Малий сівозміна: які сорти овочів самі скоростиглі?

56

Кожен завзятий городник знає наскільки шкідливо залишати на городі порожні грядки – земля вкривається кіркою, сохне, виснажується вітрами. Не завжди є можливість використовувати мульчу, так і деколи просто хочеться отримати максимальний урожай з квадратного метра за сезон.

Тому для оптимізації використання посівних площ можна використовувати так званий малий сівозміна, висіваючи скоростиглі овочі до або після основної культури.

Нижче я збираюся привести відповідні для цієї мети культури і сорти, опробированные мною і нові.

РЕДИСКА

З перевірених сортів раннього дозрівання ніколи не підводять 18 днів і Французький сніданок. Також непоганий сорт Софіт, стійкий до цвітушності. Відносно новий сорт, який дає редиску величиною 250-350 г – Королева Ринку, дозріває через 19 днів.

КИТАЙСЬКА КАПУСТА

Листя пак чой можна вживати в їжу на будь-якій стадії дозрівання, а технічна стиглість настає вже через 20-30 днів після висадки розсади. Серед сортів виділяється Ластівка, готова до збору вже через 15 днів після появи сходів. Ще один сорт – Веснянка, перший збір якої можливий через 20-25 днів після сходів.

ДАЙКОН

Дайкон, відомий також як японська редиска, – далеко не такий поширений мешканець городів, редька, але дуже близький з нею за смаком. Особисто мені він подобається більше редьки, т. к. дайкон не такий ядерно-гострий і, відповідно, не так важкий для шлунка. Японська редиска виростає зазвичай від 30 до 1 завдовжки і масою від 2 до 4 кг. Є такий сорт – Саша, який дає урожай вже через 35-40 днів. Звичайно, він дає не такий вже і великий плід – всього 250-300 р., однак це сторицею окупається його ультраскороспелостью. Від себе хочу зазначити, що цей сорт не буде довго зберігатися, тому його краще сіяти навесні, коли так не вистачає свіжих овочів.

БРОККОЛІ

Також нечастий гість на ділянках сьогоднішніх дачників. Я саджу її кожен рік, тому що дуже люблю цю капусту в свіжому вигляді (у замороженому вона, на жаль, втрачає більшу частину неповторного смаку). Якщо висадити розсадою брокколі сорти Тонус, то вже через 35-40 днів ви отримаєте перші суцвіття (так, у броколі їдять саме квіти). Я раджу вирощувати цю культуру саме ПІСЛЯ основної, бо як тільки ви зріжете центральну голівку, з бічних пазух зросте безліч додаткових, хоч і не таких великих за розміром. Ви зможете вживати в їжу свіжу брокколі аж до самих морозів, тобто до середини жовтня в середній смузі.

КАПУСТНОЛИСТНАЯ ГІРЧИЦЯ

За смаком ця пряність нагадує столову гірчицю і додасть салату з свіжих овочів приємну гостроту. В якості сорту можу порадити Вовнянки, созревающую вже через місяць після сходів або коли вона досягне у висоту 10-15 см.

РІПА

Відома, що ще якихось 200 років тому ріпа з успіхом замінювала такий популярний зараз картоплю. А зараз її на ринку днем з вогнем не сыщещь, а якщо і знайдеш, то по ціні якогось заморського фрукта фейхоа. Можливо, ріпа впала в свій час в немилість через свого специфічного, островато-гіркого присмаку, але зараз з’явився новий салатний сорт Гейша, що володіє більш м’яким, спокійним смаком. Тягнути цю ріпку можна буде вже через 40-45 днів після висіву насіння.

!!!УВАГА!!! Вищеперелічені овочі не потрібно розміщувати до/після будь-яких видів капусти, оскільки вони належать до одного сімейства хрестоцвітних.

КЕРВЕЛЬ

Молодший брат петрушки, поки не завоював серця дачників, але дуже популярний на Кавказі. Можливо, це справа смакових звичок, але ніхто у нас в сім’ї його не полюбив. Кервель готовий до вживання через 4-6 тижнів після посіву, але він відростає на відміну від петрушки погано, тому його слід сіяти в кілька строків з проміжком 10-14 днів.

ГОРОХ

Нещодавно розроблена серія ультраскоростиглих сортів, що дозволяють почати говорити про цю культуру як про проміжною. Низькорослий і самий быстросозревающий – Тропар (45-50 днів), що дає до півтора кілограмів гороху з метра квадратного. Трохи пізніше дозволить вам поласувати соковитими стручками гібридний сорт Совинтер (50-55 днів).

СПАРЖЕВЫЙ САЛАТ

Чесно кажучи, ніколи не пробувала сіяти цю культуру. То на очі не попадався, то просто у продажу насіння її не водиться. У будь-якому випадку, спаржу дуже поважаю, тому якщо цей салат на смак хоч би нагадує цей овочевий делікатес, то варто спробувати його виростити. Десь читала, що з сортів хороший Світлана, ранній і холодостійкий.

Залиште свій коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *