Полуниця “Королева Єлизавета”: опис сорту, фото, відгуки

Любителям хорошою і солодкої полуниці припаде до смаку сорт «Королева Єлизавета». Полуничний сорт був виведений не так давно, на початку 2000 років, американськими вченими. Ягоди мають щільну м’якоть з великою кількістю соку.

Смак солодкий, без кислинки. «Королева Єлизавета» прекрасно переносить холоду і може вирощуватися як в південних регіонах, так і в центральній і навіть північній частині країни. Ягода стійка до грибкових захворювань і рідко хворіє.

Характеристика та опис сорту

Полуниця відноситься до ремонтантних сортів. Плодоношення полуниці протікає 2-3 рази за сезон. Одне з головних переваг сорту – рання стиглість. Перші ягоди можна збирати до середини червня. Друга хвиля плодоношення припадає на середину літа. Останні ягоди ростуть аж до заморозків. Врожайність висока, за все літо з одного ягідного куща встигне до 1,5-2 кілограмів ягід.

Розмір плодів середній, вага досягає 20-30 грамів. Ягоди мають яскраве червоне забарвлення, насіння розташовуються в глибині шкірки. Щільна м’якоть ягід добре переносить транспортування, тому «Єлизавету» часто вирощують на продаж.

Ягоди добре розмножуються вусами. Досить придбати невелику кількість кісткової, як через рік їх зміст подвоїться. Догляд за ягодою нічим не відрізняється від догляду за полуницею в цілому і не завдасть проблем.

Вирощування і догляд

Полуницю допускається вирощувати з насіння. Цей процес займає небагато часу, якщо до нема підготуватися заздалегідь. Насіння потрібно обробити в рожевому розчині марганцівки, а потім промити під проточною водою. Землю змішують з перегноєм і торфом в пропорції 3: 1: 1. Посадку полуниці спочатку проводять в загальний контейнер, а потім розсаду будуть пікірувати. Садити насіння потрібно на невелику глибину. Досить просто легким рухом втиснути їх в землю. Відстань між найближчими зернами має бути не менше 2 сантиметрів. Потім землю зволожують і накривають розсаду плівкою. Можна поставити контейнер з посадженими насінням на підвіконня.

Важливо! Вікно в кімнаті, де знаходиться розсада, краще перший тиждень взагалі не відкривати. Температура проростання насіння становить 22-25 градусів.

Коли насіння проросте, в фазі 3-го листка полуницю потрібно пікірувати. Пікіровку проводять дуже обережно. Добре підходять стаканчики невеликого обсягу (з-під йогурту або сметани). Після пікіровки розсаду встановлюють в світле тепле приміщення і продовжують доглядати за молодими рослинами. Догляд полягає в своєчасному поливі (2 рази на тиждень) і розпушуванні землі.

Необов’язково вирощувати полуницю з насіння, особливо якщо на це не вистачає часу і сил. В середині квітня в кожному місті проходять садівничі виставки і ярмарки, на них можна придбати посадковий матеріал високої якості. Мінусом покупки саджанців полуниці є їх висока вартість.

Висаджують саджанці не раніше кінця квітня, а краще на початку травня. Перед посадкою визначають місце, де буде рости ягода. Це повинен бути ділянка з хорошим освітленням і нейтральної по кислотності грунту. Полуниця любить суглинний і пористий грунт. Для поліпшення складу землі можна додати на 1 квадратний метр грунту відро річкового піску і гною. Роблять це за кілька тижнів по посадки ягоди.

В землі роблять для ягоди лунки з глибиною не більше 20 сантиметрів. Саджанці опускають в лунку і прикопують землею. Коренева шийка залишається над поверхнею землі на 2-3 сантиметри вище. Полуницю залишають і дають їй трохи часу прижитися.

Поливати ягоду потрібно регулярно, у міру висихання грунту. Навесні полив потрібен не часто, так як грунт, ще зволожена після снігу. До літа і в спекотні літні місяці поливають полуницю не рідше 2 разів на тиждень. Для полуниці відмінно підходить крапельний полив. Він направляє весь запас води до коріння, забезпечуючи їм інтенсивне харчування. Можна поливати полуницю з шланга або зрошувати душем.

Щоб ягоди вродили здоровими, а кущі плодоносили довго і багато, полуницю потрібно обробляти. Обробку проводять навесні, до початку цвітіння. На літр окропу беруть склянку золи, по 2 грами перманганату калію і борної кислоти. Можна до суміші додати 5-6 крапель розчину йоду. Обприскують листя полуниці і стовбур один раз на тиждень протягом місяця. Проти фітофтори відмінно підійдуть перекис водню і йод. Розводять столову ложку перекису в 10 літрах води і додають 40 крапель йоду. Зрошують полуничні листя і стебло раз в 10 днів протягом місяця.

Увага! Для відлякування комах можна в полуничних міжряддях посадити часник або календулу.

Збір врожаю і підготовка полуниці до зими

Коли ягоди придбають рожево-червоне забарвлення, їх можна збирати. Збір врожаю проводиться вранці або у вечірній час. Переспілі ягоди відразу вживають в їжу. Однобоку полуницю не рекомендується зривати, їй потрібно ще трохи часу для достигання. Зібраний урожай зберігається недовго – всього 2 доби, в холодильнику.

Кущики суниці після плодоношення обрізають, а грунт добре мульчують тирсою або гілками. Якщо в регіоні температура взимку опускається нижче мінус 20 градусів, то полуницю вкривають на зиму агроволокном або плівковим матеріалом, але залишають трохи місця для циркуляції повітря. Полуниця добре переносить зиму, а наступної весни знову буде готова до плодоношення.

Переваги сорту полуниці Королева Єлизавета

  • великі плоди і солодкий смак, позбавлений водянистості;
  • рясне плодоношення до 3 разів за сезон;
  • ремонтантність;
  • високий показник врожайності;
  • стійкість до холодів;
  • хороша імунна здатність.

Відгуки тих, хто вирощував

Олена з Ярославля каже: «Другий рік вирощую полуницю« Королева Єлизавета ». Плодоношення починається в червні і триває майже до жовтня. Полуниця добре росте і не займає багато місця на ділянці. Я купувала всього 6 кущів, але врожаю нам вистачає на всю зиму ».

Ірина з Бійська розповіла: «Всього у мене на городі 8 полуничних сортів. У полуниці сорту «Королева Єлизавета» зазначається найраніше плодоношення, а ягоди за розміром виходять найбільшими. Ягоди підходять для виготовлення компоту і варення ».

Залиште свій коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *