Вибираємо сорт кропу

сорти кропу

Без пахучого укропчика в нашій родині обходиться рідкісна трапеза. При цьому ми повністю відмовилися від його придбання, так як магазинний кріп і в підметки не годиться свіжою ароматною зелені вирощеного на власному городі. На зиму ми заготовляємо цю незамінну пряність: сушимо, заморожуємо, а протягом всього дачного сезону сіємо її в декілька термінів, так що з весни до пізньої осені ми їмо кріп виключно у свіжому вигляді. Важливо відзначити, що безперервність надходження до столу вітамінної зелені в значній мірі визначається правильністю вибору сорту.

Сорту кропу розрізняються за скоростиглістю, тобто за кількістю часу, необхідного рослинам, щоб перейти до цвітіння. Суперранні сорти (наприклад, Грибовський, Гренадер) приймаються формувати парасолька вже на 45-48 день після утворення сходів. Їх зелень прибирають за 10-17 днів. Дані сорти більше підходять для отримання ранньовесняної зеленої продукції, а також для вирощування парасольок і насіння на спеції. Як правило, вони менш облистнені і тому менш урожайні, якщо враховувати масу однієї рослини. До того ж вони швидко переходять до формування стебла, після чого їх якість різко падає. Скоростиглі сорти в цілому сприятливі для вирощування в парниках і теплицях ранньою весною.

У середньостиглих сортів кропу (Кимбрай, Амбрелла, Рішельє, Облиствене, Тетра, Витязь та ін) період збирання зелені розтягнутий на більш тривалий період. Ця група сортів відрізняються універсальністю використання, так що їх вирощують як заради спецій, так і заради їх ажурних листочків. Кожна окрема рослина дає помітно велику зелену масу, ніж у випадку з ранніми сортами. У фазі розетки вони залишаються приблизно два тижні, так що весь цей період можна здійснювати вибіркову зрізання кропової зелені. Середньостиглі сорти зазвичай сіють в травні-червні і прибирають в літні місяці.

Пізніше всіх інших груп сортів встигають так звані «кущові» різновиди цієї культури. Від повних сходів до збирання їх листя має пройти приблизно 60-65 днів, а якщо ви плануєте отримати з рослин спеції, то і всі 80-90 днів. Вони утворюють великий добре облиствений кущ, листя у них більш потужна, темно-зелений з восковим нальотом і яскраво вираженим ароматом. Їх відмінна особливість – уповільнене формування стебла. З пазух листя рослини такого виду формуються бокові гілки, так що і виглядає воно як цілий кущ. Пізні сорти здатні рости до початку осені без цвітіння і не потребують повторних посівах. Завдяки цьому і прибирання зелені з таких рослин проводиться в кілька термінів: спочатку за рахунок їх проріджування, потім за рахунок зрізання бічних пагонів і листя, і, нарешті, кущі прибираються остаточно. Ці сорти краще використовувати в підзимових посівах, адже їх сходи добре витримують весняні заморозки.

У завершенні статті я хотіла б привести характеристики найпоширеніших сортів кропу, щоб вам було з чого вибирати.

Алігатор. Це сорт зараховується до групи пізніх (від масових сходів до повної технічної стиглості – 110-115 днів). Утворює велику масу темно-зелених, глянцевитых листя, які тривалий час зберігають товарні якості. Окрема рослина може досягати 150 грамів, при дозріванні насіння – до 100 грамів. З квадратного метра грядки при гарному догляді можна отримати до 4,2 кілограма ароматної зелені і 6,6 кілограма спецій.

Ганна. Належить до середньостиглих сортів, так що від моменту появи сходів до зрізання зелені повинно пройти 42-52 дня, а спецій – 70-90 доби. Відрізняється зеленню насичено зеленого кольору, при цьому самі листя сильно розсічені. Врожайність Ганни – до 1,2 кілограма, а спецій – до 4,5 кг з квадратного метра ділянки

Буян. Пізній сорт кущового типу. Рекомендується для вирощування розсадним методом. Кожен кущ може наростити зелені масою до 400 грамів. Здатний зберігатися без втрати споживчих властивостей до 10 діб. На метрі квадратному ділянки можна розмістити до 150 таких рослин.

Парасолька. Середньоранній сорт з дружним формуванням врожаю. Його зелень готова до прибирання вже через 35-40 діб після появи сходів, а на спеції рослини можна прибирати через 65-85 доби. Формує великий парасольку (діаметром до 21 сантиметрів), розташованої на стеблі висотою до метра. Метр квадратний грядки дає до 4 кілограми листя цього сорту і до 3,4 кілограма – спецій.

Залиште свій коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *