Сорти ярого часнику

сорти ярого часнику

Селекційні сорти ярого часнику не відрізняються великою різноманітністю, проте цю ситуацію частково рятують районовані сорти, які зазвичай славляться стабільною врожайністю і стійкістю до примх місцевого клімату. Звичайно, для кожного регіону можна скласти свій список місцевих форм цієї культури. Наприклад, в районі Підмосков’я незмінно хороші результати дає вирощування часнику сорту Московський, цінність якого полягає в низькій схильності до хвороб і здібності визрівати навіть при поганому літо.

Розглянемо характеристики самих перспективних сортів гібридів і сортів ярого часнику універсального призначення:

Гулівер. Відноситься до середньо-пізнього стрелкующимся сортів цієї культури. Формує високий стебло з інтенсивно зелені з восковим нальотом листям довжиною до 55 сантиметрів і шириною близько 4,2 сантиметри. Цибулина у Гуллівера злегка плеската, щільна, масою від 90 до 120 грамів. Вона покрита 4-6 попелясто-сірими лусочками і містить від 3 до 5 зубків. М’якоть зубков щільна і гостра на смак. З метра квадратного грядки з цим часником можна зібрати близько 0,98 кілограмів голівок. У повністю дозрілим стані цибулини не втрачають свіжості і соковитості до 8 місяців. Достоїнствами сорту є висока врожайність і відмінна лежкість.

Гарбос F1 – скоростиглий і урожайний гібрид, який дає вирівняні за розміром цибулини червоного кольору. Зубчики в часниковою голівці розташовані симетрично, причому бічні, дрібні зубки повністю відсутні. Гарбос славиться стійкістю до хвороб та непридатний для тривалого зберігання.

Сочинський 56. Являє собою ранньостиглий сорт столового використання. При весняній посадці цибулини визрівають через 80-90 днів, причому в кожній з них утворюється по 25-30 штук досить великих зубків. Зріла цибулина досягає ваги до 50 грамів і обгорнута в 5-6 шарів світлих міцних лусочок. Цей часник можна обробляти як у ярої, так і в озимій культурі, проте в останньому випадку він відрізняється нестійкою врожайністю: у холодні зими вимерзає, а в дощові, теплі часто уражується фузаріозом. Врожайність Сочинського 56 становить до 0,9 кілограмів на кв. м. М’якоть зубчиків багата сухою речовиною (до 40%) і сахарозою, завдяки чому вона набуває приємний, слабо гострий смак. При осінній посадці виходять цибулини округлі з вузькими і довгими зубцями, а при весняному – плоско-округлі з більш короткими і широкими зубцями. Урожай цього часнику може зберігатися до 2 років.

Алейський. Яровий часник середнього терміну дозрівання (від повних сходів до збирання 109 – 125 днів). Листя у цього сорту насичено-зелені з середньо вираженим восковим нальотом: на рослині їх від 9 до 11 штук, довжиною 30-33 см, а шириною 1-1,4 сантиметри. Маса однієї округло-плоскої цибулини досягає близько 17 грамів. Вона захищена сухими і соковитими лусками білого кольору. В цибулині можна виявити від 15 до 18 зубчиків з середньою масою кожного 2-5 грама. Врожайність Алейского – до 0,8 кг/кв. м.

Викторио – середньостиглий сорт, що дає жовто-білу цибулини вагою до 40 грамів. Кожна головка включає в себе від 13 до 15 зубков. Викторио славиться стійкістю до хвороб і відмінною врожайністю (до 1 кг/ кв. м.). Зберігається без втрат до 8 місяців.

Ершовский. Цибулина цього сорти часнику ярого визріває приблизно через чотири місяці після відростання перших часникових пір’я, таким чином він також відноситься до середньостиглих. Вага окремої голівки складає до 35 грамів, при цьому в неї входять від 16 до 25 зубков. Смак у цього часнику напівгострий. З квадратного метра ділянки можна зібрати до 0,7 кілограма врожаю Ершовского. Цей часник зберігається без значного погіршення якості до 7 місяців.

Залиште свій коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *