Смородина “Багіра”: опис сорту, фото, відгуки

При правильному підборі сорти отримати рясний урожай смачною і корисною чорної смородини не так складно. Сорт Багіра відрізняється врожайністю, при цьому невибагливий і дуже зимостійкий.

опис сорту

Робота над виведенням Багіри була розпочата ще в 80-х роках минулого століття, як батьки були обрані сорти Минай Шмирев (білоруська смородина) і Бредторп (смородина шведської селекції).

У 1994 році сорт Багіра був включений до Державного реєстру, а серед рекомендованих для обробітку регіонів в основному території з суворими кліматичними умовами. Серед них – Північно-Захід, Сибір, Урал, і треба відзначити, що садівники задоволені запропонованим сортом.

Кущі смородини мають середні розміри, по висоті – до півтора метрів. Листя густа, листя великі, темно-зеленого кольору. Листя дуже міцно тримаються на черешках, восени довго не опадають і буває, що прямо на кущах йдуть під сніг.

Пагони першого року мають коричнево-зеленуватий колір, у здерев’янілих пагонів колір поступово змінюється і вони стають повністю коричневими. Нирки поодинокі, великі, яйцевидної форми, темно-золотистого кольору.

Квітки бокаловидной форми мають середні розміри, в вузлах утворюється по 2-3 кисті. В одній руці формується від 5 до 7 ягідок. Кисті досить щільні, по довжині звисають вниз на 6-7 см. Сорт є середньопізніх, ягоди достигають приблизно до середини липня.

опис ягід

Багіра – великоплідний сорт смородини, хоча і не вважається рекордсменом. Одна ягідка в середньому важить 2-2,3 грама, що є дуже непоганим показником. Форма ягід – округла, розміри вирівняні. Шкірочка має насичену чорне забарвлення, щільна, але не жорстка. Відрив ягід при зборі сухою.

М’якоть дуже ніжна, соковита, кількість насіння невелика. Смакові якості – відмінні, присутній яскраво виражений аромат.

Ягоди Багіри відрізняються високими товарними характеристиками, також їх цінують за те, що вони дружно дозрівають, придатні до транспортування.

Переваги і недоліки сорти

Завдяки якісним батьківським формам, сорт чорної смородини Багіра має ряд вагомих переваг.

  1. Відмінна врожайність (4-4,5 кг з одного куща).
  2. Швидкоплідність (вже через два роки після посадки можна зняти відмінний урожай ягід).
  3. Високі показники самоплодності (67-70%).
  4. Багіра – посухостійкий сорт. Також рослина може переносити низькі, до мінус 30-32 градусів морози.
  5. Стійкість до хвороб (борошниста роса, антракноз), до деяких шкідників (павутинний кліщ).
  6. Універсальне призначення ягід (в свіжому вигляді, переробка).
  7. Ягоди мають чудовий смак, не мнуться, не пускають сік. Транспортабельні.

На жаль, ця чорна смородина володіє середнім імунітетом, сприйнятлива до такої небезпечної хвороби як іржа. Загрожувати високому врожаю може бруньковий кліщ, тому необхідно обов’язково проводити профілактичні обробки.

особливості догляду

Багато хто відзначає невибагливість сорту, але все ж для отримання хорошого результату треба забезпечити кущах догляд.

вибір ділянки

Смородина зростає на одному місці до 10-12 років, тому треба ретельно підбирати ділянку під цю культуру. Кращі грунти – супіщані і суглинки, при цьому бажано щоб показники кислотності були нейтральними. Грунт повинен бути пухким, повітропроникним, поживним.

Смородина абсолютно не виносить заболочених місць, низин, територій, де близько розташовані грунтові води. Оптимальний рівень – не більше 0,5 метрів від поверхні грунту.

Добре росте Багіра біля парканів, уздовж загороджень, які будуть служити захистом кущів від вітрів. Бажано підбирати місце в невеликій півтіні, щоб в спекотні літні дні рослини не отримали опіки по листю.

На піску, важких грунтах, а також засолених грунтах чорна смородина росте погано, часто хворіє, не дає хороших урожаїв.

Посадка: що потрібно врахувати?

Саджанці чорної смородини висаджують навесні або восени, при цьому потрібно дотримуватися певні рекомендації.

  1. У весняний період посадку проводять до набрякання бруньок. Більш пізні терміни неприйнятні, так як смородина буде довго приживатися.
  2. Восени треба встигнути посадити молоді кущики до настання холодів, залишаючи час на адаптацію культури. Зазвичай садівники займаються осінньої посадкою в кінці вересня або початку жовтня (залежить від клімату регіону і погоди).

Саджанці повинні бути здорові, молоді (1-2 років), з міцною, добре розвиненою кореневою системою. Не можна висаджувати хворі рослини, з деформованими або гнилими корінцями. Пагони смородини повинні мати пару гілочок, довжиною до 30-40 см, без тріщин і пошкоджень на корі.

НА ЗАМІТКУ! Купувати саджанці чорної смородини (як і багатьох інших садових культур) рекомендується в спеціалізованих центрах.

При розрізі втечу повинен бути вологим, гнучким.

Підготовка ділянки та посадка

Готують місце під посадку смородини традиційно:

  • ретельно перекопують грунт (приблизно за місяць до посадки);
  • видаляють всі бур’яни;
  • видаляють рослинні залишки і сміття;
  • вносять необхідні добрива (зазвичай використовують перегній, суперфосфат).

Норми: по три відра органіки, по 30 грамів суперфосфату. Норми дані з розрахунком на один квадратний метр. На кислих грунтах заздалегідь вносять доломітове борошно, вапно або деревну золу (по 400 грамів на 1 кв. Метр).

При весняній посадці всі заходи проводять восени, а навесні тільки злегка розпушують ґрунт і роблять посадочні ями. Відстань між ямами – не менше півтора метрів, глибина – до 40 см, розміри 40х40 см. В яму також вносять поживну суміш:

  • перегній (близько 3-5 кг);
  • суперфосфат (20 грамів);
  • деревну золу (300 грамів).

Добрива перемішують з грунтом, ретельно проливають водою (2-4 відра). Також в ями під смородини можна вносити комплексні добрива. Висадку роблять через тиждень, акуратно встановлюючи саджанці в ями і розправляючи у них корінці.

Смородинка присипають грунтом, трохи трамбують землю, проливають ще раз водою і мульчують. В якості мульчі найкраще використовувати солому, торф.

НА ЗАМІТКУ! Саджанці в лунки висаджують не прямо, а під кутом в 45 градусів.

Якщо хочете, щоб кущі Багіри були більш потужними і здоровими, рекомендується після посадки обрізати саджанці, залишаючи над землею втечу висотою 10-12 см. У таких кущів плодоношення затримається на сезон, але зате в перспективі урожай буде більш рясним.

Основні прийоми агротехніки

Багато хто вважає, що ягідні чагарники не вимагають якогось особливого догляду. Але насправді отримати велику кількість смачних і корисних ягід можна, тільки забезпечивши культурі регулярні поливи, підгодівлі, обрізку.

поливи

Сорт Багіра – посухостійкий, але доводити до екстремальних ситуацій не варто. Якісний полив гарантує і отримання гідного результату.

Враховують погоду, кількість опадів, а також стан самих рослин. Особливо потребує смородина в поливах в наступні періоди:

  • ріст пагонів навесні після зимівлі;
  • початок дозрівання ягід на кущах (коли плоди смородини ще не почали чорніти);
  • після збору врожаю.

Якщо восени довгий час не було дощів, рекомендується ретельно полити смородину в кінці вересня. Поливають під кущі, не потрапляючи на гілки і листя чагарнику, добре зволожуючи грунт (до півметра). На 1 квадратний метр буде потрібно приблизно 5-6 відер води.

розпушування грунту

Ділянка з кущами смородини повинен бути очищений від бур’янів, а грунт між кущами обов’язково рихлять. За осені, після збору врожаю, рекомендується щороку акуратно копали грунт між кущами, намагаючись не зачіпати коріння смородини.

внесення добрив

Перед посадкою молодих кущиків грунт ретельно заправляють добривами. При дотриманні норми запасу поживних речовин смородині вистачить на два роки. Далі доведеться проводити підживлення, для чого використовують:

  • органіку (послід птиці, коров’як);
  • сечовину;
  • суперфосфат.

Органіку розводять водою, час внесення – пізня весна, літо. Ранньою весною по кущі смородини вносять сечовину (для молодих рослин – до 40-50 грамів під кущ, для смородини після п’яти років – по 20 грамів).

Після збирання ягід, в кінці літа або восени смородину удобрюють суперфосфатом (40-50 грамів під кущ).

ВАЖЛИВО! Органіку під смородину восени не вносять. Такі добрива сприяють наростанню зеленої маси, зростання нових пагонів, які можуть серйозно постраждати від похолодань.

зимівля

Багіра – дуже зимостійкий сорт, який відмінно зимує під снігом до весни. Проблеми можуть бути в снігу й наступної зими, а також в регіонах, де взимку кількість його невелика. Потрібно заздалегідь підготувати матеріали для укриття (плівка, укривние тканини, папір), провести полив кущів, зв’язати і вкрити під зиму.

формування куща

Чорна смородина потребує обрізку, і проводити цю важливу процедуру треба правильно. Навіщо обрізати пагони?

  1. Щоб уникнути загущення куща.
  2. Для поновлення рослини.
  3. Для нормування навантаження плодами.

Щороку виконують санітарну обрізку, коли прибирають старі пагони (4-5-ти річні), хворі, пошкоджені гілки. За допомогою секатора обрізають пагони до повноцінних нирок, видаляючи всі засохлі гілочки.

Також в перші роки після посадки саджанців здійснюють формування куща. В ідеалі, до 4-5 річного віку кущ повинен мати по 4-5 гілок кожного року, тому починаючи з висадки, пагони спочатку вкорочують, а потім зайві і слабкі щороку видаляють. Зазвичай обрізку роблять по весні, але якщо було занадто багато роботи в городі і в саду, можна провести процедуру восени.

Для смородини старше п’яти років проводять обрізку омолоджуючу, в ході якої прибирають старі гілки. Для плодоношення вони не годяться, але харчування забирають, тому їх треба обрізати. Також обрізають слабкі гілки, які не мають плодових бруньок.

Боротьба з хворобами і шкідниками

Стійка до антракнозу і борошнистої роси, смородина Багіра може дивуватися іржею. Також культурі небезпечні такі хвороби як махровість, септоріоз.

Правильна профілактика і дотримання всіх прийомів агротехніки дозволять уникнути хвороб, і це набагато простіше, ніж займатися лікуванням. Ефективні весняні обробки бордоською рідиною (1%) – до цвітіння кущів, мідним купоросом, препаратом Нітрафен.

Від махровості допомагає обробка складом, що містить колоїдну сірку. Цей же розчин допомагає в боротьбі з небезпечним для цього сорту чорної смородини почковим кліщем. Шкідник не тільки вражає нирки смородини, що знижує врожайність культури, але ще є переносником небезпечних для смородини захворювань – мозаїчність і махровості. Крім суспензії колоїдної сірки можна застосовувати хімічні препарати – Вермітек, Аполло, суворо дотримуючись інструкції по складам.

Великої шкоди смородині наносять такі шкідники як стеклянница, галова попелиця. Проти гусениць стеклянніци, що вражають нирки і пагони рослини, застосовують 10% розчин карбофосу (рано навесні, а також після збору врожаю), препарати Фуфанон, Іскра.

Для знищення галової попелиці знадобляться препарати вофатоксом, Актеллік і інші, при роботі з якими треба дотримуватися техніки безпеки.

Профілактичними заходами проти шкідників є:

  • обприскування смородини часниковим настоєм;
  • регулярні обрізки кущів;
  • видалення бур’янів з міжрядь;
  • обробка кущів настоєм гірчичного порошку (на літр води беруть 20 грамів сухої гірчиці, наполягають, розбавляють водою до 10 літрів і обприскують смородину);
  • висадка поруч зі смородиною таких рослин як календула, ромашка, чорнобривці, які своїм сильним ароматом відлякують шкідників.

прибирання ягід

Обино час збору ягід з кущів Багіри – середина або кінець липня. Ягоди дозрівають дружно, збирати їх краще в ясний день. Завдяки тому, що ягоди дуже добре тримаються в кисті, збір можна відстрочити на кілька днів (наприклад, до більш сприятливу погоду).

Ягідки цього сорту відрізняються лежкістю, в холодильнику в пакеті вони можуть зберігатися до 1,5-2 місяців. При цьому бажано зривати їх цілої пензлем, так вони краще лежать. При звичайній кімнатній температурі ягоди зберігають не більше 4-5 днів, потім їх потрібно переробляти.

З ягід Багіри виходять чудові джеми, варення, компоти. Також господині заморожують їх, щоб взимку використовувати для приготування десертів, прикраси солодких страв, морсів.

Відгуки про вирощування сорти Багіра

Кіра, Тюмень

На ділянці росте багато сортів, з великих – сильний, Загадка, а також Багіра. У порівнянні з першими двома ягоди у неї дрібніше, але мені цей сорт подобається за смак. Відрив сухий, зберігається добре, так що можна зібрати і потім, якщо часу відразу немає, пізніше пустити в переробку. У мене саме так через графік робочого і виходить, збираю, а варю варення днів через п’ять. І смородина Багіра в цьому плані дуже хороша.

Ірен, Підмосков’ї

Садила сорт Багіра року чотири, але вона дуже нестійкі у мене була до борошнистої роси. Ягода середня, не особливо велика, смак приємний. Відносно ягід претензій немає, а ось боліла вона в мене часто, так що позбулася сорти. Можливо, не особливо підійшов їй мій відхід, хоча пара інших сортів чорної смородини росте і плодоносить чудово.

Залиште свій коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *