Правила обрізки сливи навесні, восени і влітку

Вирощуванням сливи займаються багато дачників. Щоб дерево завжди приносило хороший урожай, потрібно періодично підрізати його гілки. Проводити роботи можна в будь-який час року. Давайте розберемося, які існують правила обрізки сливи, в різні пори року.

Весняна обрізка сливи

Навесні зливу підрізає до того, як розпустяться бруньки. Проведення робіт навесні має наступні плюси:

  • рослина отримує стимул для утворення нових пагонів і бутонів;
  • зростає врожайність дерева.

Сливу потрібно обрізати протягом року після посадки. Оптимальний час – це період формування крони, це відбувається в середині березня.

Весняні роботи по обрізанню сливи включають наступні етапи:

  1. На відстані 0,5 м від землі штамб повністю очищається від пагонів. Від інших гілок залишають половину довжини. В останню чергу обрізається верхівка.
  2. Проріджуються гілки, які ростуть усередину крони і вгору.

Для проведення обрізки потрібно гострий секатор. Після цього зрізані місця потрібно обробити спеціальним розчином.

Літня обрізка сливи

У літній період роботи виконують в липні. У молодих рослин (не старше одного року) на 0,2 м коротшають молоді пагони. Стовбур при цьому не зачіпається. Через рік підрізування повторюється.

Влітку видно гілки, які постраждали від морозу. Планова обрізка здійснюється в червні. В санітарних цілях допускається проводити процедуру в будь-який теплий період. Обрізку підлягають листя і гілки, які постраждали від шкідників чи хвороб.

Осіння обрізка сливи

Догляд за сливою восени є обов’язковим в регіонах з теплим кліматом. Для місцевостей з більш суворими природними умовами підрізування переноситься на весну. Найкраще для цих цілей підходить вересень. До початку зими зрізані ділянки заживають, тому дерево встигне підготувати до зимівлі. Тому восени рекомендується не допускати засихання дерева.

Восени зливу обрізається в певному порядку:

  • видаляються сухі гілки;
  • підрізає верхівка дерева (при необхідності);
  • коротшають на третину довжини гілки, що заглушають крону.

Молоді дерева обрізаються в такий спосіб:

  • стовбур – на 1/3 висоти;
  • крайні гілки – на 2/3 довжини.

Сливу потрібно підрізати протягом 15 років, поки вона не досягне триметрової висоти. Надалі коротшають тільки бічні гілки. Для омолодження дерева рекомендується виконувати підрізування протягом 3 років.

Зимова підрізування сливи

Для проведення робіт зі сливою підходить і холодну пору року. У цієї культури процес вегетації починається досить рано. Виконати підрізування можна в середині лютого, коли температура досягне 15 градусів. Якщо кліматичні умови не дозволяють провести процедуру взимку, то вона переноситься на весну.

висновок

Обрізка сливи є обов’язковим етапом, що дозволяє підвищити врожайність дерева. Залежно від сезону процедура має свої особливості:

  • Весна вважається ідеальним часом для обрізки при будь-яких регіонах.
  • У молодих дерев важливо зберегти основні гілки.
  • Старі дерева залишають висотою до 2 м.
  • Влітку рекомендується проводити санітарні заходи.
  • Обробка сливи восени і взимку проводиться тільки в умовах теплого клімату.

Пропонуємо вам переглянути відео, де розповідається, як правильно формувати крону сливи:

Залиште свій коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *