Вирощування агрусу

Ні для кого не секрет, що вирощування агрусу дозволяє щороку дачникам збирати непоганий урожай цих смачних і вітамінізованих ягід. Агрус відноситься до скороплодным, високоврожайних рослинам. Більш того він не дуже вимогливий до грунту, стійкий до морозів і грибкових хвороб.

Ягоди у агрусу вживають в їжу при різній формі стиглості. Для компоту використовують недозрілі, ще зелені ягоди, варення готують з полузрелых плодів, а на смачний десерт подають остаточно стиглі ягоди. Кожен сорт чагарнику має своє забарвлення дозрілих ягід. Вони містять велику кількість вітаміну РР навіть більше, ніж мають ягоди суниці.

Технологія вирощування агрусу

Підготовка ґрунту для посадки

Для вирощування агрусу спочатку готують територію і грунт. Для цього прибирають бур’яни, а грунт удобрюють перегноєм, гноєм або компостом. Яму копають на глибину 40 см і ширину, щоб помістилася коренева система. Якщо грунт піщаний, то на дно ями кладуть трохи глини для утримування вологи. Потім в яму додають трохи органічного добрива, а зверху засипають поживним грунтом.

Посадка агрусу

Саджанці агрусу можна висаджувати два рази в році:

  • Навесні. Агрус намагаються висаджувати дуже ранньою весною перед початком розпускання бруньок.

Перед посадкою добре оглядають посадковий матеріал. Зламані пагони і коріння чагарнику довше 20 см вкорочують. Рослини висаджують рядами, междурядное відстань до двох метрів, а між кущами до 1.5 м.

Догляд за агрусом

Для гарного росту агрусу обов’язково роблять постійний догляд за рослиною. У цей список робіт входять знищення бур’янів, підживлення, розпушування, своєчасний полив і обрізка кущів. Полив роблять в суху, жарку погоду несильно, але часто. Щороку вносять сечовину (30 г/м2), а також мінеральні добрива (фосфорні, калійні), під кущі посипають деревну золу.

Обрізка агрусу

Агрус обрізають для формування повноцінного куща, де є різновікові гілки і для підтримки високої врожайності. Повністю вирізують дрібну поросль, старі скелетні гілки замінюють новими, молодими. До найбільш цінних гілках у агрусу належать 5-7-мі річні гілки.

Обрізку кущів виробляють щорічно. Це попереджає рослину від усяких хвороб. Кущ має досить просвітлюватися сонцем, інакше ягоди уражуються грибковими хворобами, а листя борошнистою росою. Під нижні гілки ставлять зроблені підпори.

Розмноження аґрусу

Агрус розмножують методом відводків. Навесні роблять невеликі борозенки і кладуть туди найбільші однорічні гілки, потім пришпилюють до землі невеликими гаками. Після того, як на цих покладених пагонах зростуть зелені гілки до 10 сантиметрів, то їх присипають землею. Не забудьте добре полити і зробити мульчування. Постійно стежити, щоб не було бур’янів і через два роки виходять відмінні відводки з могутнім корінням і декількома листками.

«Аґрус має здатність утворювати додаткові корені»

Цією можливістю і користуються садівники на своїх земельних угіддях. Ну а щоб на своїй дачній ділянці мати смачні і дуже корисні ягоди, потрібно дотримуватися технології вирощування агрусу.

Залиште свій коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *