Формування перцю в теплиці і відкритому грунті: як прищеплювати і пасинкувати

Формування – це спосіб підвищити врожайність рослини, якщо необхідно зробити це в максимально короткі терміни. Його можна проводити для будь-яких рослин: як ростуть у відкритому грунті, так і в теплиці, особливо якщо там немає спеціального мікроклімату і професійного висвітлення. Плоди теплолюбних рослин не встигають дозрівати в наших суворих погодних умовах, тому дбайливі дачники можуть зайнятися формуванням кущів, щоб допомогти свої рослинам.

Сьогодні ми поговоримо про формування солодких болгарських перців, улюбленця багатьох людей, що легко можна пояснити: він містить в собі безліч вітамінів і мікроелементів, а також зберігає всі корисні властивості при консервуванні.

Які сорти потребують формуванні

Для того щоб вибрати сорт перців для формування, необхідно дізнатися висоту вашого рослини. Існує певна класифікація:

  • Кущі нижче 50 см – низькорослі.
  • Середніми називаються рослини, які досягли 100 см у висоту.
  • Гіганти в 200 см – це високорослі рослини.

Отримати великий урожай з низькорослих і середніх рослин нескладно, у середніх кущів потрібно тільки обрізати безплідні і нижні гілки, щоб поліпшити циркуляцію соків по стеблу, інакше рослина буде годувати гинуть пагони, а енергії на дозрівання солодких плодів не вистачить.

Низькорослі перці відмінно плодоносять і без формування, єдиним винятком є ??випадок, коли рослини були посаджені занадто щільно, через що їм не дістається світла і повітря. Недолік провітрювання може привести до захворювань, втрати плодів і погіршення врожайності.

Найчастіше сформувати необхідно високі солодкі болгарські перці. Для них необхідно проводити прищипування, обрізання зайвих пагонів, а також уважно стежити за рівнем освітленості в приміщенні і якістю провітрювання.

формування куща

Формування куща солодкого перцю в теплиці включає в себе кілька кроків, також необхідно буде уважно стежити, щоб на рослині не залишалося жовтих і зів’ялого листя. Високі рослини потрібно підв’язувати, оббиваючи стебла навколо опори у вигляді дерев’яної дошки або натягнутою мотузки.

Видалення коронного бутона

Коли перець був тільки висаджений в грунт, він спочатку зростає єдиним стеблом, але коли кущ досягає 15-20 см у висоту, він розгалужується на 2-3 відростка. У місці цього розгалуження з’являється бутон, зацвітають до посадки в теплицю, він називається коронним. Щоб рослина пустило ще кілька гілок, бутон необхідно видалити. За рахунок цього з’явиться більше стебел, і кожна гілка буде давати врожай.

зайві пагони

Другий крок у формуванні солодких перців полягає в тому, щоб обрізати непотрібні відгалуження. Це необхідно робити, коли у куща виростає 10-12 листя. 2-3 найсильніших гілки, що сформувалися з розвилки коронного бутона, можна залишити. Слабкі паростки вкорочують, знімаючи верхушечную точку росту. Гілки, які залишилися, утворюють каркас куща, їх називають скелетними. У процесі росту рослини на скелетних гілках утворюються пагони з бутонами. З них знову ж таки потрібно залишити найсильніший, а решта видалити вище першого аркуша. Такі маніпуляції потрібно проводити для кожного розгалуження, адже слабкі пагони можуть послабити весь перець, а що утворився зав’язі не вистачатиме поживних речовин. Для високорослих кущів нормальна кількість зав’язей – до 25, інші, що з’явилися в междоузлиях, необхідно видалити.

Обрізання безплідних пагонів

Досвідчені городники радять постійно оглядати кущі солодкого болгарського перцю на наявність безплідних пагонів і обрізати їх. Вони знаходяться в самому низу головного стебла, до того місця, де він розгалужується. Необхідно також видаляти листя, які не беруть участі в утворенні нових зав’язей, але відбирають у рослини потрібні йому соки. Важливо, що пошкоджені і хворі листя необхідно видаляти обрізанням з усього рослини, інакше хорошого врожаю годі й очікувати.

Уважно також стежте, щоб кущах солодкого перцю вистачало світла. В іншому випадку плоди не зможуть зав’язатися, незважаючи на правильне освітлення.

прищипування нирок

Якщо після попередніх маніпуляцій на кущі солодкого перцю зав’язалося достатню кількість плодів, можна прищипувати нирки на основних гілках. Тоді нові гілки перестають рости, а всі соки спрямовуються на дозрівання вже утворилися плодів. Прищіпку солодкого овоча потрібно робити за шість тижнів до закінчення росту рослини.

Як формувати перець в теплиці

При перенесенні розсади солодкого болгарського перцю в теплицю, треба правильно вибрати схему висадки. Паростки потрібно висаджувати так, щоб залишався простір для збільшення обсягу рослини на 2-3 гілки. Найкраще буде посадити 3-5 кущів на квадратний метр. У разі якщо кустистость середня, то можна на квадратний метр висадити до 8 кущів перців. Але, ні в якому разі не саджайте перці занадто часто, наприклад, по два на метр. У теплиці необхідно постійно контролювати вентиляцію і освітлення, для цього потрібно видаляти нижні гілки і листя, які ростуть до першої розвилки. Постійно також оглядайте ваші солодкі перці, щоб на них не завелися шкідники.

Як пасинкувати перець в теплиці

Пасинкування – це видалення з скелетного стебла рослини молодих пагонів (пасинків), а також безплідних квіток і листя з метою збільшення врожайності. Пасинкування проводять в залежності від схеми висадки перців. При низькій щільності висадки пасинкування проводити безглуздо, а ось при високій – це обов’язкова процедура, інакше рослинам не вистачатиме світла і повітря, а всі соки будуть йти на непотрібні органи.

Поради для успішного пасинкування:

  • Найкраще робити це вранці, так як в цей період грунт вологий після вечірнього поливу.
  • Поки солодкий болгарський перець не досягне 20 см у висоту, думати про видалення пасинків не потрібно. Коли кущ досить виросте і зміцніє, його верхівку видаляють прищипуванням, за допомогою цього домагаються розвитку сильних бічних гілок.
  • Після цього обрізають слабкі бічні пагони – пасинки. Слід залишити всього 5-6 сильних гілок, які в майбутньому утворюють скелет дорослої рослини, і з нього можна буде зібрати до 25 великих стиглих плодів.
  • Всі нижні гілки слід видалити.
  • Після пасинкування грунт обов’язково потрібно ретельно розпушити і полити.

На відео вище докладно описується пасинкування солодких болгарських перців в теплиці:

Залиште свій коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *