Підготовка бульб картоплі до посадки

Картопля – без перебільшення слова «король» дачної ділянки. Дійсно, в нинішні кризові часи, особливо відчувається важливість цієї агрокультури.

Якість посадкового матеріалу – перший фактор, на який слід звернути найпильнішу увагу. Багато сортів картоплі протягом декількох періодів «посадка-урожай-посадка» сильно втрачають у продуктивності, тому для отримання хорошого врожаю посадковий матеріал доведеться оновлювати раз в 2-3 роки.

Велику роль на якість майбутнього врожаю надають умови зберігання посадкового матеріалу в зимовий період. Зберігається картопля може втратити свої якості або навіть загинути при знижених температурах і починати проростати при підвищених.

Агрономи вивели таке правило: якщо обламувати паростки картоплі один раз, то врожайність такого посівного матеріалу знизиться на 8-10%, друга уламка знизить урожай на 13-15%, третя – на 23-25% і т. д.

Найбільш підходяща температура для зберігання картоплі знаходиться в інтервалі від +2 до +3 C. При цьому вологість повітря повинна бути в діапазоні від 86 до 91%.

Перед садінням картоплю краще сортувати за розміром на 3 групи: дрібний (до 50 м), середній (50-80 г) і велику (понад 80 г). Від величини бульби безпосередньо залежить щільність посадки. Чим менше посадковий матеріал, тим вище повинна бути щільність. Як правило, на кожну сотку має витрачатися близько 20-30 кг посівного матеріалу.

Багато дачники пророщують картоплю до посадки. Це дозволяє істотно скоротити час до збору врожаю. У такого картоплі утворюється приблизно на 10% більше розвинених стебел, що дозволяє йому краще розвиватися.

Для того, щоб проростити картопля його спочатку викладають на світло, а на наступному етапі поміщають в добре удобрений вологе середовище (торф, перегній і т. п.). При цьому оптимальна температура повинна становити від 12 до 15 C, а відносна вологість повітря – від 85 до 90%. Період пророщування – від 20 до 30 днів. Після цього температуру необхідно поступово знизити до 6-9 C.

Безпосередньо перед посадкою температуру картоплі потрібно поступово довести до температури грунту.

Залиште свій коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *