підселення» нового сусіда на сильний плодоносний кущ можна поліпшити здоров’я виноградного рослини, так як щеплені, вони менше пошкоджуються небезпечними хворобами і такими шкідниками як філоксера. Щеплені рослини більш життєздатні і довговічні.
  2. Урожайність. Прищеплене рослина дуже швидко утворює нові пагони, які до всього іншого дуже продуктивні. Вони швидко приносять хороший і смачний урожай.
  3. Економія місця і отримання нового сорту. Одна рослина може приносити врожаї кількох різних сортів. Це також можливо через щеплення. Якщо до підщепи підселити два держака різного ґатунку, то вони легко приживуться і дадуть унікальні сорти зі своїми параметрами. Вирощування на одному дереві відразу декількох сортів відмінно економить місце в саду.

Навесні щеплення роблять в кінці квітня – початку травня, коли середньодобова температура буде не менше 15 градусів тепла. Щепи заготовляють ще восени. Їх беруть з рясно плодоносних лоз. Оптимальний розмір живця – 10-12 сантиметрів. Кількість очок – 2-3.

Зверніть увагу: для розмноження підходять міцні, здорові і міцні живці, в іншому випадку вони не приживуться. Гілочки зрізають про середній або нижній частині куща, але не з верхівкової його частини.

На що ще звернути увагу:

  • найкраще прищеплювати рослини з однаковою силою зростання;
  • сорту прищепи та підщепи повинні бути однієї групи – це максимально допоможе приживлюваності;
  • прищеплювати найкраще гібридні сорти з більш сильним імунітетом і іншими позитивними якостями;
  • для підщепи краще використовувати морозостійкі сорти винограду.

Існує багато способів «підселення» прищепи, однак, для весняного щеплення найбільш підходить метод «в розщепів». Він дуже простий у виконанні і ефективний. Щоб все вдалося потрібно дотримуватися чистоти зрізів і живців. Зрізи повинні щільно стикатися один з одним. Для цього місце щеплення обмотують міцним, але повітропроникним матеріалом.

Особливості догляд в різних регіонах країни

Залежно від кліматичних умов, змінюються і правила догляду за виноградником. Виходить так через різної структури грунту, температурного режиму, вологості, зміни сезонів.

У Середній Смузі (Підмосков’я)

У цьому регіоні весна приходить пізно, але навіть тоді велика ймовірність повернення заморозків. Тому виноград відкривати не поспішають аж до кінця квітня. Спочатку знімають верхушечное укриття, а лише тільки потім, коли минуть холоду, всю решту. Поспіх може привести до обмороження нирок і молодих гілок, що негативно позначиться на плодоносінні. Пошкоджені бруньки вирізають, роблять санітарну обрізку.

Через 10-12 днів після відкриття вперше підгодовують виноград повним комплексним добривом. Підживлення влаштовують раз на два тижні аж до початку плодоношення. Особливо тутешнім грунтів не вистачає магнію, тому періодично живлять грунт рідкої підгодівлею сірчанокислого магнію. Мульчують виноградник старої травою або тирсою. Поливи роблять рідко, тільки якщо довго не було природних опадів.

У Підмосков’ї спостерігається перезволоження грунту. Це викликає поширення грибкових інфекцій. Уникнути цього допоможе підняття гілок на шпалеру, щоб вони не стикалися з грунтом. Для профілактики кущі обприскують бордоською рідиною або іншими фунгіцидами. Роблять це до набрякання бруньок, потім до цвітіння і відразу після нього.

Поволжя

Звільняють виноград після зимівлі в кінці квітня. Перший час захист не прибирають повністю і використовують її в основному вночі під час весняних заморозків. Таке поступове відкриття сприяє безболісному пробудженню рослин. Можна встановити тимчасовий каркас з дуг і натягнути плівку, яка буде захищати чагарник від холодів і дощів. У теплиці виноград швидко прокидається і йде в вегетацію. Відкриті кущі обробляють з метою захисту від грибкових уражень і впливу комах розчином з 800 грам сечовини і 200 грам мідного або 250 грам залізного купоросу на 10 літрів води або 3% розчином бордоської рідини

Обрізку проводять таким чином, щоб на кожному рукаві залишалося стільки пагонів, щоб кущ зумів задовольнити всі їхні потреби максимально якісно. Рослина не повинно бути перевантаженим, інакше урожай буде поганим. Полив проводять рідко, але рясно, виливаючи під кожен кущ по 200 літрів води. Вперше поливають виноград ще до розпускання бруньок, щоб запрацювали обмінні процеси куща. Наступний раз водні процедури влаштовують перед цвітінням.

Підгодовують виноградні чагарники мінеральними речовинами під час першої обробки грунту. Повторно добрива вносять за тиждень до цвітіння. У літній період підгодівлі влаштовують 2-3 рази в залежності від стану рослин.

В Сибіру

В такому непростому кліматі винограду доводиться несолодко. Тому для культивування в північних регіонах вибирають тільки зимостійкі сорти раннього терміну дозрівання. Краще підходять гібриди переважно білого і рожевого винограду, так як темні сорти не встигають визрівати. Обробіток відбувається тільки під укриттям – в теплиці або оранжереї. Для підтримки комфортної температури поливи тут здійснюють частіше. Вперше поливають виноград до розпускання бруньок, потім під час і після цвітіння. Грунт повинна бути легкою, з хорошою аерацією. Для підтримки життєздатності куща в суворому кліматі, влаштовують часті підгодівлі. Як тільки приходить тепло, під кущі вносять комплексні мінеральні склади, що містять азот, калій і фосфор. Вдруге удобрюють вже органікою, з додаванням фосфорно-калійних препаратів. З азотом слід бути обережніше, тому що його надлишок спричиняє до нарощування зеленої маси на шкоду цвітінню і плодоформірованію.

Обрізають навесні виноград тільки в разі потреби, прибирають зламані або хворі гілки. Основну стрижку влаштовують восени. Від хвороб обприскують кущі фунгіцидами 1-2 рази залежно від здоров’я куща.

на Уралі

Клімат тут не такий суворий як в Сибіру, ??але все ж не надто він комфортний для гармонійного розвитку виноградника. Для вирощування вибирають морозостійкі, з високим імунітетом сорти. Для отримання хорошого приплоду садівники оберігають ніжні кущі від заморозків аж до травня. Коли температура повітря перестане опускатися нижче 13-15 градусів, лози звільняють від укриття. Правда не варто до цього часу тримають виноградник повністю закритим – щоб не створювалося конденсату, при якому поширюються спори грибка, укриття можна днем ??відкривати, створюючи провітрювання.

Обрізку проводять регулярно, але не дуже сильно, так як зрізи довго заживають. Після обрізки проводять профілактичну обробку проти хвороб і шкідників.

Обов’язково потрібно вносити добрива і після них мульчувати землю. Перевагу варто віддавати багатокомпонентним мінеральних елементів, а ось з азотовмісними препаратами варто бути обережнішими і не захоплюватися нею. Добре виноград відгукується на органіку і золу.

В Криму

Це ідеальне місце для утримання виноградника. Тут не потрібно вкривати лози на зиму, а тому необхідність в знятті з шпалер і обережному притисканні рукавів до землі без шкоди їх фортеці відпадає. Обрізку проводять вже в кінці лютого. Проводять насамперед прорідити стрижку, видаляючи пагони, що створюють густу крону. Лози вкорочують, залишаючи необхідну кількість нирок. Повне комплексне добриво вносять ще навесні так, щоб до початку вегетації грунт був наситила мінералами. Підгодовують виноградні кущі перед цвітінням і на початку плодоношення.

Поливати виноград потрібно часто і рясно. Найбільш ефективним вважається крапельне зрошення, при якому вода доходить до коренів в повному обсязі. Взагалі на півдні важливо контролювати рівень вологості грунту, адже при нестачі води відбувається швидке висихання лоз. Потрібно стежити за тим, щоб грунт була вологою до 60 сантиметрів глибиною.

Типові помилки догляду за виноградом навесні

Виноград, культура примхлива і не всі можуть з нею впоратися. Знань і умінь по темі вирощування культури має бути чимало, щоб, нарешті домогтися гарного врожаю. Саме цього і не вистачає початківцям виноградарям.

Типові помилки садівників:

  • недотримання термінів відкриття винограду;
  • неправильна обрізка;
  • несвоєчасно поливи;
  • проведення неписьменною щеплення (невідповідні сорти або рослини);
  • погане поєднання підгодівлі;
  • неякісна обробка землі.

Весна – час не тільки мрій про гарний урожай, але і дій. Уважний і ретельний догляд за виноградною культурою принесе свої плоди – велика кількість смачних соковитих ягід, насолоджуючись якими відразу забуваються всі тяготи їх отримання.

Залиште свій коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *