Капуста кольрабі: від вирощування до збору врожаю

Кольрабі – це дворічна рослина, одне з різновидів сімейства капустяних. У перший рік капуста кольрабі утворює стеблеплод – м’ясисте їстівне підставу стебла в формі ріпи і діаметром 10-25 см. На другий рік ця овочева культура формує квітконосні пагони. У цей період рослина цвіте, і утворюється насіння.

Капуста кольрабі досить скоростигла рослина. Деяким видам цієї капусти достатньо всього 50-60 днів від сходів саджанців до формування стеблеплода. Вага плодів капусти кольрабі може варіюватися від 100 г до 1 кг.

Грунт для кольрабі

На відміну від інших різновидів сімейства капустяних, кольрабі найменш вимоглива до родючості грунту. Проте, високий урожай і якість стеблеплід кольрабі залежить від добре удобрених і зволожених ділянок землі. Капусту кольрабі садять навіть в тіні крон плодових дерев, так як ця культура здатна витримати невелике затемнення в зоні посадки.

способи вирощування

Максимальний урожай кольрабі можна отримати, якщо висівати насіння на розсаду в середині березня, на початку травня або в середині липня. Скоростиглі сорти капусти, які вирощують в теплицях або під плівковими укриттями, висаджують в грунт за схемою 30-40 см між рядками і 25-30 см між рослинами в ряду. Розсаду більш пізніх сортів слід висаджувати в грунт за схемою 60х40 см. Можна проводити посадки кольрабі на грядки замість ранніх культур. Наприклад, після збирання з грядок салату, цибулі-перо, редиски. Також можна використовувати ущільнювальні посадки капусти: висаджувати кольрабі в широкі ряди буряка або пізньостиглої капусти. На хороших окультурених ділянках землі насіння кольрабі можна висівати у відкритий грунт на глибину до 2 см. Посадку проводять в кінці квітня і початку травня. Після висадки насіння в грунт сіянці слід проріджувати.

полив кольрабі

Кольрабі вимагає постійної вологи в грунті. Без хорошого поливу її стеблоплоди стають грубими, дерев’яніють і втрачають свою харчову значимість. Тому городникам слід проводити полив грядок регулярно.

За своїм смаком стеблеплод нагадує качан капусти або ріпу, проте його консистенція набагато ніжніше і смачніше. Крім того, її плоди багаті вітаміном С.

Полив кольрабі в посушливий час слід проводити вранці або ввечері. Після зволоження грунту, землю рихлять, злегка подкучівают і потім мульчують. Під час мульчування стеблеплод капусти повинен залишатися нагорі.

При низьких весняних температурах і після тривалого переохолодження у цього виду капусти зупиняється етап зростання і починається цвітіння. Саме тому розсаду кольрабі необхідно вкривати. Також городникам слід проводити підгодівлю висадженої розсади зеленого добрива з трави і настою коров’яку.

Прибирання і зберігання врожаю

Стеблеплід капусти кольрабі може досягти гігантських розмірів, проте смакові якості рослини різко знизяться. Саме тому більшість сортів кольрабі починають збирати після того, як стеблеплод рослини виросте в діаметрі 5-8 см. У цьому випадку плоди виходять ніжними і соковитими. А ось при переростання шкірка капусти стає грубою, а в м’якоті утворюються жорсткі волокна. Тим не менш, деякі сорти цієї капусти можуть виростати масою до 1,5 кг. Однак у цих рослин все одно необхідно зрізати нижню, більш грубу частину плода.

Під час збору врожаю найкраще видаляти листя і коріння стеблеплід. Завдяки цьому рослина зберігається найдовше. При цьому температура зберігання повинна становити 0-1 C, а повітря повинне бути досить вологим. Пізньостиглі рослини можна зберігати в підвалі у вологому піску і використовувати взимку.

Залиште свій коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *