Гарбуз матильда f1: опис сорту, вирощування, посадка і догляд

Голландські гібриди різних вирощують у себе на ділянках багато городники, вибираючи їх за врожайність, невибагливість, стійкість до несприятливих умов. Гарбуз Матильда F1 – це також гібрид з Нідерландів, успішно обробляється дачниками Росії.

Мускатне диво на вашій грядці: опис гібрида Матильда

Виробником насіння є голландська агрофірма Enza Zaden, відома в більш ніж 90 країнах. Овочі, які вирощують з насіннєвого матеріалу селекції Enza Zaden, відрізняються не тільки відмінною врожайністю і чудовим зовнішнім виглядом, але ще і стресостійкість. Саме таким є і гарбуз Матильда, що відноситься до ранньостиглий гібридам.

Зазвичай гарбуза мускатної групи мають тривалі терміни дозрівання, але Матильда порадує першими плодами вже через 100-105 днів.

Рослина формує потужний кущ, довгі, до 4,5-5 метрів батоги. Квітки великі, красиві. На кущі може вирости 8-9 булавоподібних тиковок масою від 2 до 3 кг.

НА ЗАМІТКУ!
При бажанні виростити Матильду більше трьох кілограмів, треба залишати на кущі не більше 3-4 плодів.

Гібрид урожайний, при належному догляді дає до 15 кг плодів з одного квадратного метра. Форма тиковок Матильди може бути різною: або видовжені булави, або у вигляді груші, або плоди з перетяжкою. Шкірочка тонка, але досить щільна. Колір її також різний: рожевий, белесо-жовтий, гірчичний. На шкірці присутня невелика ребристість, яка більше виражена у плодоніжки.

Під шкіркою гарбуза – помаранчева масляниста м’якоть, що володіє дуже приємним смаком і ароматом. При розрізуванні повністю дозрілої гарбуза відчувається яскраво виражений горіховий аромат. Вживати в їжу плоди треба тільки після повного їх визрівання. У несозревшіх гарбузів Матильди м’якоть несмачна, блідого кольору з щільною структурою.

У найширшій частині плоду всередині розташована дуже невелика насіннєва камера. Насіння трохи, у деяких гібридних гарбузів їх немає зовсім.

Куди використовують плоди цього врожайного гібрида? Вони смачні в свіжому вигляді, відмінно підходять для приготування каш, запікання і гасіння. М’якоть мускатною гарбуза смажать, роблять чудові десерти, застосовують як начинку для різної випічки.

Переваги та недоліки гарбуза Матильда F1

Судячи з відгуків городників, цей гібрид відповідає заявленим характеристикам. Але для отримання соковитих плодів потрібно дотримуватися правил агротехніки цієї культури.

Серед достоїнств Матильди відзначимо:

  • врожайність;
  • чудові смакові якості;

  • стійкість до перепадів температур, несприятливих умов;
  • ранні терміни дозрівання плодів (для мускатних гарбузів це достатня рідкість);
  • невелика кількість насіння в м’якоті;
  • стійкість гібрида до хвороб;
  • можливість давати хороший врожай навіть у спекотне літо.

Звичайно, гарбуз любить тепло, і смак її м’якоті, її соковитість і аромат багато в чому залежать від погодних умов. Але Матильда не розчарує навіть в неврожайний рік, хоча клопоту в такий сезон буде більше.

Серед недоліків – неможливість брати свої насіння від плодів, так як ця гарбуз є гібридом F1. В іншому гарбуз хороша всім.

Особливості агротехніки гібрида

Гарбузове гібриди відрізняються високою врожайністю, але тільки за умови, що їм будуть забезпечені оптимальні умови. Тому:

  • грядку під культуру вибирають на сонячному місці;
  • в регіонах ризикованого землеробства вирощують гарбузи через розсаду;
  • не забувають про регулярний полив, прополювання і підгодівлі.

Гарбуз любить родючі грунти, на погано удобрених грунтах навіть самі врожайні сорти і гібриди не покажуть результату.

НА ЗАМІТКУ!
Для вирощування гарбуза підходять компостні купи, також для них можна спеціально зробити «теплі» гряди.

підготовка грядки

Грядки готують восени, обов’язково перекопуючи грунт і вносячи всі необхідні добрива. Для гарбуза це будуть:

  • гній, компост або перегній (по 5 -6 кг);
  • суперфосфат (до 50 грамів).

Всі норми дані на один квадратний метр.

Підготовка і посів насіння

Насіння гібридів продаються вже підготовлені до посіву, тому для Матильди якоїсь спеціальної обробки можна не проводити. Для розсади готують грунт, ємності (підійдуть горщики, широкі стаканчики).

Час посіву – кінець квітня, але терміни багато в чому залежать від регіону і кліматичних умов. Тут діє таке правило: розсада гарбуза при висадці повинна мати вік близько 3-4 тижнів, грунт на грядці повинна прогрітися до + 14-15? C, і не повинно бути небезпеки поворотних заморозків. Виходячи з цих показників, і вираховують час посіву.

Наприклад, в областях Північно-Заходу оптимальним часом висадки розсади теплолюбивой гарбуза буде початок червня. Значить, сіють насіння гарбуза Матильда на розсаду на самому початку травня.

Приблизно такі ж терміни будуть у городників Уралу, Сибіру, ??а ось для середньої смуги вони зрушаться на середину або кінець квітня (все-таки там набагато тепліше).

У південних областях Матильду можна вирощувати посівом насіння прямо на гряди.

Вихід на грядці

Перед висадкою розсаду рекомендується протягом тижня гартувати, виносячи сіянці в горщиках на відкриті веранди, балкони або лоджії.

ВАЖЛИВО!
Загартовування треба проводити поступово, виносячи спочатку рослини на одну-дві години і потім подовжуючи час процедури.

Схема висадки сіянців гарбуза Матильда – метр на метр, так як цей гібрид любить простір і свободу. При загущенні рослині не вистачає поживних речовин, врожайність знижується. Крім того, такі гарбуза частіше піддаються нападу шкідників, а також можуть захворіти.

Після висадки розсади гарбуз добре поливають, а потім приблизно на півтора тижні поливи припиняють. Це стимулює рослину на активний ріст кореневої системи, робить гарбуз міцніше.

Після цього гарбуз поливають приблизно раз в 7-8 (по 5-6 літрів на один м2), в період цвітіння і зав’язування плодів – два рази на 8-10 днів по 10 літрів. Поливають тільки теплою відстояною водою, суворо під рослину, не допускаючи попадання крапель води на листя і квіти.

НА ЗАМІТКУ!
Можна зробити борозенки, лунки або кільця, щоб поливати в них. Це дозволить більш економічно витрачати воду, при цьому повністю забезпечити вологою гарбуз.

Скільки разів треба підгодовувати гарбуз? Вважається, що за сезон обов’язково повинно бути дві-три підгодівлі – коров’яком, золою, комплексними добривами. Якщо грунту бідні, то кількість «обідів» для тиковкі збільшують. Але не допускають надлишку добрив в грунті, так як це негативно позначається на зростанні рослин.

Іноді городники (особливо новачки) посилено «годують» гібрид азотом, радіючи, як дружно зеленіє і йде в зростання гарбузовий кущ. Але нарощуючи зелену масу, гарбуз «забуває» про цвітіння і зав’язування плодів, і тоді врожаю точно не дочекатися. У перший період вирощування культури повинні переважати азотні добрива, а в другій – потрібні для росту і дозрівання плодів фосфор, калій.

Формують кущ Матильди, прищипуючи бічні пагони і залишаючи лише кілька тиковок на рослині. Прищіпку роблять над 3-4 йдуть після плода листочками.


НА ЗАМІТКУ!
Під наливаються гарбуза рекомендується підкладати дощечки, фанеру. Це збереже їх від гниття, поразки слимаками.

Дозрілі плоди прибирають зазвичай в середині серпня (якщо насіння були посіяні в травні). Ознаки дозрівання плодів:

  • шкірка тиковкі придбала сортовий колір;
  • плодоніжка підсохла і стала твердою;
  • стебла і пагони гарбуза стали жовтіти і засихати.

Після прибирання гарбуз Матильда можна зберігати (до 4-х місяців). Для вживання в їжу потрібно, щоб плоди вилежатися належний час, повністю дозріли, м’якоть придбала потрібні кондиції.

Багато городників відзначають, що саме після визрівання протягом двох або двох з половиною місяців плоди Матильди стали дуже смачними і ароматними.

Вибирати цей гібрид для свого городу чи ні – кожен вирішує сам. Але опис і характеристики гарбуза, а також результати, отримані на практиці, говорять про те, що Матильда F1 заслуговує на увагу.

Залиште свій коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *