Стерилізація скляних банок

У багатьох описаних в цьому розділі статтях я не розписував про те, як слід стерилізувати банки. Наприклад, коли варення готове, я писав, що його слід розлити по банках і закрити кришками, згадавши, що банки потрібно обшпарити зсередини.

У цій статті я детально зупинюся на стерилізації скляних банок, які в переважній більшості випадків і зберігають наші варення-соління взимку, часом і не один рік.

Тара зі скла добре переносить температурні коливання (включаючи високі температури для стерилізації і пастеризації), вона стійка до впливу різних кислот і солей.

Закривати такі банки бажано кришками з лакованої металу. Нелаковані жерстяні або алюмінієві кришки можуть вступати в хімічні реакції з продуктами, утворюючи шкідливі для організму людини речовини і змінюючи первинний смак.

Перше, з чого слід почати, ретельно вимити підготовлену тару. Для цього можна використовувати сучасні миючі засоби (не забувайте після них ретельно промити посуд), а також звичайну харчову соду з гарячою водою.

Ваші скляні банки не повинні містити тріщин і сколів. Особливо ретельно перевірте горлечко банки.

Після цього тару можна стерилізувати. Дана процедура передбачає сильний нагрів банок з допомогою киплячої води або гарячого повітря.

Налийте в каструлю достатньої ємності воду і поставте її на вогонь. Зверху покладіть металеву сітку і поставте на неї банки горловинами вниз. Для якісної стерилізації необхідно протримати банки над парою киплячої води від 10 до 15 хвилин.

Другий спосіб передбачає розміщення скляних банок (з водою всередині) у каструлі з водою. На дні каструлі повинна бути дерев’яна або металева решітка-вкладка, на якій і буде стояти банку. Банки не в якому разі не повинні стосуватися дна каструлі! В кип’яченій воді банки таким чином стерилізуються від 10 до 15 хвилин. Після цього банки слід обережно (не руками) вийняти з гарячої води.

Спосіб, що набирає популярність останнім часом, це стерилізація банок в мікрохвильовій печі. На дно банок наливають трохи води (1-2 см від дна) і ставлять їх на 2-3 хвилини в мікрохвильову піч.

Деякі дачники практикують стерилізацію банок в пароварці. Скляна тара ставиться на решітку пароварки на 10-15 хвилин.

Поширена також і стерилізація в духовці. Мокрі банки необхідно розмістити на решітці горловинами вниз і тримати їх при температурі +160 C до повного висихання. Тут головне не забути про них, інакше вони можуть лопнути.

Аналогічним чином стерилізуються і кришки (за винятком способу в мікрохвильовій печі!).

Після стерилізації банки заповнюйте не повністю, залишайте 1-2 см від верхнього краю.

Для того щоб стерилізувати банки з продуктом всередині, їх слід помістити на металеву або дерев’яну решітку-вкладку, що знаходиться на дні каструлі з водою. З моменту закипання води почекайте 10 хвилин. Після цієї процедури банки акуратно виймаються і щільно закупорюються.

Залиште свій коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *