Томат Гаванська сигара: відгуки, фото, врожайність

Сорт «Гаванська сигара» оцінили по достоїнству навіть самі справжні гурмани заготовок з томатів. Славиться цей томат високими і стабільними врожаями відмінних за якістю плодів, які як не можна краще підходять для різних зимових заготовок і солінь.

Загальний опис сорту

Сорт томата «Гаванська сигара» виведений сибірської агрофірмою «Сибірський сад» і підходить для вирощування в будь-якій географічній зоні Росії в умовах захищеного грунту.

Томат відноситься до групи середньоранніх, і це означає що від сходів до першого врожаю пройде 110-115 днів. Рослини характеризуються необмеженим типом росту і ліановідний стеблами. Кущі гіллясті з великою кількістю листя простого типу і світло-зеленого кольору. Коренева система дуже потужна і глибоко йде в землю.

Плоди мають незвичайну видовжену сігаровідную форму, завдяки якій сорт і отримав свою оригінальну назву. Середня вага помідор становить близько 150-200 грамів, а довжина може досягати 18 см. Плоди-сигари зібрані в прості дворядні кисті по 6-8 штук. Колір томатів в повній зрілості традиційний червоний. М’якоть у плодів малокамерная і щільна, шкурка міцна і не схильна до розтріскування. Томати такого сорту ідеально підходять для засолювання і зимових заготовок. У переробленому вигляді вони не втрачають своєї гарної форми і хорошою щільності. Безперечною перевагою є і те, що плоди на кущах мають практично однаковий розмір і форму. Ці якості дуже цінують господині в томатах для засолювання.

«Сибірський сад» характеризує сорт як високоврожайний і численні відгуки дачників це підтверджують. З одного квадратного метра за сезон можна отримати 10-12 кг товарних плодів.

Агротехніка

посів насіння

Томати з середніми термінами дозрівання, до яких і відноситься сорт «Гаванська сигара» рекомендують висівати за 60 днів до пересадки в теплицю. Визначити термін пересадки, від якого потрібно відраховувати час посіву може кожен дачник, виходячи з географічного положення свого регіону. Характерними ознаками цього періоду є відсутність нічних заморозків і температура повітря не нижче 15 градусів в денний час і не нижче 10 градусів у нічний час.

Землю для посадки запасають з осені або набувають навесні спеціальний грунт для томатів. У будь-якому випадку безпосередньо перед посадкою проводять дезінфекцію складу будь-яким з численних способів. Наприклад, проливають розчином марганцівки або обдають окропом.

Самостійно зібрані насіння слід обробити, щоб знизити ризики виникнення захворювань. Для цього їх замочують на добу в буром розчині йоду. Потім промивають і просушують. Додатково можна обробити посадковий матеріал стимуляторами росту. Їх можна купити готовими або приготувати з наявних під рукою засобів. Ось кілька рецептів:

  • сік алое, вичавлений з трирічних листя рослини і розбавлений по навпіл з водою;
  • нерозбавлений картопляний сік, з попередньо заморожених овочів;
  • медовий розчин (чайна ложка на склянку води).

Кожен з цих розчинів має велику кількість корисних речовин, в тому числі біологічно активних, позитивно впливають на проростання насіння і зміцнюють імунітет майбутніх рослин.

Підготовлені насіння висівають в загальні ємності. Після сходів у фазі двох або трьох справжніх листків вибирають найбільш міцні саджанці і пікірують їх за індивідуальними горщиках.

Догляд за розсадою

Догляд за маленькими томатами нескладний, але в той же час дуже важливий. Зводиться він до дотримання наступних умов:

  • температура повітря: вдень 18-22 ° C і вночі 9-10 ° C;
  • дванадцятигодинним світловий день (досвечивание при нестачі природного освітлення);
  • регулярні, але помірні поливи (при цьому уникати попадання води на листя рослин);
  • зволоження повітря в опалювальний сезон;
  • підгодівлі при необхідності.

Схема посадки, формування і підв’язування

Оригінатор сорту для отримання максимальних врожаїв рекомендує формувати рослини цього сорту в 2 основних стебла. Це означає, що після пересадки в грунт, необхідно крім основного стебла рослини залишити для зростання ще один пагін. Визначити його просто: це найміцніший пасинок, який з’явиться на головному стовбурі, після 6-8 листа під першою плодової пензлем рослини. Решта бічні пагони необхідно видаляти, протягом усього періоду плодоношення, залишаючи при цьому невеликі пеньки в 1-3 см. Крім того необхідно періодично освітлювати рослини, тобто видаляти листя під кожною плодової пензлем, після того як на ній зав’яжуться плоди. Видаленню підлягають і нижнє листя кущів, ролі в процесі фотосинтезу вони вже не грають, а ось фітофторою уражаються в першу чергу.

Схема посадки при такому оформленні кущів повинна бути максимально вільною. На один квадратний метр не слід висаджувати більше трьох рослин. Є овочівники, які вважають за краще, незважаючи на рекомендації виробників, вести томати в один основний стовбур. В такому випадку на один квадратний метр можна висаджувати до чотирьох кущів. Кращим варіантом вважається посадка рослин в два ряди в шаховому порядку.

Так як сорт «Гаванська сигара» відноситься до томатів з необмеженим типом росту, приблизно за місяць до настання стабільних холодів верхівку основного стебла прищипують. Для цього після самої верхньої плодової кисті з уже зав’язати томатами, залишають кілька листів, а все що вище відламують. Така процедура припинить зростання рослини і дозволить налитися і визріти всім плодам.

Важливою складовою з усього процесу догляду за томатами такого типу є підв’язування кущів. Ліановидні стебла цього сорту вже після пересадки норовлять завалитися на грядку. Тому їх відразу підв’язують і продовжують це робити весь сезон у міру зростання стебел. Як опори підійдуть високі металеві арматури, міцні дерев’яні кілки, крупноячеистая сітка. Добре підв’язані томати отримують більше світла і кисню, а значить менше хворіють і краще плодоносять.

Поливи та підживлення

Особливою агротехніки поливу цей сорт не вимагає. Потрібно стежити щоб температура води була не нижче 22 градусів, краплі не потрапляли на листя і стебла. Важливо проводити поливи регулярно. Значних розмірів вегетативна маса рослин і велика кількість плодів вимагають достатньої кількості вологи. Якщо пересушувати грунт, а потім надмірно заливати, плоди починають дрібніти і тріскатися. Вже сформовані дорослі рослини не затінюють в грунт в теплиці і тому він швидко перегрівається і сохне. Для того, щоб цього уникнути, проводять мульчування грунту компостом або молодими бур’янами.

За тривалий період плодоношення рослини забирають з грунту всі поживні речовини і тому підгодовувати томати сорту «Гаванська сигара» необхідно не менше трьох разів за сезон. Перший раз – через два тижні після посадки, другий – в період цвітіння 2-ий кисті, і третій – після збору перших томатів. Склад і норми підгодівлі визначаються виходячи зі стану ґрунту і орієнтуючись на зовнішній вигляд рослин.

Збір і зберігання врожаю

Методика збору врожаю залежить від того як в подальшому планується використовувати плоди. Для споживання відразу в свіжому вигляді з куща знімають повністю дозріли помідори, так як зберігаються вони не більше 5-10 днів. Такі ж стиглі плоди пускають на соки, томатні пасти і лечо. Великі обсяги врожаю до моменту засолювання або маринування добре зберігаються якщо будуть зібрані в буром вигляді. Для тривалого зберігання проводять збір томатів в стадії молочної стиглості або зеленими.

Важливо пам’ятати, що для тривалого зберігання підійдуть тільки здорові, без ознак пошкодження томати. Найкраще проводити збір врожаю в ранкові години і в суху погоду, коли плоди найбільш пружні. Для зберігання раціональніше використовувати дерев’яні ящики, дно яких вистилають соломою. Самі помідори щільно загортають у папір і укладають в два або три шари, вгору плодоніжками. В умовах льоху і приховані від зайвого світла плоди зберігаються по кілька місяців.

Для зберігання врожаю томатів на балконах або лоджіях при температурах до п’яти градусів морозу добре використовувати ті ж дерев’яні ящики, але наповнені теплоізоляційним матеріалом (пенополіуретановим кульками). Такий матеріал не дозволити плодам зім’яти і захистити їх від морозів.

За тиждень до планованого вживання запаси з урожаєм переміщують в тепле місце, де плоди відразу почнуть дозрівати і через 3-5 днів будуть готові до вживання.

Порада! Перед тим як укладати томати на тривале зберігання добре їх обтерти горілкою або розведеним спиртом. Така обробка знищить всі бактерії і продовжить термін зберігання.

Профілактика від хвороб і шкідників

Якщо допустити зараження кущів хворобами, то шансів врятувати рослини практично немає. Хворі саджанці доведеться безжально видаляти з грядки. Тому краще дотримуватися основних правил утримання посадок і проводити регулярні профілактичні обробки.

До основних правил утримання відносяться:

  • двічі на рік (навесні та восени) проводити дезінфекцію теплиці;
  • щорічно замінювати верхній шар грунту в теплиці, або проводити його знезараження;
  • восени спалювати бадилля або виносити її за межі ділянки;
  • під час поливу уникати попадання води на рослини;
  • регулярно провітрювати теплицю;
  • уникати змішаних посадок (в теплиці повинні рости тільки томати);
  • регулярно проводити пасинкування і освітлення рослин;
  • строго дотримуватися схему посадки.

Для профілактики від хвороб томати оббризкують наступними складами:

  • в 10 літрах води розводять 1 літр кислого молока і 15-20 крапель йоду;
  • на 10 літрів додають 35 крапель йоду і 1 ст. ложку хлористого калію;
  • розчин марганцівки рожевого кольору;
  • 300 гр. деревної золи розводять на відро води, потім ретельно проціджують;
  • в відрі води наполягають 500 гр. подрібненого часнику протягом доби, перед застосуванням проціджують.

Найкраще для обробки підійде пульверизатор, який дозволить ретельно змочити кожен лист рослин.

Переваги і недоліки сорти

До переваг сорту можна віднести:

  • стабільно висока врожайність;
  • незвичайна і красива форма плодів;
  • відмінний смак маринованих і солоних плодів;
  • відмінна лежкість і транспортабельність томатів;
  • томати не тріскаються і не втрачають зовнішнього вигляду навіть при перевезеннях на далекі відстані;
  • тривалий період плодоношення;
  • індетермінантні рослини дозволяють раціонально використовувати площу теплиці.

З мінусів можна виділити наступні:

  • плоди дуже щільні для свіжого споживання;
  • тривале плодоношення можливо тільки в умовах теплиці;
  • вимагає пасинкування і підв’язування протягом усього сезону.

Якщо в традиціях вашої родини солити томати, вирощені на власній грядці, то ви оціните сорт «Гаванська сигара». Не вимагаючи особливого клопоту і старань, цей томат принесе великий урожай якісних плодів.

Відгуки

Лера, Калузька область

Дуже подобається в засолюванні, виходить пружний, не розтікається, шкірка не тріскається. Добре просаливается і ніжний на смак. Сорт дуже урожайний, весь кущ до верху обвішаний червоними бурульками.

Наталя, м Хвалинск

Улюблений засолювальний сорт. Саджу в теплиці, нам позаочі вистачає трьох кущів. Виростають під саму стелю, рослини досить лапаті виходять навіть при веденні в два стебла. У мене жодного разу нічим не хворіла, зростає до морозів. Помідори дуже рівні виростають, довгі з маленьким носиком, гладкі, блискучі. У кисті достигають майже одночасно. За вагою у мене по 100-120 гр зазвичай бувають. Для засолювання я використовую тільки помідори цього сорту, раніше солила і інші, але цей за смаком і консистенції сподобався найбільше.

Залиште свій коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *