Яблуня Флоріна: опис, фото, відгуки

Одним з популярних яблучних сортів є сорт під назвою «Флоріна». Дерево плодоносить невеликими солодко-кислими яблуками і дає в сезон високий стабільний урожай. «Флоріна» зростає переважно на півдні або в центральній частині. При належному догляді яблуня може вирощуватися в північних районах.

Яблука відмінно підходять для вживання в свіжому вигляді, але можуть застосовуватися для виготовлення повидла, варення і джему.

Характеристика та опис сорту Флоріна

Дерево виростає середнього зросту до 3-4 метрів, але має розкидисту крону. Сорт відноситься до зимової різновиди, тому плодоношення злегка запізніле, але рясне. Збір урожаю починається в середині вересня. Яблука швидко встигають і мають червону шкірку і жовто-білу м’якоть. Смак більше солодкий, ніж кислий, дуже приємний і освіжаючий. Розмір яблука середній, діаметр може досягати 7-8 сантиметрів, а вага – 150 грамів.

Сорт «Флоріна» відомий ще з минулого століття і користується популярністю серед досвідчених садівників. Він має хорошу захисну здатність і не хворіє, рідко піддається нападу комах і шкідників.

«Флоріна» – урожайний сорт. Показник врожайності досягає 80-100 кілограмів яблук з одного дорослого дерева віком 7-8 років. Яблуня активно зростає і набирається сил, після 3 років її вирощування починається плодоношення. Яблуня плодоносить щорічно, але з чергуванням високою і низькою врожайністю.

Вирощування і догляд

Яблуню прийнято садити в весняну пору року, в середині або наприкінці квітня для центральної частини Росії і в кінці березня для південних регіонів. Розмножується яблуня саджанцями. Хороші здорові саджанці можна придбати на садовій ярмарку або на ринку. Посадковий матеріал купують безпосередньо перед самою посадкою, коли вже підготовлена ??земля, і визначено посадковий день.

Під яблуню готують місце і землю. Ділянка повинна добре висвітлюватися з усіх боків, щоб яблука рівномірно встигали. Яблуню добре вирощувати в пористої, незастойной грунті. Землю під посадку потрібно перекопати, видалити сміття, розбити грудки землі.

Важливо! Яблуню допустимо вирощувати поблизу вишні, обліпихи, сливи, ранетки, але на деякій відстані (не менше 1 метра).

Перед тим, як приступити до посадки, в землю додають перепрілий компост, розподіляють його в грунті. Не завадить використання суперфосфату, його кількість визначається в залежності від площі насадження і приводиться в інструкції до препарату.

Садять яблуню на глибину не менше 70 сантиметрів. Коренева система дерева формується швидко і вимагає багато вільного простору. Після посадки ставлять до саджанця опору і підв’язують до неї. Опора захистить деревце від вітру і стимулює його зростання. Відразу після посадки особливого догляду не потрібно. Грунт ще досить зволожена після зійшов снігу, поливати землю потрібно, коли вона просохне.

Грунт під яблунею час від часу покривають тонким шаром мульчі: це може бути солома або торф. Мульча дозволяє зберігати водний баланс в грунті. Поливають яблуню 1 раз в тиждень в літні місяці. Якщо стоїть спекотна погода, а дощу немає, то полив частішають до 2 разів на тиждень.

Великий вплив на ріст і плодоношення яблуні надає її обрізка. Правильне формування крони і видалення зайвих і старих пагонів прискорять отримання довгоочікуваного врожаю і збільшить смакові якості плодів. Обрізку потрібно проводити до цвітіння яблуні навесні і восени, коли збір плодів вже буде завершено. Обрізати потрібно не менше 1/4 частини від загальної кількості гілок. Після обрізки місця зрізу обробляють перекисом водню або перманганатом калію. Ці препарати прискорять загоєння і допоможуть запобігти зараженню дерева.

Навесні і восени яблуню обробляють спеціальними речовинами, які відлякують комах. У товарах для дачі представлений великий вибір всіляких препаратів, які ефективно борються зі шкідниками та гризунами. Часто допомагає побілка стовбура дерева білій емальованій фарбою. Побілку можна зробити з вапна, попередньо змішавши її з клеєм.

В кінці весни на яблуні утворюються білі красиві квіти. Під час першого цвітіння більшу частину квітів потрібно видалити з гілок для стимуляції врожаю. В подальшому цвітінні яблуні потрібно забезпечити додатковий полив з сірчанокислим калієм або аміачною селітрою. Ці добавки забезпечать рясне цвітіння. Добре з добрив діють настій курячого посліду або коров’ячого гною.

Увага! Поливати добавками яблуню потрібно не частіше одного разу на тиждень. Перенасичення добривами земля здатна погубити молоду яблуню.

Збір першого врожаю здійснюють в кінці вересня. Зривають вже досягли зрілості плоди червоного кольору. До заморозків необхідно зібрати весь урожай. Зібрані яблука добре зберігаються: до 3 місяців. Сухі чисті плоди краще нещільно обернути в крафтового папір, так вони будуть зберігатися довше. Недоспелий зірвані яблука потрібно покласти на підвіконня, вони швидко достигнуть і набудуть червоний колір. За смаком вони абсолютно не відрізняються від інших плодів.

До настання похолодання мульчують соломою пристовбурні кола яблуні. Солома збереже тепло і не дасть коріння замерзнути. Якщо є в господарстві агроволокно, то їм накривають гілки дерева. Яблуню, що росте на півдні, на зиму накривати немає необхідності. До наступної весни яблуня вже запасеться силами і продовжить рости.

Переваги сорту Флоріна

  1. Гарний зовнішній вигляд і яскравий колір яблук.
  2. Солодко-кислий смак і приємний аромат.
  3. Висока і стабільна врожайність.
  4. Невибагливість до грунту і догляду.
  5. Стійкість до хвороб.

Відгуки тих, хто садив

Марина з Анапи пише про яблучний сорт Флоріна: «Мені дісталася яблуня у спадок від бабусі. Вона вже плодоносила. Плодоношення триває недовго і рясно, яблука збираю за 2 рази. Смак приємний і містить кислоту в міру. Яблука в основному їмо просто так, всією сім’єю. Вони добре зберігаються і навіть переживають зиму ».

Антоніна каже: «Відомий сорт Флоріна я знаю давно. Він зарекомендував себе з позитивного боку завдяки відмінному смаку яблук і їх високому врожаю. Застосування яблук універсальне. Вони годяться для куховаріння і для приготування домашніх заготовок ».

Залиште свій коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *