Сеникації і десикація картоплі: опис, сеникації суперфосфатом, відгуки

Використання хімічних речовин, що дозволяють провести десикацію, щоб вчасно провести прибирання та запобігти втратам, отримує все більше прихильників, зайнятих сільським господарством.

Десикація і сеникації застосовуються для поліпшення врожаю картоплі в районах ризикованого землеробства. Ці прийоми дозволяють збільшити вагу зібраних бульб, підвищити якість врожаю і попередити зараження грунту фітофторою. Хімічна обробка необхідна в період підготовки полів до технічної збиранні картоплі, що вирощується в промислових масштабах. У деяких випадках використання десикації і сеникації приносить користь городникам на присадибній ділянці.

Десикація картоплі – опис

Ця процедура підвищує якісні характеристики зібраної продукції. Під впливом хімічних речовин соковиті клітини рослин починають висихати, що стимулює відтік поживних речовин з листя в коренеплоди.

Все десиканти відносяться до групи гербіцидів. Це можуть бути системні препарати, створені на основі ізопропіламіном солі гліфосату, або контактні, в яких використовується активна речовина дикват або похідні біпіріділія. Вибираючи хімікати для обробки посадок картоплі, враховують умови їх застосування.

Десиканти, створені з активною речовиною гліфосат, мають тривалий період впливу на наземну частину рослини, але при температурі нижче 14С дії активної речовини уповільнюється. Препарати з гліфосатом підходять, якщо:

  • з коренеплодів формуватимуть насіннєвий фонд;
  • посівні площі покриті багаторічними бур’янами;
  • до початку збиральної кампанії є час не менше 3 тижнів;
  • після обробки почнеться сезон дощів, який викличе розвиток фітофторозу;
  • обробку буде виробляти наземний транспорт.

Десиканти, створені на основі активної речовини дикват, використовують при промисловому вирощуванні картоплі, якщо:

  • потрібно терміново провести прибирання;
  • на посадках присутній симптоми хвороб;
  • спостерігаються різкі зміни показників температурного режиму.

Діскват працює, коли з його допомогою проводиться повноцінна обробка поверхні рослин в рекомендованих виробником дозах. Цей гербіцид малоактивний при зниженні норм, вимагає додаткового використання липкого розчину, який потрібен для затримки десиканта на поверхні. У засмічених багаторічних трав, що відростають від кореня, після його використання спостерігається відновлення вегетації.

Похідні біпіріділія частіше за інших рекомендують для обробки картопляних полів перед початком збирання. Вони спалюють бадилля і знищують міцелій фітофторозу на листках. Якщо в робочий розчин додати фунгіцид, який містить флузінам, то будуть знищені суперечки, що потрапили на поверхню грунту.

Десикант з похідним біпіріділія можна застосовувати як на насіннєвому, так і на продовольчому картоплі. Він забезпечує підготовку картоплі до збирання, підвищує врожайність культури і якість його зберігання.

Десикацію не можна проводити, якщо рослини знаходяться в стресових умовах. Обробка їм заборонена:

  • перевищує кількість на 1м3 дозою активної речовини;
  • при температурі вище 25С;
  • при сухому грунті.

Правильне дозування похідного біпіріділія дозволяє досягти бажаного результату. Виробник в інструкції до препарату докладно описує, як користуватися даними хімічною речовиною. Щоб отримати очікуваний результат, потрібно дотримуватися даних рекомендацій.

Як проводять десикацію

Для обробки фермерських полів, десикацію проводять або за допомогою авіації, якщо необхідно швидко обробити великі площі, або за допомогою наземної техніки. При обробці невеликих ділянок для розпилення десикантом використовують костюм хімічного захисту і розпилювач.

Якщо після застосування гербіциду протягом 2 тижнів картоплиння залишилася частково зеленої, це означає, що використовуваний десикант не спрацював. Таке може спостерігатися, якщо:

  • бадилля картоплі була занадто потужної;
  • настройка обприскувача була проведена з помилками;
  • для обробки були обрані невідповідні погодні умови;
  • обробка проводилася дрібно.

Важливо: Надмірне внесення гербіцидів погіршує якість продукції. Рекомендується перед реалізацією проводити добровільну експертизу врожаю картоплі, який пройшов предуборочное підготовку методом десикації.

коли застосовується

Десикація потрібна в районах, де літо тривати не більше 90 днів, і картопля не встигає сформувати повноцінні бульби через особливості клімату.

Така процедура дозволяє закрити процеси вегетації, попередити розвиток грибкових захворювань, що викликають гниття бульб, змусити картоплини сформувати повноцінну шкірку.

Важливо: Механічне скошування бадилля після цвітіння не припустимо. При ранньому видаленні надземної частини бульби залишаються дрібними, і це знижує урожай. Десикація дозволяє рослині отримати час для завершення процесів вегетації і перевести поживні речовини в бульби.

Десиканти застосовують при промисловому вирощуванні картоплі, коли урожаю загрожує фітофтороз. Агрономи називають 4 випадки, коли застосування гербіцидів виправдано. До них відносяться:

  • нерівномірне дозрівання врожаю;
  • вологе прохолодне літо, що сприяє подовженню вегетаційного періоду;
  • засміченість ділянки травами;
  • значної поразки кущів хворобами.

Проведення десикації потрібно в період осіннього затяжного негоди, коли урожай потрібно терміново прибирати, а надлишки вологи стимулюють рослина продовжити вегетаційний період. Якщо вегетаційні процеси не будуть закінчені до настання часу збирання, картоплини не встигнуть сформувати міцну шкірку, що підвищує ризик травмування і зараження бульб бактеріями і грибками.

видалення бадилля

Предуборочное видалення бадилля із застосуванням хімічних засобів захисту – важливий агротехнічний прийом, який дозволяє боротися з фітофторою, прискорити дозрівання бульб, сприяє просихання гряд і поліпшенню якості бульб.

Скошування бадилля можна проводити до обробки гербіцидами або після неї. Видаляти бадилля до десикації рекомендується при високих стеблах. Скошування зайвої маси гички до висоти 20 см дозволяє забезпечити хороше вбирання отрутохімікату і попереджає відростання листя.

Правильно проведена хімічна десикація знищує ще зелену картоплиння, сухі залишки якої можна скошувати через тиждень після обробки. Це актуально при наявності товстих батогів, які будуть заважати картоплезбиральної техніці.

Видалення гички після десикації можна проводити за 1, 5 тижні до початку збирання. Це прискорить наростання шкірки і дозволить коренеплодів набрати максимально можливу кількість поживних речовин.

Правильна прибирання, Передзбиральна підготовка і зберігання картоплі

Потрібно спланувати хід збиральної кампанії так, щоб максимально використовувати відведений час і вкластися в призначені терміни до настання холодів. Передзбиральна підготовка після десикації зводиться до підготовки території до роботи сільськогосподарської техніки.

Займаючись очищенням картопляного поля від сухого бадилля і бур’янів, важливо стежити за температурним режимом. Оголені гряди в умовах підвищеної температури при сильному зволоженні сильно прогріваються, що призводить до підвищення температури всередині бульби, що негативно впливає на його м’якоть, наповнену крохмальними зернами. Картоплини в гнізді на очищених грядках можуть зваритися в грунті, перетворившись в кисіль. Тоді урожай пропаде на корені.

Якщо є така небезпека, після збирання сухих останків потрібно терміново приступати до збирання картоплі. Можна використовувати збиральну техніку, яка дозволяє проводити підкопування гнізд без видалення бадилля.

Якщо картопля прибирали після дощів, коли грунт був надмірно зволожена, то його потрібно зберігати окремо або терміново реалізувати. Такі бульби схильні до сильного ураження хворобами, що викликають їх гниття.

Прибирання картоплі повинна відбуватися при середньодобовій температурі, не нижче 5С, а температура ґрунту – до 6С. При більш низьких температурах бульби починають сильно травмуватися, що стає причиною бактеріальної гнилі. Тривалість збирання кожного сорту не повинна перевищувати тижні. Тоді зберігання врожаю буде тривалим, без появи гнилих бульб.

Сеникації картоплі суперфосфатом

Сеникації частіше застосовується при сухій погоді в приватному секторі і на полях. У ній використовується беспестіцідний спосіб поліпшення якості картоплі, що дозволяє отримати екологічно чистий урожай.

Сеникації картоплі суперфосфатом потрібна для збільшення врожаю бульб. Вона проводиться за 21 день до початку збиральної кампанії для прискорення процесу, коли відбувається активний перехід відтоку поживних речовин в коренеплоди. Правильно проведена обробка підвищує урожай на 1/3 і надає йому стійкість до бактеріальної гнилі за рахунок формування товстої картопляної шкірки.

Для отримання 20% розчину суперфосфату, використовуваного в якості сенікатора, беруть 2 кг добрива на 10 л води. На 10м2 потрібно використовувати 6 літрів.

Увага: Розчин суперфосфату готують за 24 години до обробки. За цей час всі гранули розчиняться, і розчин буде насичений активними компонентами.

Обприскування картоплі виробляють відразу після закінчення масового цвітіння. Обробку проводять в суху безвітряну погоду в другій половині дня.

Своєчасна обробка зеленої маси збільшить в картоплинні кількість активних речовин. Всі вони при засиханні бадилля перейдуть в бульби. Такий прийом підвищує врожайність до 20%.

Сеникації проводять не тільки суперфосфатом. Картоплю можна обробляти золою, щільним шаром засинаючи нею гряди з картоплею через півтора тижні після цвітіння. Це дозволяє збільшити в бульбах кількість калію, прискорити процес дозрівання шкірки.

Наземну частину картоплі можна обприскувати концентрованим розчином гумату, призначеного для позакореневого підживлення рослин, в період дозрівання коренеплодів.

Відгуки

Про десикації і сеникації відгуки залишають агрономи на спеціалізованих сайтах. Розмірковуючи про доцільність десикації бадилля картоплі, агроном з Новосибірської області заявляє:

При застосуванні хімічної обробки картоплиння перед прибиранням переслідується кілька цілей. Цей захід підвищує міцність шкірки бульб, що дозволяє знизити травмування картоплин при механічної збиранні. В результаті цього бульби краще зберігаються.

Його підтримує фермер з Приморського краю:

Десикація дає можливість знищити надземну масу рослин картоплі, на якій розвивається фітофтороз. В результаті цього мої поля мають здорову грунт. Я отримую можливість вирощувати пасльонові культури, чергуючи їх щороку.

Агротехніка з Ленінградської області, розмірковуючи про підготовку картоплі до механічної збиранні, заявляє:

Використання суміші десиканта з фунгіцидом дозволяє виключити застосування ботвоудалитель, який буде зачіпати гребені, травмуючи або оголюючи бульби, що призводить їх до позеленіння. Попереджається не тільки розвиток грибкових захворювань в грунті, а й зменшується частка нестандартних бульб, що веде до підвищення врожаю.

Залиште свій коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *