Томат Тасманійський шоколад: характеристика і опис сорту, відгуки, врожайність, фото

Не всім городникам до душі вирощувати високорослі томати. Багатьом хочеться заощадити простір в теплиці або виділить більше місця для інших культур на ділянці, при цьому отримуючи хороший урожай помідорів. Домогтися кращого результату можна, вирощуючи томати Тасманійський шоколад.

Період вегетації у помідорів Тасманійський шоколад, з урахуванням інформації в офіційному описі, триває 85 діб. Це деревовидний тип рослини, один з різновидів карликових помідорів. Кущі формують темно-зелені звичайні за формою листи, які ростуть досить густо. Це ви можете побачити на фото. Міцні центральні стебла ростуть 90 см у висоту. Ідеально підходить для великого горщика або невеликої ділянки, для парників і теплиць.

Плоди мають наступні характеристики:

  • форма – округло-сплюснута;
  • вага від 200 до 340 грам;
  • в стадії біологічної зрілості колір червоний насичений, в розрізі м’якоть на кілька тонів світліше;
  • смак приємний, збалансований;
  • шкірка щільна, але назвати її жорсткої можна.

Тасманійський шоколад взяв усе найкраще від своїх «батьків» сорти Новий великий гном (великий щільний рожевий) і Пол Робсон, виведений в 2006 році Патрін НУСЬКИ Мал в Австралії. Сорт Тасманійський шоколад був додатково поліпшений Ліндою Рейд з Тасманії. Тепер в новому вигляді він є різновидом томатів, здатних добре плодоносити в регіонах з різними кліматичними умовами.

Цю рослину можна назвати високоврожайних, здатним давати з куща до 9 кг плодів.

Факт. Серед інших переваг – простота в догляді, компактності кущів. Це дозволяє висаджувати їх густо.

У застосування помідори цього виду універсальні. Вони незвичайні за смаком і зовні привабливі, так що відмінно підійдуть любителям вирощувати сільськогосподарські культури на продаж. Сорт дозволяє створити смачні соуси і пасти, але найчастіше в їдальнях цілях томати Тасманійський шоколад вживають свіжими.

Факт. При бажанні можна сформувати два стебла, але навіть без цього культура буде відмінно плодоносити, і кілька кущів зможуть забезпечити стабільним урожаєм невелику сім’ю.

Правила вирощування

Бажаючи виростити здорове рослина Тасманійський шоколад, варто зайнятися посівної роботою в середині березня. Перенести її можна максимум на перші числа квітня. Посадка з розсадним етапом – це єдиний спосіб отримати кращу розсаду, яку можна вважати запорукою міцного томатного куща в майбутньому.

Багатьом аграріям подобається спостерігати і контролювати цикл зростання культури, дивитися, як невеликі саджанці перетворюються в міцні рослини, що несуть чудово забарвлені, коштовні плоди.

Помідори – це теплолюбні рослини, яким необхідно тепле літо. Як правило, час, необхідний для посіву – за 6-8 тижнів до останнього очікуваного весняного заморозка. Висаджувати розсаду на відкритому повітрі потрібно через два тижні після цієї дати. Ще один спосіб планувати посів і орієнтуватися на пересадку в період, коли температура повітря не опускатиметься нижче 16 градусів.

Посадочні контейнери повинні бути середньої глибини, з невеликими отворами для дренажу. Можна використовувати пластикові баночки від йогурту або сиру з дренажними отворами, пробитими в днищах. Аграрії не рекомендують використовувати коробки від яєць, оскільки вони не витримують достатнього обсягу грунту і легко висихають.

Ємності заповнюються якісним грунтом. Звичайна садові грунт не є хорошим вибором – вона ?? часто містить насіння бур’янів і грибкові організми. Стартові суміші стерильні, можуть бути легкими і пористими, тому тендітні саджанці отримують як вологу, так і кисень, в яких вони потребують для правильного росту.

Помідори потребують теплих умовах від 21 до 27 градусів, щоб почати проростання. Важливо помістити контейнери в тепле місце, де вони отримають тепло знизу. Наприклад, зверху водонагрівача або холодильника, або використовувати лампу денного світла, підвішену над контейнерами.

Порада. Очікувати проростання потрібно протягом 5-10 днів. Не варто зберігати контейнери на підвіконні під час періоду проростання; холодне повітря вночі вплине на проростання. Як тільки саджанці почнуть з’являтися над рівнем грунту, важливо відразу дати їм світло. Саджанці томатів сорту Тасманійський шоколад, згідно з описом і відгуками, ростуть найкраще у температурному діапазоні 23-28 градусів.

догляд

Аграрії в рекомендаціях по догляду за помідоровим рослиною Тасманійський шоколад радять протягом усього періоду вегетації дотримуватися регулярного рівномірного поливу.

Полив часто зводитися до разу в тиждень, але краще орієнтувати на грунт, як швидко він просихає. Кожен полив завершується розпушуванням, яке допомагає кореневій системі отримувати достатньо повітря для зміцнення.

Наступне обов’язково умова – внесення матеріалу для підгодівлі. Правило номер один – підгодовувати регулярно, друге – використовувати якісні засоби, третє – забезпечити кущі помідора як органікою, так і мінералами.
Бажано провести грунтовий тест, щоб визначити рівень поживних речовин в грунті.

Зараз нескладно придбати домашні набори, які можна використовувати для визначення рівня рН грунту і макроелементів. Дізнавшись рівні поживних речовин у грунті, потрібно знати які речовини, необхідні на різних етапах циклу зростання томатів. Це допоможе використовувати потрібне добриво на кожному етапі.

Під час трансплантації потрібно застосовувати більше фосфору, використовуючи кісткову муку, щоб забезпечити швидке і сильне розвиток коренів. Це допоможе рослині томатів швидко рости. Як тільки помідори укореняться, можна підвищити рівень калію, щоб забезпечити енергійне зростання рослин і створення плодів.

Порада. Деревна зола може бути ідеальним джерелом калію. На цьому етапі варто уникати матеріалів з високим вмістом азоту, оскільки це може призвести до надмірного росту листя за рахунок зменшення розмірів помідорів.

Аграріям, які займаються вирощуванням сорту томатів Тасманійський шоколад, варто прислухатися до рекомендацій досвідчених городників, і не забувати про важливість застосування компосту. Це чисте органічна речовина, наповнене необхідними поживними речовинами. Компост має основні речовини як макроелементи, так і мікроелементи, які зазвичай відсутні в синтетичних добривах. Компост поступово виділяє необхідні речовини, тим самим забезпечуючи культурі тривалий харчування. Він не тільки живить рослини, але і допомагає грунті зберігати воду, нейтралізує грунт і додає масу корисних мікроорганізмів в грунт.

Ймовірні проблеми з сортом

Городникам варто використовувати всі можливі методи профілактики вірусних захворювань, до яких у Тасманії шоколаду немає імунітету. У той же час можна не турбуватися про те, що рослина буде страждати від фітофторозу. Таке явище вкрай рідкісне.

Захист від шкідників буде гарантована при контролі за бур’янами і посадці поруч з помідорами рослин, які приваблюють комах, що пожирають ворогів томатів.

Відгуки

Маргарита

Довелося використовувати додатково підгодівлю з магнієм, коли почали завчасно в’янути листя. Думала, що це бактеріальне зараження, але на щастя, обійшлося без серйозних проблем.

Софія

Висаджувала розсаду Тасманії шоколаду, вкладаючи в лунки яєчну шкаралупу. Це метод діє на різних сортах помідорів, дивовижне засіб для прискорення зміцнення молодої рослини.

Максим

Прекрасно розумію аграріїв, які Тасманійський шоколад вирощують в комерційних цілях. Сорт дозволяє непогано заробити на томатах. А доглядати за культурою нескладно.

Костянтин

Здивований, що такі компактні кущі добре пережили період сильних вітрів. У перші дні переживав, що буря погубить урожай, але рослина виявилося сильним і стійким.

Наталя

За весь час вирощування не стикалася з фітофторозом, та й вірусними хворобами ще не доводилося боротися. Задоволена сортом на сто відсотків.

Григорій

Настійно рекомендую тим городникам, у яких не так багато місця для високорослих культур, а збирати смачні томати у великій кількості ще хочеться.

Залиште свій коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *