Правильне зберігання меду

Всім бджолярам, які читають цю статтю і не тільки, добрий день. Сьогодні вирішив приділити увагу такому питанню – як зберігати мед? Згоден, що досвідчені бджолярі навряд чи дізнаються для себе щось нове і читати цю статтю їм буде не особливо цікаво, так як і про те, коли саме качати мед. Однак для початківців або ж просто тих, хто любить мед, стаття буде вельми корисною.

Скільки зберігати мед

Як відомо мед в умовах вулика може зберігатися нескінченно довго, оскільки в ньому підтримуються необхідні умови, які не дозволяють існувати бактеріям. Якщо говорити про те, скільки може зберігатися мед в домашніх умовах, то це близько двох років. Вплив температури і світла досить швидко зводить корисні властивості меду на немає. Якщо мед зберігати правильно, то термін його зберігання можна значно збільшити.

Як правильно зберігати мед

В першу чергу увагу потрібно приділити температурі і вологості. Оптимальною температурою є діапазон від -5 до +10 °С. Мимоволі виникає питання – де зберігати мед? Про температурі вже було сказано, але важливим моментом є дії світла. Запам’ятайте, що мед не можна зберігати в місцях, які піддаються прямому впливу сонячних променів. Причому стосується це не тільки прямого впливу сонця, але і розсіяного світла. Яскраве світло негативно впливає на мед, руйнуючи в ньому цінні складові і ферменти. Причому багато часу для цього не потрібно, достатньо й кількох діб. Які з сказаного можна зробити висновки? Мед потрібно зберігати в темному місці.

У продовження розмови про правильність зберігання меду потрібно сказати про вологості повітря. Показник не повинен бути більше 75%. Він може звичайно трохи відрізнятися в залежності від того з яких медоносів зібраний мед. Правильне зберігання меду в домашніх умовах має на увазі під собою темне, сухе, чисте і прохолодне місце з вологістю не більше 60%. Це найбільш оптимальні умови. Що це може бути за місце, наприклад комора або в принципі будь-яке інше, яке відповідає необхідним умовам. Насправді варіантів може бути чимало, але головне дотримання необхідного режиму зберігання.

Можна зберігати мед у погребі. Але, як відомо, в погребах умови далекі від ідеальних, тому мед слід в першу чергу зберігати в дерев’яних діжках, зсередини які покривають воском. Важливо також знати, що мед дуже сильно вбирає запахи. Якщо такі є, то слід підшукати більш відповідне місце. Враховуйте, що розкривши тару з медом, не слід розташовувати поблизу круп, солі і цукру. Справа в тому, що всі ці продукти можуть спричинити до бродіння меду. Пару слів про холодильнику. По-перше, не забуваємо про підтримку температури до +10 °С. Що стосується вологості, то якщо холодильник з сухою заморозкою, то дуже добре. В іншому випадку доведеться витирати стінки холодильника, щоб знижувати рівень вологості. Також не забуваємо про герметичності посуду.

Тепер варто було б сказати і про посуді, в якій слід зберігати мед. Перше, що потрібно усвідомити – посуд повинна бути герметичною. Це дозволить уникнути попадання вологи і сторонніх запахів. Наприклад, це може бути скляна банку з щільною кришкою. В обов’язковому порядку ємність повинна бути сухою і чистою. Не потрібно додавати в одну тару свіжий мед до старого. Це призведе до виникнення процесу бродіння. Відмінним варіантом буде посуд з дерева, наприклад берези, вільхи, липи. Хвойні породи дерев не підходять для зберігання меду, оскільки володіють сильним природним запахом. Як варіант можна використовувати алюмінієву тару або тару з нержавіючої сталі. Якщо з умовами зберігання меду і тарою, у якій можна зберігати мед начебто розібралися, потрібно сказати і про тару, в якій не можна зберігати мед. До такої належить оцинкована, свинцева і мідна тара. Пов’язано це з тим, що мед (а в ньому міститься кислота) вступає в реакцію з металом і утворюються отруйні речовини. В залізній тарі мед також не варто зберігати з-за виникнення корозії з усіма витікаючими наслідками. У пластиковій тарі мед можна зберігати, але, як правило, не більше року, принаймні, за твердженнями фахівців. Глиняний посуд є ідеальною для зберігання меду. Головне пам’ятати про герметичності. Як відомо мед можна зберігати в сотах. Про те, що таке стільниковий мед і про його зберіганні можна дізнатися з наведеної статті.

Багато хто задається питанням, як правильно зберігати мед таким чином, щоб він залишався рідким. До речі рідкого меду, а точніше вибору меду при покупці варто присвятити окрему статтю. Деякі дотримуються такої думки, що мед повинен бути рідким. Якщо ж він зацукрувався, значить, він не натуральний. Стверджувати, що тільки рідкий мед володіє найбільшими цілющими властивостями, було не зовсім правильно. Так, свежеоткачанный мед, як правило, рідкий, світлий. Але як тільки він витягується з сот, відбувається природний процес його кристалізації. Зауважте – мед не псується, а кристалізується. Так, він темніє, каламутніє. В процесі зберігання меду можна спостерігати наступне: мед розділився на більш рідкий і більш густий. Це свідчить про те, що відкачано він був занадто рано, тобто мед не зрілий, в ньому міститься велика кількість вологи. Це може призвести до бродіння. Якщо протягом тривалого періоду зберігання мед залишається рідким, то знайте – це ненормально і скоріше всього цей фальсифікований продукт. Натуральний мед рано чи пізно повинен закристаллизоваться. В залежності від того який це мед квітковий, з соняшнику, акації, липи і т. д. процес кристалізації наступає раніше або пізніше, але він настає. Якщо ви віддаєте перевагу рідкий мед, то розтопити на водяній бані. При цьому потрібно пам’ятати, що нагрівати мед понад +37 °С не можна, оскільки він втратить всі корисні властивості. Я думаю даного матеріалу більш ніж достатньо, щоб зрозуміти, як зберігати мед. Зберігайте мед правильно і насолоджуйтеся цим чудовим продуктом бджільництва.

Залиште свій коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *