Томат Барнаульський консервний: характеристика і опис сорту, відгуки, урожаность, фото

Томат «Барнаульський консервний»? невибагливий, морозостійкий сорт, легко адаптується в кліматичних умовах холодного сибірського регіону. Основним призначенням томатів є консервація. Сорт виведений сибірськими селекціонерами з метою вирощування в Росії, Молдові та в Україні. 

Опис і характеристика томата

Томат «Барнаульський консервний» належить до низькорослим сортам, кущі досягають до 0,5 м у висоту. Це раносозревающее рослина – період від посіву до першого врожаю становить 90-105 днів.

Листя маленькі, мають виражену розтин. Перші суцвіття з’являються над п’ятим листом, подальші зав’язі формуються через лист.

Один кущ дає від 5 до 10 плодів. Помідори щільні, мають сферичну форму, а в стадії зрілості набувають червоний окрас з помаранчевим відтінком. Один стиглий плід важить від 50 до 70 м, має дві насіннєві камери з невеликою кількістю зерен. Смак солодкий з легкою кислинкою, притаманною більшості помідорів.

Цікаво! Барнаульские консервні помідори отримали свою другу назву завдяки відмінним властивостям, відповідним для заготовки плодів на зиму. Томати мають відповідні для консервації розміри і форму, а шкірка не тріскається при термообробці. Вживаються також в сирому вигляді, в салатах і в якості томатної пасти, соку і соусу.

Вирощування і догляд

Барнаульський томат підходить для вирощування в тепличних умовах, під плівковим покриттям і на відкритому грунті. Використовується рассадний метод. Прискорити розвиток рослини допоможуть спеціальні препарати-стимулятори. Основними умовами правильного вирощування саджанців є:

  1. Вік паростків для висадки – 55-60 днів.
  2. Оптимальна температура для сприятливого прорізування насіння і росту рослини? +25 градусів.
  3. Вологість повітря в приміщенні – 60%.
  4. Регулярні провітрювання кімнати з саджанцями.
  5. Після досягнення паростків до 8 см у висоту, поступове загартовування рослин – по 15-20 хвилин двічі в день виносити їх на вулицю.

Висаджувати молоді кущики слід в заздалегідь вспушенй, перекопаний землю з додаванням мінеральних і органічних добрив. На одному метрі квадратному може розміщуватися 7-9 саджанців.

У процесі росту кущі потребують поливу теплою водою кожні п’ять днів, розпушуванні, прополці і видаленні бур’янів вручну у основи стебла. Рослина слід своєчасно пасинкувати. Щоб отримувати хороший урожай, найкраще залишити 2-3 основних стовбура.

Важливо! Сорт «Барнаульський консервний» сприятливіші за все розвивається на грунті, в якій раніше вирощували моркву, цвітну капусту, петрушку, кабачки і кріп.

Відгуки тих, хто садив

Ірина, 36 років: «Вирощували Барнаульський помідори на відкритій землі в городі. Посадку саджанців виконала в середині квітня, а до кінця червня зібрала перший урожай. Незважаючи на те, що кущі відносяться до низькорослого типу, я все ж підв’язував їх, а також мульчувати грунт. Помідори відмінно консервуються, не тріскаються і зручно розміщуються в банку. Плоди смачні, як в свіжому, так і в засоленном вигляді ».

Павло, 56 років: «Вирощую сорт« Барнаульський консервний »вже кілька років. Дружині подобаються консервувати томати, а мені сорт припав до душі за невибагливість до погодних умов. Рослини практично не хворіли, догляд за кущами – мінімальний. Свіжі томати теж смачні з приємним солодко-кислим присмаком ».

Плюси і мінуси сорти

За відгуками досвідчених городників можна виділити наступні переваги Барнаульского сорти:

  1. Ранній термін дозрівання.
  2. Щільна м’якоть з міцною шкіркою.
  3. Можливість консервації плодів цілими зі збереженням зовнішнього вигляду томатів та фіксації результатів їх оболонки.
  4. Помідори дозрівають в один час і мають практично однакові розміри.
  5. Кущі не потребують підв’язки.
  6. Імунітет до шкідників і хвороб.
  7. Хороша переносимість низьких температур.
  8. Транспортабельність.

До мінусів можна віднести лише те, що кущі потребують мульчировании, щоб плоди, які хилять гілки вниз, не забруднювались і не лежали на землі.

Барнаульские консервні помідори вирощують, як любителі на городі чи дачі, так і професіонали на фермах.

Залиште свій коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *