Особливості вирощування перцю: від насіння до врожаю

Перець – бажаний, улюблений гість на грядках. Солодкий, гіркий, болгарський, паприка, чилі – як виростити перець, щоб він порадував урожаєм, смаком, красивим зовнішнім виглядом? Для цього потрібно знати кілька простих прийомів, докласти трохи зусиль і старань.

Крім привабливого зовнішнього вигляду, дозрілі плоди перцю дуже корисні, вони містить каротин, вітамін С, Р, В1, В2. Солодкий болгарський перець смачний в сирому вигляді, в салатах, фарширований, в овочевих консервах. Горький використовується як пекуча приправа, додається для гостроти і пікантності страв, використовується в лікуванні деяких хвороб.

Насіння і вирощування розсади.

Насіннєвий матеріал перцю можна придбати в спеціалізованих магазинах, які пропонують велику різноманітність сортів.

  • При виборі посадкового матеріалу потрібно звертати увагу на районовані сорти (підходять конкретному регіону) і термін зберігання насіння.

Лежані насіння дають погану схожість, а від не відповідних за кліматичними умовами сортів не варто чекати хорошого врожаю. Дбайливі господині збирають насіння з найвдаліших плодів свого врожаю. Їх необхідно правильно відібрати, просушити і зберегти до посадки.

Як правило, в кінці лютого – початку березня приступають до висадки насіння на розсаду. Робити це можна в торф’яні горщики, пластикові стаканчики, спеціальні пластикові ємності для вирощування розсади. Перед посадкою насіння перцю на 5-6 годин замочують у воді, а потім загортають в тканину і поміщають на 2-3 дні в тепле місце. Насіння «прокидаються» і набухають. Рекомендують до пророщування занурити насіння в солону воду, спливли насіння слід викинути, вони на посадку не годяться.

Одночасно готується грунт. Це суміш садової землі, піску, перепрілої органіки в співвідношенні 1: 1 і невеликої кількості (1 склянка) деревної золи. Грунт знезаражують в мікрохвильовці або прожарюють на грубці. Якщо ємності для розсади досить широкі, можна в кожну висадити по два-три насінини. Але потрібно пам’ятати, що розсада перцю погано переносить пікіровку, не слід садити насіння близько один до одного. Помістивши насіння в горщики, їх присипають невеликим шаром землі і злегка утрамбовують. Обприскують теплою водою з розпилювача, накривають плівкою або склом і ставлять на підвіконня на сонячну сторону.

До появи сходів землю можна не поливати. Коли з’являться паростки, плівку або скло прибирають. Якщо погода похмура, то розсада потребує додаткового висвітлення. Рекомендують влаштовувати рослинам 12-годинний світловий день за допомогою фіто ламп.

Під час росту розсади її необхідно не тільки ретельно поливати, але і періодично підгодовувати спеціальними складами. Такі підживлення сприяють укоріненню, розсада не так сильно витягується, виростає міцною. Готової вважається розсада, у якої вже є від 7 до 12 добре розвинених листків.
Хто не хоче або не може виростити з насіння розсаду перцю в домашніх умовах, набувають готову. Вона повинна бути не переросла, зі стеблами середньої товщини, темно-зеленого кольору з листочками рівномірного забарвлення. Якщо рослини витягнулися, мають бліде забарвлення – вони будуть довго хворіти після висадки в грунт і навряд чи дадуть хороший урожай.

Перець – теплолюбна овочева культура. Не слід поспішати з висадкою розсади у відкритий грунт. Оптимальний термін – кінець травня. Тому важливо не допустити, щоб розсада занадто витягнулася або зацвіла. Такі рослини болісно переносять пересадку, може зупинитися ріст, квіти опадають. Перед посадкою в грунт розсаду загартовують, виносячи на відкрите повітря, якщо він досить прогрітий, немає вітру і заморозка.

Посадка в грунт і догляд за перцем

Ділянка під вирощування перцю потрібно ретельно підготувати. Добрими попередниками його зазвичай є гарбуз, кабачки, капуста, квасоля, сидерати. Небажано садити перець там, де до нього росла картопля або помідори. Потрібно берегти перець від вітру, створюючи «огорожі» з високорослих рослин, краще він росте на південній стороні.

Перед висадкою розсади землю потрібно добре скопати і зволожити, при необхідності внести торф, пісок. Грунт повинен бути пухким і легким. Рослини висаджують на відстані 30 см один від одного, між рядами залишають по 70 см. Перець дуже чутливий до пошкодження дрібних, повітряних коренів, тому висаджують рослини обережно, разом із земляною грудкою або не виймаючи з торф’яного горщика. Землю навколо рослини злегка утрамбовують, потім поливають теплою водою.

  • Не можна садити поруч гіркий і солодкий перець. Вони легко переопиляются, і весь перець буде гірким.

Після вкорінення розсади її поливають у міру просихання грунту. Перезволоження може вести до захворювання рослин, краще поливати рідше, але рясніше. Рекомендується мульчувати грунт під рослинами сухою травою, соломою або тирсою. Так краще зберігається волога. Міжряддя потрібно періодично рихлити, щоб забезпечити приплив повітря до кореневої системи перцю. Головне при цьому не пошкодити коріння, що знаходяться близько до поверхні. Розпушування необхідно на всьому протязі росту кущів перцю до збору врожаю, так як це дуже корисне і необхідне для розвитку рослини захід.

У разі загрози заморозків молоду розсаду перців необхідно вкрити плівкою або агроволокном, застосовувати задимлення і зволоження.

Перець чутливий до наявності в грунті поживних речовин, тому потребує добриві. Зазвичай проводять три підживлення рослин:

  • Перша – через 10-15 днів після посадки
  • Друга – в період цвітіння і першої зав’язі
  • Третя – під час масового плодоношення

Для підгодівлі використовують пташиний послід в розведенні 1:10 з додаванням суперфосфату і золи, рідку підгодівлю на основі біогумусу, розведений коров’як, азотні і калійні добрива. У кожного городника свої переваги. Крім того по виду рослин можна визначити яких саме речовин не вистачає в грунті.

  • Підсохлі, скручене листя – недостатньо калію.
  • «Мармуровість» листя – недолік магнію.
  • Сірий наліт і матовість – не вистачає азоту.
  • Опадає зав’язь і квіти – надлишок азоту.

У міру зростання куща його формують пасинкуванням. Зайві пагони видаляють, прищипуючи, прибирають все, що виростає нижче першого розгалуження. Не можна допускати загущення куща, плоди не будуть отримувати достатнього освітлення і сонячного тепла, будуть дрібними і тонкостінними. Щоб рослина не боліло, пасинкування поєднують з розпушуванням і поливом.

У процесі росту кущі перцю потрібно підв’язувати, щоб запобігти поломку стебла через вітер або від ваги плодів. Особливо це стосується високорослих сортів.

Хвороби перцю, шкідники, боротьба з ними

Перець вражають:

  • Чорна ніжка
  • фітофтороз
  • Фітоплазмоз
  • вершинна гниль
  • сіра гниль
  • мозаїка перців

Боротьба з хворобами перцю полягає, перш за все, в профілактиці: вибір якісного насіння, стійких до хвороб сортів, дотримання режиму поливу, достатня кількість підгодівлі, боротьба з бур’янами, знищення хворих рослин, знезараження грунту, боротьба з комахами-шкідниками.

Комахи є переносниками багатьох хвороб рослин. Комахами-шкідниками є павутинний кліщ, попелиця, трипси. Постійний огляд листя перцю, обприскування спеціальними препаратами, в тому числі народними засобами, запобігають нанесення шкідниками шкоди врожаю.

Народні засоби для підживлення та лікування захворювань перцю

  • Перманганат калію – темним розчином знезаражують грунт перед посадкою, слабо-рожевим розчином обприскують уражені сірою гниллю листя
  • Деревна зола – засіб широкого спектра застосування, опудривают рослини від попелиці, посипають грунт для знезараження, розчинами з золою підгодовують і лікують рослини
  • Настої і відвари цибулі, лушпиння цибулі, часнику з додаванням кількох крапель йоду – для боротьби з комахами-шкідниками
  • Тютюновий пил, порошок червоного перцю, суха гірчиця – для боротьби зі слимаками, попелиць, посипаючи міжряддя в борозенки

Народні засоби слід застосовувати обережно, в поєднанні з готовими препаратами, щоб не нашкодити рослині, виростити якісні плоди перцю, зберігши всі його цінні харчові якості. Адже всі надлишки хімікатів з грунту, після підгодівлі, лікування рослин, потрапляють в овочі.

Перець в системі здорового харчування

Виростити хороший урожай перцю на своїх грядках не так складно, як може здатися на перший погляд, це досить цікавий і цікавий процес. Його яскраві, м’ясисті плоди служать прикрасою будь-якого столу, а через вміст великої кількості вітаміну С, каротину і малої калорійності є важливою складовою системи здорового харчування, дієтичним продуктом.

Перець заготовляють на зиму у вигляді овочевих консервів, лечо, маринованих асорті. Його фарширують м’ясом і овочами, сиром, сиром, додають в свіжому вигляді в салати, перші і другі страви. Солодкий перець заморожують, щоб використовувати взимку в приготуванні страв, а гіркий висушують, використовуючи як гостру приправу в соусах.

Користь перцю для здоров’я очевидна. Наукою доведено, що вживання його в їжу сприяє зміцненню судин, боротьбі з анемією, покращує стан зору, нігтів, волосся, допомагає профілактиці простудних захворювань. За кількістю вітаміну С солодкий перець обганяє лимон і чорну смородину. Для забезпечення організму його добовою дозою досить з’їдати 40-50 грамів перцю. Термообробка частково руйнує корисні речовини, що містяться в овочах, тому потрібно більше їсти їх у сирому вигляді. І тоді здоров’я вас не підведе.

Залиште свій коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *