Сучасні способи розмноження суниці

Основна ягідна культура у вітчизняних господарствах-суниця садова. І не випадково: економічно вона високоефективна, та й попит на неї традиційно високий.

Для тих, хто планує зайнятися товарним вирощуванням цієї культури, одне з найактуальніших питань-вибір посадкового матеріалу.
Суницю, всіма улюблену ягоду, вирощують у Росії повсюдно. За результатами сільськогосподарського перепису 2006 року, основні площі під насадженнями суниці зосереджені в Південному (49,7% від загальної площі під плодово-ягідними насадженнями), Центральному (37,4%), Приволзькому (30,1%), Північно-Західному (31,6%) округах. За даними ФАО, на цих територіях виробляється більше 6% від її загальносвітових обсягів.
Примітно, що в основному суницю вирощують в особистих підсобних господарствах-до 90% від загальної площі; на частку сільськогосподарських підприємств припадає 9,6%, а на частку фермерських господарств лише 0,4%.
За споживанням свіжих ягід суниці на душу населення, ми помітно відстаємо від Європи: воно становить тільки 1,4 кг, у той час як у Туреччині та Іспанії-5,8-16 кг. Потреби вітчизняного ринку забезпечені лише на 30-40% сезонної ягодою і на 10%-позасезонної.

Як повисітьпродуктівность?

Наситити російський ринок свіжої суницею, стимулювати вітчизняного виробника дозволили б нові технології виробництва садивного матеріалу, ягід, їх зберігання і транспортування.
Так, під ВНИИС ім. И.В.Мичурина 10 років тому почалися дослідження з розробки нових способів вирощування посадкового матеріалу та технологій обробітку, що дозволяють підвищити врожайність до 15-25 т/га і збільшити терміни споживання суниці до 3 місяців-у відкритому грунті. А 5 років тому їх стали освоювати в ряді господарств; піонер в цій справі-КХ «Ніка» (Адигея), яке очолює націлений на успіх керівник-А.Ю.Ботта.
Дослідження показали, що основа високої врожайності суниці-якість посадкового матеріалу, залежне від здоров’я розсади, розвитку вегетативних та генеративних органів.

Недоліки свіжовикопаної розсади

До недавніх пір в Росії в основному використовували Свіжовикопані розсаду, яку традиційно висаджували восени (в кінці серпня-початку вересня) або навесні (у квітні-травні) . Однак у ці терміни неможливо забезпечити високу приживлюваність і врожайність з наступних причин:
• терміни готовності розсади до ви-копке не відповідають оптимальним термінам посадки та агробіологічних циклу розвитку культури;
• для рослин характерна висока разнокачественность розвитку розеток 1 , 2,3 порядків на момент викопування;
• більше 30% рослин не закладають квіткові бруньки, тобто спочатку має місце фактор низької продуктивності;
• після перезимівлі в несприятливих умовах осінньо-зим-нього періоду енергетичний потенціал знижується на 30-60%, що призводить до випадів рослин;
• при весняній викопке та посадці рослини відчувають стрес, через порушення дисбалансу між корінням і листям на тлі дефіциту повітряної і грунтової вологи.

Для закладки плантацій-розсада « Фриго »

Щоб усунути зазначені недоліки, був вдосконалений технологічний процес виробництва високопродуктивної розсади «Фріго» (у грунтово-клима-тичні умовах Росії), а також її тривалого зберігання.
високопродуктивних розсаду вирощують як в маточних насадженнях, так і на грядках із спеціально приготованим субстратом (т.зв. грядах очікування); при цьому виходять багаторіжкові рослини. Їх використовують після тривалого зберігання для отримання врожаю через 6-10 тижнів після посадки або для внесезонного виробництва з потенційною врожайністю 18-40 т/га.
Суть методу: замість того щоб замовити у відкритому грунті, викопані рослини всю зиму до моменту посадки на постійне місце зберігаються в герметичних упаковках в холодильних камерах при невеликій негативній температурі (-1 &#8 230;-2 ° С).
Якщо викопані пізньої осені добре розвинені розетки 1 і 2 порядку на вусах, що накопичили необхідні запаси на зиму і знаходяться в стані спокою, всю зиму зберігати в комфортних умовах, то навесні практично все те, що вони накопичили, працюватиме на урожай. Нормальні біоритми рослин не порушуються. І це ще не все-варіюючи строки посадки, можна одержувати врожай в заданий час! Найчастіше суницю висаджують так, щоб дозрівання почалося пізніше, заодно вдається уникнути згубного впливу заморозків.
При зберіганні у розсади залишаються лише коріння і зародкові листочки, і вона займає мало місця; тому її зручно транспортувати на далекі відстані. Після посадки рослини легко приживаються і швидко рушають у ріст, тому коріння добре розвинені, а надземна частина майже не випаровує вологу.
Не дивно, що в останні роки виробники суниці у Південному та Центральному регіонах Росії все активніше використовують високопродуктивну розсаду «Фріго». Основні її переваги: ??
• наявність на ринках в оптимальні для посадки терміни (березень-липень);
• висока транспортабельність при перевезеннях на будь-які відстані;
• гарантована висока приживлюваність;
Маса крупної ягоди у сорту приживлюваність (до 99%), обумовлена ??інтенсивним зростанням вегетативних органів, низькою транспірацією, запасом вуглеводів в тканинах кореневища і коренів;
• можливість програмувати терміни та обсяги виробництва ягід;
• підвищення врожайності до 6-10 т/га в рік посадки і 15-25 т/га-на 2-й рік
Розсада «Фріго», особливо класу «екстра», як правило, дорога-але витрати окупаються. Тому, якщо вже ви вирішили вкласти гроші в суничний бізнес, прагнете отримати максимальну віддачу.

багаторіжкові розсада: рекордна врожайність

багаторіжкові розсаду одержують у результаті пікіровки розеток 1, 2,3 порядку з кінця червня до серпня або розсади «Фріго» діаметром до 10 мм на гряди дорощування. Після видалення столонов (вусів), застосування системи підгодівлі макро-мікроеле-ментами і регуляторами росту рослини формують 2-6 ріжків, закладають генеративні органи і накопичують енергетичний запас вуглеводів, який необхідний для успішної реалізації продуктивності при нетривалої осені.
Додаткові витрати на формування багаторіжкові розсади та її зберігання збільшують ціну реалізації, однак і потенційна врожайність істотно зростає-до 20-40 т/га в рік посадки, що робить виробництво розсади рентабельним.

Переваги кассетнойрассади

В останні роки все популярнішим стає розсада, вирощена в Плага (контейнерах, горщиках, касетах) з неукоре–наних розеток; її широко використовують для посадки у відкритому грунті та теплицях. Її основні переваги: ??
• контрольоване вирощування здорових рослин в спеціальному субстраті, що виключає наявність грунтових патогенів, викликають гнилі (Phipophthora coctorum, Verticlium alba та ін.);
• високий ступінь адаптації при пересадці у відкритий грунт або теплицю, завдяки збереженню активних кореневих волосків та менших вимог до режиму зволоження;
• період вирощування найбільш короткий-4-6 тижнів;
• можливість одержання більш високого врожаю за рахунок крупно-плідності, товарності ягід.
Широке використання цього способу вирощування посадкового матеріалу стримується через високу собівартість і нетехнологічності транспортування.
Ще один спосіб розмноження суниці, який тільки набирає обертів,-меристемних. Меристемних саджанці відрізняються від звичайних: вони більш здорові, з сильною кореневою системою, стійкі до хвороб і не в приклад більш урожайні. Так, зі звичайного кущика полуниці можна зібрати 200-300 грамів ягід, а з меристемних-до 1 кг.

Придбаваємо посадковий матеріал

 F1 Всесвітній делікатес

Сьогодні на російському ринку переважає Свіжовикопані розсада суниці-близько 70%; приблизно 20% займає розсада «Фріго», і 10% припадає на частку розсади із закритою кореневою системою в контейнерах.
Як правило, якісну све-жевикопанную розсаду виробляють в спеціалізованих господарствах (наприклад, в АТ «Росток» Бєлгородської обл. ); ціна реалізації-від 5 руб., в залежності від якості. Близько 1 млн. Шт. розсади «Фріго» вирощує КХ «Ніка», забезпечуючи споживачів південного регіону за ціною від 7 руб.
Придбання розсади-важливий момент, багато в чому визначальний успіх справи. Отже, на що насамперед потрібно звернути увагу?
У свіжовикопаної розсади має бути 3-5 здорових листя, мичкуваті коріння довжиною 5-7 см, необхідно також звернути увагу на товщину ріжка.
Розсада «Фріго» повинна перебувати в стані спокою, мати 1-2 листи, добре розвинену верхівкову бруньку і мочковатую кореневу систему. У внутрішній частині кореневища і коренів не повинно бути ознак підмерзання, біля коріння-ще й ознак підсушування, пошкодження кореневими гнилями, цвіллю.
Загальноприйняті стандарти якості в Європі регламентують розсаду «Фріго» на декілька категорій:
• А +-діаметр ріжка більше 15 мм; потенційний урожай в рік посадки-8-15 т/га;
• А-діаметр ріжка-12-15 мм; потенційний урожай в рік посадки-3-10 т/га;
• В (А-)-діаметр ріжка-менше 12 мм; урожай в рік посадки економічно недоцільний.
Розсада в касетах повинна мати 3-8 здорових листя, коріння повинні розподілятися по всьому об’єму субстрату, а кінчики коренів-виходити з отвору в дінцю осередки.
Розсада в горщиках повинна мати не менше 5 здорових листя. Найкращі сорти для вирощування в горщиках-Російський розмір, C-141, Світовий делікатес.
У Росії розроблені і з 2010 р будуть прийняті нові стандарти на всі типи розсади суниці, що дозволить упорядкувати контроль якості посадкового матеріалу на внутрішньому ринку .

Сорти товарного вирощування

Підбір сорту-найважливіше-поряд з якістю-доданок успіху при обробітку суниці.
Сорт повинен відповідати поч-венно-кліматичними умовами вирощування, мати високий потенціал продуктивності і стійкості до хвороб і шкідників. Товарність і якість ягоди повинні задовольняти вимоги споживача. Важливо, щоб сорти мали різні терміни дозрівання-для організації т.зв. ягідний конвеєр.
Вітчизняні виробники суниці використовують в основному сорти короткого дня, придатні для споживання у свіжому вигляді та переробки. Сорти короткого дня плодоносять одноразово, закладка квіткових бруньок відбувається при короткому світловому дні і знижених температурах протягом 30-60 днів (Кама, Маришка та ін.).
Сорти довгого дня, або ремонтантні, що дають 2 врожаї за сезон (Клетер Стар, Остара), активно вирощують садівники-любителі. У цих сортів закладка квіткових бруньок проходить при довгому дні. Для промислового обробітку цікавий сорт Віма Рина, що відповідає вимогам сучасного ринку.
Менш відомі сорти фотонейтрального дня; вони закладають квіткові бруньки незалежно від довжини дня і багаторазово плодоносять. Щоб успішно реалізувати потенціал продуктивності, важливо використовувати сортову агротехніку для сортів Сельва, Еві, як у відкритому грунті, так і в теплицях.
Багаторічне вивчення показало, що для товарного вирощування в основних регіонах обробітку суниці рекомендуються сорти: Хоней, Кама, Алба, Ельвіра, Кімберлі, Ламбада (раннього терміну дозрівання); Ель-санта, Роксана, КСІМЕ, Полка, Азія, Витязь, (середнього терміну); Симфонія, Тарда, Вікода, Флоренс (пізнього строку).
При закладці промислової плантації зверніть увагу на наступні сорти.
Хоней (Хані)-раннього терміну дозрівання, врожайність висока. Товарність-до 70% ягоди класу «екстра». Смак приємний з легким ароматом меду; транспортабельність висока. Зимостійкість відмінна.
Ельсанта -середнього терміну дозрівання, врожайність висока. Ягоди великі блискучі щільні, смачні, червоні. Відмінна транспортабельність. Висока адаптація до грунтово-клі-матическому умовам.
Алба -суперранніх терміну дозрівання, врожайність висока (20-25 т/га). Ягоди великі блискучі витягнуті, ароматні, червоні ,. Висока транспортабельність і стійкість до кореневих гнилей.
Полка -середнього терміну дозрівання, врожайність висока (15-25 т/га). Ягоди щільні вирівняні, солодкі, темно-червоні. Стійкість до основних шкідників і хвороб відмінна, лист здоровий.
Вікода -суперпозднего терміну дозрівання, врожайність до 20-25 т/га. Ягоди великі щільні, кислосладкие, інтенсивно червоні.
Для садівників-аматорів до перерахованих можна додати сорти, що відрізняються відмінним смаком, але не завжди гарною транспортабельністю: Зефір, Дивная, Цариця, Соловейко, Славутич, Русич.

Посадка та догляд: основи права

Хоча в кожних грунтово-клі-матических умовах свої вимоги до підготовки грунту, закладці і вирощуванню суниці, базовими є наступні;
• ділянку під плантацію вибирайте з урахуванням рельєфу, попередньої культури, рівня залягання грунтових вод;
• визначте агрохімічне і водно-фізичний стан грунту, щоб забезпечити правильне мінеральне живлення, полив і заправку органікою;
• Не висаджуйте суницю після культур з родини пасльонових, кісточкових, лілій , айстр, гладіолусів;
• завчасно підготуйте ділянку, посіявши рослини-фітоса-нітари (жито, гірчицю, ріпак, люпин), це дозволить позбавити його від грунтових шкідників;
• закладайте плантацію, що дуже важливо, в оптимальні терміни-до 1-ї половини серпня.
Догляд за плантацією суниці залежить від технології обробітку, і, як правило, включає:
• розпушування грунту та видалення бур’янів;
• мульчування соломою, укривними матеріалами, чорною плівкою;
• позакореневе і кореневі підживлення кальцієвої селітрою, сечовиною, комплексними добривами типу Майстер, крісталлон (червоний), Плантафол;
• захисні заходи від хвороб, шкідників, низьких температур

Збір врожаю: головне-товарний вигляд ягід

Збір ягід-найбільш напружений і відповідальний період. Щоб зберегти товарний вигляд ягід, бажано протягом 1 год після збору охолодити їх при температурі 0,5 &#8 230; 10 ° С, в залежності від термінів реалізації.
Збирати врожай рекомендується в тару малого об’єму, яка укладається в стандартні ягідні ящики. Полегшать збір візки для перевезення порожній і завантаженої тари, а також візки для руху збирача над грядами з ягодами.
Цікавий і спосіб механізації збору ягід, випробуваний у Фінляндії. Суницю вирощують у величезному пластиковому мішку, який підбирає транспортер і подає на товарний стіл. Тут збирач знімає ягоди і поміщає їх в тару.

І.Козлова

Залиште свій коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *