Груша Листопадова: опис з фото, відгуки

Груша «Листопадова» широко відома на всій території Росії. Серед селекціонерів цей сорт називають «еталонним». Це означає, що майже за всіма можливими параметрами досягнуто досконалість.

Характеристика грушевого сорти

Раніше груша вважалася південним деревом і вирощування цієї культури було можливо тільки в регіонах з теплим кліматом. Але завдяки багаторічній і копіткій роботі селекціонерів ситуація в корені змінилася.

«Листопадова» отримана в результаті схрещування двох зовсім неідеальних сортів «Деканка зимова» і «Уссурійська». Але результат запилення перевершив всі очікування, сорт вийшов дуже витривалий і зимостійкий. Завдяки цим якостям «Листопадова» відмінно росте і приносить врожаї на всій території Росії, включаючи регіони зі складними кліматичними умовами, такі як Примор’ї і Далекий Схід.

По термінах дозрівання груша «Листопадова» входить в групу пізньоосінніх сортів. Знімна зрілість плодів настає в залежності від регіону в кінці вересня-середині жовтня. Через 30-40 днів після збору врожаю фрукти повністю дозрівають і стають готовими до вживання.

опис рослини

Дерева «Листопадової» відрізняються високорослі. У десятирічному віці висота їх становить 3-3,5 метра. Крона може приймати форму широкої піраміди або округлу. Основні гілки мають значні розміри і розташовуються до стовбура практично під кутом 90 градусів, від чого крона має дуже великий радіус. Схильність до паросткоутворенню і гіллястості у дерева яскраво виражена. Колір молодих гілок зелений з бардовим відливом. Листя середнього розміру на дотик щільні, мають форму правильного овалу з ледь помітними зубчиками. Верхня частина листової пластини забарвлена ??в темно-зелений колір, а нижня в майже білий із зеленим відтінком.

Особливістю дерев цього сорту є їх унікальна зимостійкість. При температурах до -40 градусів дерева не вимерзають і добре переносять зимівлю. При більш низьких температурах пошкодження можуть бути, але мінімальні, після яких груша швидко нарощує втрачені пагони.

Дерева груші «Листопадової» вступають в плодоношення з чотирирічного віку. Але рясні врожаї плодів можна отримати тільки з семирічних дерев.

Слід знати! «Листопадова» відноситься до самобесплодним сортам. Вона не може самостійно запилювати, тому в радіусі сорока метрів повинні рости такі груші, як «Жовтнева», «Говерла», «Вільямс літній».

Особливості плодів і їх застосування

Плоди «Листопадової» мають подовжену грушоподібної, часто ребристу форму. Вага плодів залежить від регіону вирощування сорту. Так в сприятливих кліматичних умовах плоди наливаються до 380 грамів, а в регіонах з холодним і коротким влітку вага однієї груші не перевищує 80 грам. Нестиглі фрукти мають класичний зелений окрас, а через півтора місяця після збору набувають жовтуватий відтінок з невеликим рум’янцем на сонячній стороні, що свідчить про їх стиглості.

Смакові характеристики «Листопадової» оцінюються як високі. Білосніжна м’якоть має соковиту, маслянисту структуру і володіє яскравим кисло-солодким смаком.

Груші цього сорту мають універсальне призначення. Після досягнення споживчої зрілості вони відмінно підходять для вживання в натуральному вигляді. Незважаючи на ніжну структуру вони прекрасно зберігають свої характеристики в вареннях, компотах і інших заготовках. Здатність добре зберігатися дозволяє ласувати вітамінними фруктами аж до новорічних свят.

Урожайність сорту висока і регулярна. З одного дорослого дерева садівники щорічно отримують понад 60 кг плодів. При масових посадках в промислових садах показники коливаються від 70 до 110 центнерів з одиниці гектара, в залежності від регіону культивування.

Переваги і недоліки сорти

Груша сорти «Листопадова» має цілий ряд переваг. Перелічимо основні з них:

  • дерева вступають у плодоношення на 2-3 рік посадки;
  • регулярна і висока врожайність;
  • відмінні смакові якості;
  • плоди зберігаються до січня місяця;
  • здатність рости і добре плодоносити на всій території країни;
  • унікальна морозостійкість;
  • хороша посухостійкість;
  • відмінний імунітет до хвороб і шкідників;

Істотних недоліків у сорту не відзначено.

Агротехніка сорти

Щоб саджанці швидко прижилися і в перебігу багатьох десятиліть радували урожаєм необхідно правильно вибрати посадковий матеріал, час і місце для посадки, і звичайно ж дотримати елементарні принципи посадочних робіт.

Оптимальним часом для посадочних робіт є вересень місяць. В крайньому випадку грушу можна посадити навесні, не чекаючи, коли у дерев почнеться вегетація.

При виборі саджанця слід дотримуватися наступних рекомендацій:

  • Молоду грушу слід купувати тільки в спеціалізованій торговій точці, а краще з розплідника «з землі».
  • Зовні коріння, стовбур і гілки саджанця не повинні мати механічних пошкоджень і ознак хвороб.
  • На пагонах не повинно бути розпустилися листя.
  • Саджанець повинен мати вологостійку бирку із зазначенням сорту «Листопадова» і віком.

Важливо посадити «Листопадову» на правильне місце. Вимоги, яким повинен відповідати посадковий ділянку:

  • Місце має бути високим і сухим. При посадці на низинних ділянках роблять штучну насип.
  • Грунтові води повинні залягати не вище ніж 2,5 метра від поверхні землі.
  • Грунт повинна бути пухкої й добре заправлений. Не припустимо висаджувати грушу на місце, де раніше росли інші плодові дерева.
  • При посадці інтервал до найближчих дерев має бути 4,5 метра. До ягідних кущів і будов 3,5 метра.

На обраному місці викопують посадковий котлован шириною 0,8 метра, глибиною 0,7 метра. На дно ями, щоб уникнути застою води, викладають бита цегла або щебінь. Поверх дренажного шару насипають родючий грунт, заправлений добривами. Приступати до посадки можна буде через 2-3 місяці, коли грунт добре осяде, а добрива повністю розчиняться.

Безпосередня посадка груші «Листопадової» не відрізняється від звичного способу, придатного для всіх плодових дерев.

Порада! Якщо на ділянці грунтові води розташовуються дуже високо, з положення можна вийти наступним способом: посадковий котлован викопують на глибину близько 1-1,2 метра і не менше 1,5 метрів в ширину і на його дно викладають жерстяної лист. Таким чином можна направити ріст кореневої системи не вниз на зустріч до води, а в сторони. Це дозволить врятувати грушу від неминучої загибелі.

Правила догляду

Доглядати за деревами цього сорту не складно. Груша так невибаглива, що буде рости і плодоносити без втручання людини. Але для отримання більших плодів і рясних врожаїв необхідно забезпечити дереву належний догляд.

поливи

«Листопадова» любить, коли пристовбурні кола знаходиться у вологому стані. Тому при тривалій відсутності опадів груші поливають. Щоб довше зберегти вологу в ґрунті, її мульчують. Полив проводять в ранкові або вечірні години. Норма витрати води: 6-7 відер на один квадратний метр.

підживлення

Щорічне внесення добрив допоможе підтримувати врожайність груші на висоті довгі роки. Навесні під час початку сокоруху по пристовбурному колі розсипають селітру або сечовину. Після того як груша відцвіте її підгодовують органічними добривами або нітроамофоскою. Останній раз добрива вносять після збору врожаю. У цей період «Листопадової» найбільше потрібні фосфорно-калійні добрива.

обрізка

Молоді дерева активно утворюють нові пагони. У дорослих груш цей процес дещо сповільнюється, але не дивлячись на це, обрізку «Листопадової» проводять щорічно, починаючи з першого року посадки. В кінці лютого-початку березня, коли температура встановиться на позначці -8 градусів проводять обрізку з метою формування крони груші. Для цього видаляються гілки, загущающие крону дерева і зростаючі занадто близько один до одного. З метою омолодження в цей же час скелетні гілки і стовбур коротшають на третю частину довжини. Це стимулює зростання нових плодоносних пагонів. Восени після листопаду видаляють висохлі і пошкоджені гілки.

Захист від хвороб і шкідників

Сорт володіє відмінним імунітетом до самим небезпечним захворюванням, характерним для груші, таким як: парша, бактеріальний опік.

З комах напасти на фруктове дерево можуть тля, і грушева плодожерка. Щоб застерегти дерево від нападу, а також для знищення личинок шкідників проводять обробки спеціальними препаратами ранньою весною і пізньою осінню.

Якщо паразити оселилися на груші під час плодоношення хімічні препарати замінюють на народні, натуральні засоби. Найефективнішими з таких є розчин господарського мила з золою або настій часнику.

Підготовка до зимового сезону

В якості підготовки до зимового сезону груші «Листопадової» проводять такі заходи:

  • Приштамбовий коло очищають від опалого листя та бур’янів;
  • грунт під грушею перекопують і одночасно вносять добрива;
  • стовбур і великі гілки дерев очищають і білять вапняним розчинами;
  • пристовбурні круги молодих саджанців вистилають мульчею;
  • стовбури молодих груш обертають ганчіркою або сіткою для захисту від зайців і мишей

Збір і зберігання врожаю

До зніманню врожаю груші сорту «Листопадова» приступають не раніше середини вересня. Для збору вибирають сухий і теплий день. Знімають плоди спочатку з нижніх гілок, поступово пересуваючись до верхівки. Бажано відразу укладати фрукти в тару, в якій вони будуть зберігатися. Зібрані плоди ні в якому разі не можна залишати на сонці, їх необхідно відразу переміщати в сховище. У льохах і підвалах при температурі від +2 до +4 плоди чудово зберігаються протягом трьох місяців. Надалі груші втрачають соковитість, стають ватяними і несмачними. Тому до закінчення терміну зберігання їх необхідно вжити в їжу або переробити.

Порада! Щоб вчасно збору врожаю груші не падали на землю, під деревом попередньо встановивши тимчасові опори натягають капронову сітку. Всі впали груші потраплять в таку люльку і залишаться чистими і не битими.

Сорт вважається еталонним не тільки в середовищі вчених-селекціонерів, але і серед дачників. Завдяки поєднанню великої кількості достоїнств і відсутності недоліків «Листопадова» утримується в лідерах серед пізньоосінніх сортів протягом понад сімдесят років. Такий сорт груші гідний зайняти почесне місце на будь-якому садовій ділянці.

Відгуки

Катерина Василівна, Челябінська область

Відмінний і дуже надійний сорт груші. Щороку ми з рясними врожаями. Вистачає на всю велику родину. Збір плодів починаємо в останніх числах вересня, спочатку збираємо груші з південного боку, там вони дозрівають швидше. З верхніх гілок плоди можливо дістати тільки зі сходів. Укладаємо в дерев’яні ящики з-під фруктів, беремо на їх на найближчому ринку і добре обробляємо міцним розчином марганцівки. Зберігаємо в погребі до грудня-січня.

Марія, Московська область

У нас груша «Листопадова» ще молоденька. Урожай був перший раз на другий рік після посадки дворічного саджанця у вигляді декількох груш, які ми за порадою досвідчених сусідів обірвали зовсім маленькими. На наступний рік груша досить пристойно підросла і принесла вже кілька кілограмів плодів. Груші на одному дереві досконалого різного розміру, на сонячній стороні великі по 280-300 грам, з боку будинку по 150 -200 грам. Але смак однаково гарний і у тих і у інших: солодкий, ароматний. Зими переносить відмінно без додаткових укриттів, комах-шкідників поки відмічено не було. Поки ми задоволені, чекаємо високих урожаїв в цьому році.

Залиште свій коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *