Груша Кафедральна: опис, фото, відгуки

Груша Кафедральна була виведена в Московській академії імені Тімірязєва шляхом схрещування сіянця (Лісова красуня та Тема) з гібридом (Лісова красуня і Дюшес Стегно). З 1990 року новий сорт був доступний для випробувань, а в 2001 році його включили до Реєстру сортів по Центральному регіону Росії.

За 17 років груша Кафедральна набула широкого поширення, давайте дізнаємося чому.

Опис і характеристики

Сорт найчастіше вирощують в так званій «зоні ризикованого землеробства», проте Кафедральна популярна і на півдні нашої країни. Масово урожай починають збирати з кінця літа, все залежить від кліматичних умов. У сезони з м’якою погодою період дозрівання доводиться на початок серпня, в прохолодне літо – на кінець місяця.

Груша Кафедральна вважається Самоплодность сортом, однак хороші врожаї можна отримати тільки в разносортних посадках. Для якісного перехресного запилення поруч висаджують такі груші, як Лада, Рогнеда, Дитяча, Пам’ять Жегалова, Академічна або Рижовський.

характеристики дерева

Дерево не вище 4 метрів, крона конічна, середньо густа. Гілки прямі, вони спрямовані вгору. Кора на штамбі і скелетних гілках гладка, сіра. Рідко груші спостерігаються на однорічних пагонах. Основна частина плодів зав’язується на простих кільчатках. Пагони слабо колінчаті, прямі з легким опушенням.

Листя середні або великі, овальні, зелені з трохи загостреним кінчиком. Пластина гладка, щільна, блискуча з грубими жилками, трохи зазублена по краю і увігнута по центру. Квіти чашовидні, великі з білими пелюстками.

Опис плодів, використання

Груші мають типову, правильну форму і злегка горбисту поверхню, їх вага коливається в межах 110-150 грам. Шкірочка глянцева, трохи масляниста, м’яка і ніжна. Забарвлення в технічній зрілості зеленувато-жовтий, а при повному дозріванні груші стають світло-жовтими з червоним рум’янцем. На шкірці чітко видно темно-зелені або сірі дрібні вкраплення.

М’якоть біла, ніжна і соковита, по консистенції дрібнозернистий з деякою олійністю. Аромат легкий, грушевий без домішок, а смак дуже приємний, збалансований, кислувато-солодкий. За дегустаційної шкалою смак Кафедральній груші отримав оцінку в 4 бали, а зовнішній вигляд – 4, 3. Період дозрівання розтягнутий на 2 або 3 тижні.

Плоди гарні в свіжому вигляді. Також вони підходять для всіх видів переробки – сушка, заготівля варений, джемів, компотів, соків, приготування різних десертних страв і алкогольних напоїв.

врожайність

Кафедральна є скороплідний сортом, перші груші можна збирати вже на 4 рік після посадки, при цьому кількість плодів буде не більше 50 штук. Плодючість нарощується дуже швидко, приблизно на 7 рік дерево почне віддавати максимальні врожаї.

Періодичності немає, в промислових масштабах з одного гектара землі щорічно збирають не менше 85 центнерів врожаю. У приватних садах за літо з дерева знімають до 35 кілограм груш, якщо нехтувати посадкою сортів-запилювачів показник трохи знизиться.

Гідності й недоліки

Для приватних господарств Кафедральна є ідеальним варіантом, у неї є недоліки, але якщо груша вирощується для себе, на них можна не звертати уваги.

Позитивні сторони:

  • сорт відмінно переносить морози до 35 градусів, він адаптований до важких для культури кліматичних умов;
  • середня сила росту, за грушею легко доглядати, компактний габітус дозволяє заощадити місце в невеликих садах;
  • хороший смак плодів, універсальність;
  • відмінний імунітет до парші та інших захворювань;
  • стабільна врожайність;
  • самоплідність.

З мінусів можна відзначити тільки середню або малу масу плодів, відсутність транспортабельности і середню лежкість. Стиглі груші пролежать не більше 2 тижнів, при цьому вони можуть втратити смак. Щоб плоди збереглися трохи довше, їх зривають на стадії технічної зрілості.

Правила посадки груші Кафедральна

В першу чергу варто відзначити, незважаючи за високу зимостійкість, дерева, особливо молоді, можуть постраждати в зимовий період. Однак ушкодження зазвичай незначні, груші дуже швидко відновлюються. Але краще розміщувати дерево в добре освітлених місцях зі слабкою продувності.

Грунт повинна бути вологою, але не заболочений, в місцях з бідним і важким грунтом груша рости не буде. На сирих ділянках перед посадкою насипають пагорб землі близько метра у висоту, а також необхідно організувати хороший дренаж. Кращий період для посадки кінець вересня – початок жовтня, якщо саджанці дісталися навесні, то краще встигнути висадити їх до розпускання бруньок.

Для весняної висадки яму готують восени, а для осінньої на початку літа. Глибина і ширина лунки повинна бути не менше метра. На дно укладають суміш з верхнього шару садової землі, 15 кілограм компосту або перегною і 20 кілограм торфу. За 2 тижні до посадки в ямі споруджують невеликий горбок з раніше приготовленою суміші, посередині забивають кілочок для підв’язки. Саджанець розташовують посередині лунки таким чином, щоб коренева шийка була вище рівня грунту на 3-4 см. Тепер поступово розправляючи коріння, деревце засипають землею.

Після висадки грушу вкорочують до 50 см, підв’язують, землю притоптують, навколо саджанця споруджують земляний вал. Під деревце слід вилити не менше 3 відер води, але краще лити стільки, скільки забере грунт. Після повного вбирання вологи пристовбурні круги мульчують торфом або перегноєм.

Корисні поради

Описаний спосіб висадки саджанців є найбільш поширеним і надійним, але досвідчені садівники дають додаткові рекомендації до посадки груші Кафедральна:

  • в суміш для заповнення посадкової ями можна додати 1, 5 кілограма суперфосфату, 2, 5 кілограма фосфорної борошна і кілограм деревної золи;
  • при посадці не можна використовувати азотні добрива;
  • при підготовці ями слід оцінити стан нижнього шару грунту, якщо грунт важкий, на дно лунки насипають пісок або тирсу;
  • коріння у груші відрізняються підвищеною чутливістю, вони важко переносять прямий контакт з азотними і калійними добривами;
  • грушу не саджають поруч з горобиною, ці культури привабливі для одних і тих же шкідників.

До посадці будь-якої рослини варто ставитися відповідально, особливо якщо мова йде про закладення саду. Не варто нехтувати навіть найпростішими порадами, це може негативно відбитися в подальшому.

Як доглядати за сортом

Груша Кафедральна рідко уражається шкідниками і щоб зайвий раз не привертати комах, все бур’яни потрібно прибирати, як тільки вони починають проростати. Молодим саджанців з незміцнілої кореневою системою бур`яни заважають, забивають їх.

Так само і з поливами, Кафедральна легко переносить спеку і посуху, однак краще не залишати деревця без вологи в такі періоди. Раз в тиждень під грушу виливаю 2 або 3 відра води, а після поливу землю рихлять. Підживлення проводять з другого року після посадки навесні і восени. Органіку використовують раз в 3 роки, а мінеральні комплекси щорічно. Що і коли використовувати:

  • Для початку опишемо універсальну суміш, яку можна вносити під грушу в будь-який час року – 9 кілограм перегною, 25 грам хлористого калію і 15 грам сечовини. Добриво використовується під перекопування;
  • Навесні беруть сечовину, під дерево вносять до 600 грам добрива – в дощову погоду під перекопування, а в звичайну розчиняють у воді і поливають грушу;
  • Восени дерево підгодовують калієм і кальцієм, по одній ст. л., а також суперфосфатом (2 ст. л.). Кількість інгредієнтів розраховане на 10 літрів води.

Влітку можна проводити позакореневе підживлення сечовиною, для цього беруть не більше 50 грам речовини на відро води. Обприскування проводять рано вранці або ввечері.

обрізка

Обрізати грушу можна з дворічного віку, в цей час дерево зазвичай має близько 8 бічних гілочок. З них вибирають 4 найкращі і вкорочують їх на чверть довжини. Відповідні пагони знаходяться на рівній відстані один від одного і ростуть під кутом в 45 градусів. Решта гілки зрізують повністю, не залишаючи навіть маленького пеньочка. Восени у дорослого дерева видаляють отплодоносившие, сухі, зайві і ростуть усередину гілки, також обрізку підлягають дрібні гілочки – дзиги.

В цілому вирощування груші Кафедральна не викликає особливого клопоту, з нею впорається навіть новачок. Незважаючи на невелику вагу плодів і самий звичайний смак, сорт незмінно користується попитом серед садівників.

Відгуки

Єгор. Кафедральна дуже схожа на Ладу, але у другий термін дозрівання пізній і плоди крупніше. У моєму саду вони ростуть поруч, тому врожаї завжди дуже хороші. Обрізку проводжу восени, прибираю все зайве і формую крону. Дерева обприскують тільки від попелиці і в основному експериментую з народними засобами, непогано показує себе відвар полину з додаванням господарського мила. Живу на середньому Уралі, зимує сорт відмінно.

Поліна. Читала, що Кафедральна не підходить для приготування варення. Неправда, знімаю груші трохи недозрілі, на смак це ніяк не впливає, зате варення гарне, шматочки плодів залишаються цілими. Стиглі груші зберігаються погано, випробувала різні способи, в холодильнику вони лежать не більше 10 днів. Хвороб не було навіть у найгірші роки, а ось довгоносика ганяла, використовувала препарат Фуфанон (10 мл на відро води).

Залиште свій коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *