Пекучий перець: огляд кращих сортів, опис, вирощування на підвіконні, фото

Пекучий перець – це джерело корисних вітамінів і мікроелементів. Все більше дачників нашої країни починають вирощувати цей чудодійний продукт у себе на ділянках, тим самим беручи до уваги поради фахівців про користь вживання гострих плодів.

Пекучий перець – опис

Пекучий перець, який прибув до Росії з далеких південних країн, став в останні роки дуже популярним. Все частіше на столі і в складі блюд можна зустріти цю гостру приправу.

Батьківщиною знаменитого гіркого плоду є Індія і Центральна Америка. Там цей продукт росте з незапам’ятних часів, а тому всі ставляться до нього як ми, наприклад, до хліба. Гостру приправу додають всюди.

Це цікаво: пекучий перець також називають «чилі», «гострий», «гіркий». «Чилі» на мові ацтеків означає «червоний». Це не випадково – левова частка сортів гострого перцю має плоди червоного кольору.

Сортове різноманіття гострого перцю вражає (більше 3000 сортів). Перці розрізняються за кольором, ступеня пекучості і зовнішнім виглядом.


Для довідки: вимір ступеня пекучості перців проводять за шкалою Сковілла (SHU). Так, наприклад, в солодкому перці цей показник дорівнює 0, звичайний чилі пекучий містить 100-500 Сковілла, а внесений до книги рекордів по гостроті – 1 млн Сковілла.

характеристика

Стручковий перець відноситься в сімейства пасльонових. Все пекучі перці об’єднані в особливий рід Capsicum, який і визначає наявність пекучості плодів. У цей рід входить 5 одомашнених видів гострих перців:

  • Capsicum annuum;
  • Capsicum chinense;
  • Capsicum baccatum;
  • Capsicum frutescens;
  • Capsicum pubescense.

Крім цього, відомі двадцять шість диких видів.

Американський хімік У.Сковілл запропонував свою таблицю вимірювання ступеня гостроти перців, яка обчислюється за рахунок кількості речовини капсаїцину (він і додає гостроту перцю).

Гострі перці представлені рослинами, які також можуть бути різної рослість (детермінантні, полуденти і Індент). Облистянність також різна, залежно від сорту. Плоди пекучих перців практично завжди мають сильно витягнуту конусоподібну форму. Рідше зустрічаються сорти з плодами у вигляді куль, призми.

Також як і солодкі перці, гострі в стадії технічної стиглості мають світло-зелений колір, який при дозріванні найчастіше стає червоним. Шкірочка завжди груба, ребриста, щільна.

Факт: плоди деяких сортів мають велику пекучість в недозріла вигляді.

Як правило, всі стручкові перці виростають невеликими за розмірами. Є екземпляри, маса яких ледь досягає п’яти грамів. Смак плодів також представлений різними відтінками пекучості, тому завжди можна вибрати сорт «для себе» – зі слабкою острінкой, з сильним пікантним ароматом або «термоядерний».

властивості

Пекучі перці мають воістину унікальними властивостями, що дозволяють використовувати гострі стручки не тільки в кулінарії, але і в медицині та інших сферах. Такий затребуваності плоди гострого перцю заслужили завдяки наявності в їх складі речовини капсаїцину – алкалоїду, який представляє собою безбарвний субстрат з пекучим смаком. Капсаїцин, що знаходиться в шкірці перців і сприятливо впливає на організм людини.

Факт: багато хто думає, що гостре – значить шкідливе. Однак виходячи з результатів різних досліджень, було доведено, що вживання гострого перцю покращує здоров’я, допомагає худнути і навіть виліковує деякі форми раку.

Перці універсальні у використанні. Наприклад, в кулінарії їх можна додавати в різні страви, просто нарізавши дрібними шматочками. Не сильно гострі сорти люди їдять взагалі без будь-яких добавок. Толстокорие плоди зазвичай додають в маринади і соління. А перці з тонкою шкіркою висушують або перетирають в порошок, готують приправи.

Нашому співвітчизнику не зовсім звично додавати острінкой абсолютно в усі страви, наприклад, як жителі Таїланду або Мексики. Однак, ті, хто часто використовує перець як приправа, відзначать, що він надає страві не тільки гостроти, а й вишуканості і пікантності. Так, навіть невелика частка присутності цього продукту в страві зробить неповторним. Завдяки такому незвичайному властивості, перці можуть урізноманітнити меню – додаючи його в різних пропорціях можна експериментувати постійно.

Це цікаво: особливо пекучий перець гармонує з часником, базиліком і коріандром.

У медичних цілях з гострих перчиком готують різні настої, відвари і лікарські препарати. Особливо часто пекучі перці входять до складу розігрівають мазей – вони заспокоюють біль при радикулітах, знімають набряклість і нормалізують кровообіг.

Корисні властивості цього продукту можна перераховувати безкінечно. Так до основних його переваг можна віднести благотворний вплив на людський зір. Плоди допомагають нормалізувати роботу серця і судин, застерігають від розвитку невиліковних хвороб. Дія перців поширюється і на чоловіче здоров’я – нормалізується робота передміхурової залози. А жінки за допомогою перчиком можуть схуднути. У косметології цей продукт додають в різні маски, які використовуються при випаданні волосся.

Багато фахівців навіть стверджують, що у людей, які постійно вживають хоча б невелику кількість пекучого перцю щодня, виробляється гормон щастя “ендорфін» в більшій кількості, ніж у тих, хто не їсть перці-чилі.


Зверніть увагу: вживати пекучий перець без будь-яких норма небезпечно! До того ж його можна їсти дітям, а також вагітним і годуючим жінкам.

Користь пекучого перцю:

  • до складу перцю входить ретинол, аскорбінова кислота, вітаміни Е, Р, В. Ці елементи здатні впоратися з мігренню, вірусними ураженнями і застудами;
  • допомагає перетравлювати важку їжу;
  • наявність гострого перцю в страві здатне знизити кількість калорій в два рази;
  • сприяє нормалізації роботи кишечника;
  • усуває причини виникнення тромбозів;
  • насичує кров корисними компонентами;
  • допомагає позбутися від багатьох «жіночих» хвороб;
  • поліпшується ріст волосся і нігтів;
  • бореться із зайвою вагою;
  • перець відновлює потенцію і збільшує лібідо.

Протипоказання пекучий перець:

  • людям, що страждають підвищеною кислотністю шлунка;
  • діабетикам;
  • людям, з хворобами печінки, кишечника;
  • тим, у кого є виразка або гастрит.

Кращі сорти пекучого перцю

Сучасний вибір сортів пекучого перчика настільки різноманітний, що азартні городники купують відразу по кілька сортів, щоб із задоволенням спостерігати за ростом таких однакових, але в той же час різних перців. За порівняно недовгу історію культивування цього різновиду перців серед дачників вже з’явилися улюблені і більш бажані сорти.

Подвійне достаток F1

Високоврожайний гібрид, який можна вирощувати різними способами і при будь-якому розкладі він дасть гідний урожай пекучих перчиком прекрасного виду і якості.
Ранньостиглий гібрид приносить плоди вже на 100 день після посіву. До біологічної зрілості перчики доходять до 115 дня.

Особливістю сорту є його послідовне формування і дозрівання плодів. При правильній агротехніці можна зібрати до п’яти урожаїв за один сезон. Рекомендована схема посадки – 2-3 рослини на один квадратний метр.

Рослини гібрида детермінантного типу. Кущі виростають не більше 80 сантиметрів у висоту. Мають міцним стовбуром і хорошою облиственностью. Кущі стійко переносять вітряну погоду і похолодання.

Отримані плоди мають стандартну для цього різновиду перців форму. Перці подовжені, хоботовідние, вузькі. Довжина перчика досягає 18-20 сантиметрів, маса – 70 грамів. Забарвлення зрілих плодів – яскраво-червоний.

Через товсту кірки ці перці годяться для приготування заготовок і заморозки. Також можна висушувати – в такому вигляді перці зберігаються жоден рік.

Гібрид «Подвійне достаток» відмінно переносить тривалі підвищені температури. Не беруть його і багато типові хвороби і віруси.

Подвійне достаток – високоврожайний сорт. При вирощуванні в тепличних умовах з одного куща можна зібрати до 40 досить потужних для пекучого перцю плодів. Всі вони однакової форми і розмірів, відмінно зберігаються.

Факт: перці сорту «Подвійне достаток» на смак не дуже гострі, тому їх можна їсти в свіжому вигляді

пекучий букет

Ранній сорт гострого перцю, який починає плодоносити вже в червні. Відмінно приживається і в відкритому грунті, і в теплиці. За сезон можна зібрати два-три врожаї, здійснюючи посіви насіння на розсаду в лютому і липні. Збір повного врожаю припадає на серпень-жовтень.

Детермінантні рослини виростають до півметра заввишки, мають компактні розміри. Великі листя нечисленні, тому перці ростуть і зріють, ніжачись під сонячними променями і забарвлюючись поступово в червоний колір. Перевага сорту в тому, що низькорослі кущики відмінно витримують вагу легких плодів і їх не потрібно підв’язувати. До того ж рослини практично ніколи не уражаються вірусними і грибковими захворюваннями. Кущі відмінно переносять посуху, однак вимогливі до висвітлення – при нестачі світла кущі сильно витягуються, а зав’язі формується мало.

Плоди мають середні розміри: маса одного стручка становить 15 грам, а довжина – 12 сантиметрів. Форма у перців стандартна – сильно витягнута, конусоподібна. Шкірка тонка. М’якоть м’ясиста, не надто гаряча, з особливим ароматом паприки. Сорт відмінно підходить для вживання в свіжому вигляді та маринування.

При вирощуванні перців з розрахунком 3 рослини на один квадратний метр можна зібрати 2 кілограми напівгострих плодів. Сорт вважається високоврожайних і дуже популярний серед росіян.

Китайський вогонь F1

Ранньостиглий гібрид – перші плоди дозрівають на 90 день після посіву насіння на розсаду.

Рослини детермінантні – кущі виростають не більше 65 сантиметрів у висоту. Рослини мають сильну облиственность, рясно гілкуються. Потрібно підв’язка до опори.

Факт: Китайський вогонь – один з найбільш гострих сортів пекучого перцю.

Розсаду можна висаджувати в травні як у відкритий грунт, так в теплицю.
Перці за розмірами невеликі, але досить важкі. Вага одного плоду в середньому 70-75 грамів. Довжина – 25 сантиметрів. Перці має сильно витягнуту конусоподібну форму, трохи закручуються на кінці. В стадії технічної стиглості поверхню стручків забарвлена ??в світло – зелений колір, який при повному дозріванні стає темно-червоним.

Гібрид цінується за високу опірність до всіляких захворювань, в тому числі до вірусу тютюнової мозаїки, бактеріозу. Кущі стійко витримують зміни погоди, зниження температури, посуху. Плоди довго зберігаються, не втрачаючи своєї гостроти і приємного пряного аромату.

Гібрид вважається високоврожайних видом. При вирощуванні на одному квадратному метрі до чотирьох кущів, з нього можна зібрати майже три кілограми якісного продукту.

Перці сорти «Китайський вогонь» рекомендовано пускати на переробку для виготовлення приправ до основних страв. Любителям гостроти можна спробувати ці перці в свіжому вигляді.

Trinidad Small Cherry

Суперранній сорт пекучого перцю, що дозріває вже через 75-80 днів після посіву насіння. Досить цікавий сорт, що характеризується пишно зростаючим зовні привабливим рослиною, яке виростає у висоту до метра. Кущі з потужними стеблами і великими листками схожі на чагарник, який усипаний десятками дрібних жовто-червоних плодів. Самі перчики мають форму великої вишні (в діаметрі досягають 2,5 сантиметра). Стручки соковиті, м’які, зі стінкою середньої товщини. Вага одного перчика – 15 грамів. Гострота зрілих перців становить 160 тисяч одиниць за шкалою Сковілла

Довідка: в їжу потрібно вживати повністю доспілі плоди – їх багатий смак і пряний аромат розкривається лише в момент біологічної зрілості.

Незвичайність цього сорту в смаку плодів – перці поряд з гострим смаком мають приємний вишневий аромат.

Trinidad Small Cherry – досить урожайний сорт. З одного куща можна зібрати до кілограма пекучого продукту, який можна вживати в будь-якому вигляді. Стручки висушують, додають в блюда, а також роблять з них заготовки.

Порада: цей сорт можна виростити на підвіконні в якості прикраси інтер’єру.

Індійський слон

Цей сорт підходять тим, хто любить гострі, але не пекучі страви. Гострота перців середня. Плоди мають приємний ніжний перцевий аромат.

Індійський слон відноситься до групи середньостиглих сортів. До повного дозрівання плодів потрібно 140 днів. Сорт добре плодоносить і відзначається дружнім достигання зовні дуже красивих плодів.

Рослини сорту Індійський слон виростають компактними, досить міцними, з невеликою облиственностью, висотою 60-70 сантиметрів. У тепличних умовах висота може досягати більше метра, тому іноді кущах потрібно опора.

В стадії технічної стиглості плоди пофарбовані в світло-зелений колір. При досягненні біологічної зрілості товста глянцева, трохи ребриста шкірка набуває багатий червоний відтінок. Стручки перцю мають витягнуту конусоподібну форму. Маса перцю – 25 грамів.

Індійський слон відрізняється хорошою врожайністю кущів. З одного квадратного метра можна зібрати до трьох кілограмів великих важких перців.
Плоди цього сорту універсального призначення. Їх можна їсти в свіжому вигляді, додавати в різні страви, а також використовувати для консервування. Навіть після термообробки перці не втрачають свій пряний аромат паприки і приємний гоструватий смак.

чудо Підмосков’я

Один з найбільш часто вирощуваних вітчизняними садівниками сортів. Здобув славу через надзвичайно високу врожайність – кожен кущ виробляє більше одного кілограма великих плодів (до 20 перець з куща).

Рослини сорту Напівдетермінантні, часто виростають більше метра заввишки (максимум 120 сантиметрів). Міцні стебла обростають потужними гілками з малої облиственностью. Серед листя дозрівають яскраво-червоні плоди-конуси. Перці важать в середньому по 50 грамів. У довжину витягуються до 25 сантиметрів, а їх діаметр становить 3 сантиметри. Шкірка щільна, глянцева, товста – до 2 міліметрів. М’якоті багато. Смак її специфічний з невеликою кількістю гостроти.

Факт: при додаванні перчиком в страви, їжа набуває слабо-гострий пікантний присмак.

Сорт відмінно підходить для вирощування в непростих кліматичних умовах. Кущі добре переносять негоду, зниження температури, перезволоження, сильні вітри і недолік сонця. Рослини рідко хворіють. Можна вирощувати перці цього виду як в теплиці, так і в незахищеному грунті.

Термін дозрівання плодів сорту Чудо Підмосков’я становить близько 100 днів. У салати і закуски перці можна додавати вже в їх технічної стиглості. А повністю доспілі стручки прекрасно підходять для висушування і приготування приправ.

халапеньо

Широко відомий мексиканський сорт, який садівники-любителі з задоволенням вирощують практично на всіх материках. Особливо популярний сорт через високу врожайність і сильною гостроти дозрівають перців.

Кущі виростають метрової висоти, але через багату зеленої крони виглядають дуже розмашистими і об’ємними. Кожен кущ обростає 25-30 перчиками-кубушками. Мініатюрні плоди формуються в формі «пузатих» конусів довжиною 8-9 сантиметрів. Але найкращими вважаються дрібні перчики – в них зібраний весь смак цього сорту. В стадії техніки шкірка має зелений колір, який поступово перетворюється в червоний. М’якоть має найбільшу гостроту в недозрілий вигляді. А при дозріванні пекучість зменшується. Таким чином, ці краще вживати ці перці зеленими. Недостиглі стручки додають в їжу, маринують. А червоні переробляють на приправу. Смачні вони в копченому вигляді.


Факт: мексиканці використовують недозрілий Халапеньо для приготування своєї легендарної приправи чіпотле.

Халапеньо рекомендовано вирощувати в тепличних умовах. Сорт особливо примхливий до великої кількості тепла і вологи. Якщо не забезпечувати рослини цими двома важливими компонентами, то вони скидають квіти і зав’язі.

Зверніть увагу: з огляду на те, що перці Халапеньо містять велику кількість капсаїцину, потрібно працювати з таким перчиком в рукавичках, інакше можна обпекти шкіру.

хабанери

Сорт, виведений на Кубі, вважається одним з найбільш гострих перців в світі. За шкалою Сковілла гострота має від 100 тис. До 475 тис. Одиниць. Плоди мають виражений перцевий смак. Хабанери – дуже врожайний сорт гіркого перцю. З одного куща збирають аж до 90 плодів.

Рослини виробляють дрібні декоративного типу плоди у формі сердечок. Незважаючи на своїм компактні форми, плоди виростають досить важкими – середня маса стручка 30-50 грамів.

Сорт хабанери ділиться на кілька різновидів. Вони різного між собою кольором і ступенем пекучості.

Види хабанери:

  • Habanero chocolate. Сорт, який виробляє плоди насиченого шоколадного кольору. Цей вид перцю виведений на Ямайці і Тринідаді. Перці мають специфічне післясмак «з димком». Їх гострота – 300-475 тисяч одиниць;
  • Habanero Red Savina – відрізняється соковитістю і гостротою одержуваних перчиком;
  • Habanero Red Caribian. Дуже гострі плоди;
  • Habanero Tigerpaw-nr. Американський сорт. Плоди мають яскравий помаранчевий окрас. Гострота – від 265 до 368 тис. Одиниць;
  • Habanero Fataly. Різновид перцю з Південної Африки. Плоди помаранчевого або шоколадного кольору. Напівгострий (від 125 до 325 тис. Одиниць). У смаку лимонний і персиковий аромат;
  • Habanero White. Рідкісний і складно вирощується вид гострого перцю Хабанера. Гострота – від 100 до 350 тис. Одиниць.

Перці хабанери славляться своїми корисними властивостями. До складу плодів входять вітаміни А, B, С, D, мікроелементи і алкалоїди. Перці мають знеболювальні, антибактеріальним засобом. Вживання гострих перців сприятливо впливає на весь організм в цілому.

Факт: перець «Хабанера» – сильний афродизіак. Він здатний стимулювати вироблення «гормонів щастя».

Астраханський 147

Середньостиглий і високоврожайний сорт вітчизняної селекції (селекціонували в 1943 році). Один з найвідоміших сортів в нашій країні. Відмінно пристосований до різних умов вирощування. Може спокійно виростати в досить суворих умовах зовнішнього середовища. Однак для кращої врожайності в періоди похолодань грядки з перцями краще вкривати плівкою або агроволокном.

Перші плоди дозрівають на кущах до 120 дня, а до 140 досягають повної зрілості.
Сорт відрізняється тривалим і послідовним дозріванням плодів. Плодоношення може тягнутися кілька місяців. Рослини детермінантного типу (до 50 сантиметрів). Кущі мають компактні розміри, не розлогі, напівштамбові. Формують численні мініатюрні плоди.

Дрібні стручки мають форму конусів. Розташовуються на кущі поникло. В стадії біологічної зрілості мають червоний колір. Шкірочка гладенька, стінки тонкі. М’якоть пухка. Вага стручків всього 10-12 грамів.

Сорт відрізняється гарною пристосованістю до різних погодних умов.
Врожайність досягає 3,5 кілограма плодів з одного квадратного метра. Плоди мають універсальне призначення. Їх також можна сушити і розтирати в порошок.

кайенский червоний

Сортова група гострих червоних сортів з Америки. Всі види цього перцю характеризуються сильною пекучість і подовженою формою плодів.
Рослини кайенского перцю високорослі, виростають до 150 сантиметрів у висоту (потрібна обов’язкова підв’язка до опори). У період плодоношення усипані яскраво-червоними конусами. На одному кущі може формуватися до 40 вузьких і довгих (до 12 сантиметрів) перчинок.

Плоди на кущах дозрівають і формуються нерівномірно протягом кількох місяців. Самі перці толстокорие, з блискучою глянцевою поверхнею. Гострота в помірних межах, тому перці можна додавати в різні страви, а також робити з них приправи і засолити.

Зверніть увагу: кайенского перцю дають кращий урожай, виростаючи в теплиці.

Кайенского перцю стали популярними через своїх корисних властивостей. До складу перців входить цілий ряд корисних елементів, що дозволяють лікувати багато недуг. Вміщені в гірких стручках ефірні і жирні олії мають велику цінність для медицини.

Рекомендації по вирощуванню пекучих перців

Також як і солодкий перець, та й в цілому інші культури з південних країн, пекучий перчик любить тепло і світло. У плані догляду він не такий вибагливий, як його солодкий побратим, вирощувати його досить легко. Він завжди може дати хороший урожай, але якщо ви бажаєте отримати здорові кущі з масою корисних пекучих стручків, потрібно грамотно підійти до культивування цього корисного овоча.

Основні правила вирощування:

  • Необхідно враховувати кліматичні умови, в яких буде вирощуватися перець. Виходячи з цього, потрібно підбирати правильний сорт з оптимальним терміном дозрівання, стійкістю до хвороб і поганих погодних умов. Це визначить і терміни посіву насіння на розсаду, і висадку на грядку. Враховуйте, що вік розсади на момент висадки в грунт повинен бути не менше 60 днів.
  • Звертайте увагу на термін придатності насіння – молодші, віком 1-2 роки мають кращу схожістю.
  • У перців досить слабка коренева система, тому розсада погано переносить пікіровку. Якщо є можливість, робіть висівання відразу в окремі ємності (краще торф’яні).
  • Необхідно пророщувати розсаду в правильних умовах – температура в приміщенні повинна бути + 25-28 градусів. Після сходів її знижують до +18, щоб пагони не витягувалися. А через пару тижнів знову встановлюють теплий мікроклімат.
  • Перці добре ростуть в супіщаних легких грунтах. Земля повинна бути вологою і дренированной. Щоб домогтися гарної проникності, в землю можна додати пісок або торф.
  • Не варто забувати про харчування. Підживлення влаштовують як мінімум раз під час рассадного періоду і три рази – після того як кущі виявляться на грядці.
  • Розсада буде рости здоровою, якщо її забезпечити постійним припливом сонячного світла, тепла. Не влаштовуйте протяги.
  • Розсада краще приживається у відкритому грунті, якщо за 10 днів до висадки її почати гартувати – виносити ящики з саджанцями на веранду.
  • Перше з’явилося суцвіття потрібно буде видалити. Це спровокує якнайшвидше поява нових зав’язей.
  •  Чи не висаджуйте гіркий перець поруч з солодкими сортами. Інакше останні придбають гострих смак.
  • Поливи потрібно здійснювати регулярно, помірно. Якщо поливати перцеві грядки рідко, вони будуть більш гострими.
  • Щоб отримати більше врожаю, знімайте перці в стадії техніки: на їх місці тут же почнуть формуватися нові плоди.
  • Низькорослі сорти можна пересадити в кінці літа в горщики і продовжувати вирощувати в зимовий період вже вдома.
  • Товстостінні перці використовують в приправах, соління, маринади і консервації. Перці з тонкою шкіркою переробляють на приправу.
  • Як видно, виростити корисну пряну приправу у себе на городі не представляє особливого клопоту. А як приємно буде збирати урожай пекучого перчика і цілий рік насолоджуватися незвичайним смаком звичайних страв.

Відгуки

Олександра

Ми з чоловіком – любителі гострих страв. Гострі перці додаємо в будь-яку їжу: в м’ясні страви, супи. Щороку висаджую на своєму городі по кілька сортів пекучих перців. За багато років культивування цього різновиду перців, випробувала, напевно, сотню різних сортів. У цьому році також буду висаджувати відразу кілька видів. Улюблені сорти виділити не можу, тому що кожен перець має свої достоїнства. Одні з найбільш часто висаджуються у нас на городі є «Китайський вогонь», «Баранячий ріг», «Кармен», «Стигла вишня» та інші.

Валерія

Завжди вирощую пару кущиків гострого перцю у себе вдома, на підвіконні, так як люблю все гостре. В останній раз висаджувала сорт «Бабине літо». На зображенні були намальовані дуже красиві перчинки. Сорт мініатюрний, урожайний. Добре ріс в горщику. Плоди невеликі, у вигляді кульок, пряні, ароматні, не надто гострі. Частина з них я засушила, інші додавала в супи, гарніри, салати. На засолення думаю, ці перці теж згодяться.

Ніна

Мені сподобався сорт «Медуза». Відмінний перець для вирощування на підвіконні. Ніяких клопотів і майже ніякого догляду не потрібно – росте собі спокійно. Самі по собі кущики маленькі, 15-20 сантиметрів у зростанні. На вигляд взагалі на квітка схожа. У липні стручки дозрівають. На одному кущі їх по багато, штук по 10 виростає. Квіти сама запилюють. Плодоносить перець добре, перці дружно ростуть і зріють. Можна цей сорт вирощувати багато років, але я щороку нове насіння сію. На мій смак перці цього сорту дуже гострі, хоча для інших членів сім’ї – саме те. Додаємо в різні страви – завжди виходить дуже смачне поєднання укупі з пряним ароматом гострого перцю.

Залиште свій коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *