Сорти ріпчастої цибулі

сорти ріпчастої цибулі

При виборі сорти ріпчастої цибулі слід орієнтуватися, насамперед, на які цілі ви плануєте його використовувати. Для вживання в свіжих салатах, безумовно, краще підходять південні луки, які іноді також називають солодкими і полуострыми. Однак саме гострі луки незрівнянно краще зберігаються в зимові місяці, тому закладати на довгострокове зберігання рекомендується саме їх.

Солодкі сорти ріпчастої цибулі відрізняються від своїх більш пікантних побратимів більш важкою цибулиною круглої або витягнутої форми і порівняно м’яким смаком. Гострий лук, як правило, дає цибулину не настільки вражаючих розмірів, що володіє властивістю многозачатковости. Її форма варіюється від плоскої до округлої. Найбільшою популярністю останнім часом у городників користуються напівгострі підвиди цієї культури, так як вони оптимальним чином комбінують в собі відмінні смакові якості, непогані показники лежкості і відмінну врожайність.

Давайте розглянемо характеристики ряду сортів ріпчастої цибулі, як випробуваних і заслужено шанованих, так і нових і поки мало відомих.

Арзамасский місцевий

Сорт середнього терміну дозрівання, малогнездовой. Відрізняється ядрено-гострим смаком, довгасто-округлої цибулиною і жовтим кольором покривних лусок. Чудово зберігається, при цьому в кожному гнізді можна виявити по 2-4 цибулини.

Буран

пізньостиглий Гострий лук універсального застосування. Одногнездовой, трехзачатковый. Цибулини кулястої форми, верхні лусочки пофарбовані в яскраво-жовтий колір з антоціаном. Головка цибулі щільна, масою 67-98 грамів. До моменту збирання визріває лише 63,3% цибулі, а після дозаривания цей відсоток піднімається до 89,2. Цей сорт характеризується відносною магнітною сприйнятливістю до несправжньої борошнистої роси, але зате володіє непоганим імунітетом до грибних і бактеріальних інфекцій. Буран обробляється в дворічній культурі з сіянки. Перевагами сорти слід вважати його сталу врожайність, великі цибулини вирівняні і їх непогану лежкість.

Бессонівський місцевий

Перевірений роками сорт цибулі, які ще рано списувати з рахунків. Цибулини дозрівають рано, при цьому в гнізді зазвичай знаходиться їх по 3-5 штук. Форма цибулини – округло-плеската, а сама вона – среднезачатковая, масою 35-40 грамів. Вона покрита 4-5 сухих лусочок жовтого забарвлення, а під ними розташовуються білі соковиті лусочки.Відноситься до гострої різновиди цієї культури, тому цілком підходить для зимового зберігання.

Мячковський 300

Скоростиглий сорт напівгострого типу з плоскою цибулиною масою 40-70 грамів. Покривні луски пофарбовані в жовтий колір, а нижній – білий. Цей сорт можна вирощувати як в однорічній культурі, так і в дворічній – з сіянки.

Голубчик

Ранній сорт. Цибулина округла важить близько 35-85 грамів і має напівгострий смак. Сухі луски зазвичай жовті з коричневим відтінком, але можуть бути і пастельно-жовтого кольору, а соковиті нижні – кремово-білі. Голубчик відмінно показує себе при вирощуванні в однорічній культурі з насіння.

Уфимский місцевий

Цей сорт відноситься до гострого підвиду цієї культури. Цибулина округла, масою 80-105 грамів. Верхні луски мають жовтий колір, а під ними знаходяться білі соковиті. Товарна врожайність цибулі-ріпки з сіянки – 1,2-4 кілограми з метра квадратного грядки.

Однорічний сибірський

Ранньостиглий сорт, що має напівгострий смак. Округло-плеската цибулина виростає до маси 40-50 грамів. Також має жовте забарвлення покривних лусок.

Юконт

Скоростиглий, однозачатковый сорт гострого цибулі. Цибулина плоско-округлої форми при вирощуванні з насіння, як правило, досягає 30-83 грамів, а з сіянки – 89-100 грамів. Сухі лусочки пофарбовані в насичено-фіолетовий колір, а нижні – у ніжно-фіолетовий. Врожайність цього сорту становить в середньому 2,1 кілограма з квадратного метра ділянки. Його незаперечними перевагами є стабільна врожайність, відмінна вызреваемость і чудова лежкість. Юконт можна обробляти як в однорічній культурі з насіння, так і у дворічній – з сіянки.

Амфора

Салатний цибулю, не має собі рівних по красі цибулин і врожайності. Маса цибулин може досягати до 300 грамів, при цьому їх округло-довгаста форма і яскраво-фіолетове забарвлення незмінно викликає захоплення. Цей напівгострий сорт підходить для вирощування в однорічній культурі.

Цибуля ріпчаста вирощується повсюдно, тому селекціонери невпинно працюють над виведенням нових різновидів цього популярного рослини. Так що кожен овочівник буде нахвалювати свій улюблений і перевірений роками сорт цієї культури, і тут будь-які суперечки просто безглузді. Але все ж хотілося дізнатися у Вас, шановний читачу, які сорти ріпчастої цибулі віддаєте перевагу вирощувати саме Ви?

Залиште свій коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *