Яблуня “Жигулевская”: опис, фото, відгуки

Сорт яблуні «Жигулевская» набув поширення в південній і центральній частині країни. Сорт відноситься до осінніх різновидів. Яблука достигають не раніше вересня і мають солодко-кислий смак.

Сорт можна вирощувати в Сибіру, ??він володіє зимостійкістю. Жигулевская яблуня стала відома ще в минулому столітті і до сих пір користується попитом. Її знають досвідчені садівники і хвалять за високу врожайність і хороші смакові якості плодів.

Яблука переробляються на варення та джеми, можна зробити прекрасне яблучне повидло або джем. Багато господинь роблять на основі яблук настоянки, наливки та пунш.

Характеристика та опис сорту

Сорт визнаний високоврожайних і здатний давати від 40 кілограмів яблук за сезон з дерева, навіть на початковій стадії вирощування. Плоди вагою до 200 грамів мають круглу форму і темно-червоний красивий колір. М’якоть середньої соковитості, переважно солодка, але має кислинку. Шкірочка щільна, масляниста.

Період дозрівання яблук розтягнутий, тому збір врожаю проводять по 3-4 рази в сезон. Термін збору настає для центральної частини – не раніше вересня, для південної частини – середина або кінець серпня. Зібрані плоди зберігаються не більше 2 місяців в вентильованому прохолодному приміщенні, можна в холодильнику.

Жигулевская яблуня має стійкість до парші та грибкових захворювань. Дерево виростає великим з високою кроною. Крона не густо і добре висвітлюється сонячним світлом. Яблуня потребує несильним обрізку, так як гілок спочатку невелику кількість. Нирки починають пробуджуватися рано, іноді можуть підмерзати по весні. Плодоношення відбувається щорічно.

Вирощування і догляд за Жигулівської яблунею

Яблуню найчастіше вирощують з саджанців. Саджанці повинні бути подращённимі і красивими. Саме їх оптимальний вік – 1-3 роки, старі саджанці купувати не рекомендується. Придбати посадковий матеріал можна на ринку навесні. Весна – сезон посадок, тому вибору повинно бути багато.

Після покупки саджанця, потрібно визначитися з ділянкою для вирощування яблуні. Дерево любить сонячне світло і суглинних грунт. Яблуню можна підсаджувати до груші, сливі, смородині, агрусу, жимолості. Обов’язково при посадці враховують відстань не менше 1 метра від сусіднього дерева або чагарнику.

Готують посадкову яму. Розмір ями в діаметрі повинен бути не менше метра, а глибина – 70-80 сантиметрів. Коли викопують яму, відразу розмежовують землю на два шари. Верхній родючий шар ґрунту складають окремо від нижнього. Він володіє багатим складом. У верхній шар землі додають торфу і перегною по 1 відру, ч.л суперфосфату і калію хлористого. Якщо грунт занадто кисла, додають вапно. Роблять в ямі з землі горбок. У саджанця розправляють коріння і поміщають рослину в вершину пагорба, після чого засипають рештою грунтом.

Після посадки добре проливають землю близько саджанця 3-4 відрами води. Потрібно пам’ятати, що коріння яблуні знаходяться глибоко, тому води для поливу потрібно багато.

Важливо! Молода яблуня росте 4-5 років, перш ніж починається процес плодоношення. Потім плодоношення буде протікати регулярно тривалістю до 30 років.

За молодий яблунею потрібно стежити і доглядати. У перші роки життя, восени і навесні проводять побілку стовбура для захисту від різних шкідників. Побілка захищає яблуню від річного перегріву. Суміш для побілки готують з 300 грамів вапна, 2 ст. л. канцелярського клею і 2 літрів води. Змішують складові для однорідної маси і додають? ч.л. мідного купоросу. Попередньо з дерева потрібно зняти стару кору. Наносять побілку рівним тонким шаром на нижню частину стовбура молодої яблуні.

Обрізка яблуні здійснюється в квітні. Обрізка допомагає провітрювання крони, покращує відвідуваність, а збір врожаю буде проводитися зручніше. Насамперед видаляють пагони, які відходять під гострим кутом від стовбура або затуляють молоді пагони від сонця. Коли дерево набере силу, його висоту регулюють. Обрізають вершину дерева, щоб воно не росло надто високим. Оптимальна висота – 4 метри, з дерева буде зручно збирати яблука і доглядати за ним. Пристовбурні кола повинен бути промульчірован соломою або торфом. Мульчу слід наносити тонким шаром і рівномірно.

Яблуні потрібен регулярний полив. Він повинен бути не менше, ніж 1 раз в тиждень. При поливі можна додавати різні добрива і добавки. Яблуня добре переносить аміачну селітру, карбофоску, нітрофоску, сірчанокислий калій. Всі використовувані добавки необхідно розводити, дотримуючись пропорції, і вносити під стовбур дерева не частіше 1 разу на тиждень. Надлишок добрив в грунті користі дереву не принесе.

Коли яблуня почне плодоносити, збирають перші плоди. Яблука можна зривати блідого кольору, але розмір їх повинен бути в нормі. Червоні стиглі яблука потрібно відразу ж вживати в їжу, негайно. Недоспелий плоди можуть зберігатися ще до 2 місяців.

Важливо! Яблука, які вже впали з гілки на землю, в їжу вживати небажано.

Для підготовки до зими грунт близько яблуні повторно мульчують торфом або соломою. Яблуня проявляє стійкість до холодів і не боїться середніх заморозків, а в південних районах за дерево взагалі не варто переживати. Якщо яблуня росте в Сибіру або на півночі країни, то на зиму її гілки і стовбур вкривають агроволокном.

Переваги Жигулівської яблуні

  • красивий колір яблук;
  • хороші смакові якості;
  • висока врожайність;
  • хороша транспортабельність плодів;
  • стійкість до хвороб і шкідників.

Серед недоліків відзначається низький термін зберігання яблук, розтягнуте плодоношення.

Відгуки тих, хто садив

Аркадій з Липецька пише: «Жигулевская яблуня – один з найкращих сортів культури. Яблуня швидко зростає, плодоносити початку через 3 роки після посадки. Садив 3 дерева, все 3 і ростуть. Яблука смачні, солодко-кислі, але приємні. Вирощую для себе, і вистачає на продаж ».

Оксана розповіла: «Смачні домашні яблука виростають. У моїх батьків яблуня росте вже 10 років. Урожай щороку хороший і стабільний. З яблук варимо вариво і компот. Виходить дуже смачно ».

Залиште свій коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *