Чудове «Свинарство»

В останні 2 роки 2-місячні поросята користуються стабільно високим попитом, а ціна на них, незважаючи на кризу, навіть трохи зросла. Утримувати поросят нескладно, витрати на корм невеликі, адже їдять вони практично все,

навіть те, що залишається «від столу». Сподіваємося, що досвід автора виявиться корисним для всіх, хто бажає спробувати свої сили в цій справі.

Розводити або не розводити?

Свинки відрізняються високою скоростиглістю; вже в піврічному віці порося досягає у мене живої маси 100 кг. Сало заготовляю для родичів в місті, а вироблена самостійно тушонка йде для приготування гастрономічних надмірностей для будь-якої компанії.
Нескладно підрахувати, наскільки прибутковим може бути розведення свиней: за один опорос свиноматка
дає в перспективі 1,0-1 , 2 т живої маси (а, як правило, опороси відбуваються 2 рази на рік). Кормів при вирощуванні порося потрібно набагато, в 2,0-2,5 рази, менше ніж при вирощуванні корови.
Стабільний попит на маленьких поросят і гарна ціна на них роблять вигідним розведення цих жівотних.Так, у Вологодській області дохід від продажу 1 поросяти-3000 руб.
Тому питання-розводити або розводити в своєму господарстві поросят-переді мною не стоїть. І вам, читачу, я рекомендую зважити всі «за» і «проти» і зайнятися цим відповідальним, але захоплюючою справою.

Підготовка до опоросу

Вже починаючи з 4-го місяця поросності свинці потрібен особливий догляд н режим. В останній місяць перед пологами відбувається швидке зростання поросят в утробі матері, тому від правильного утримання та годівлі свиноматок в чому .завісят здоров’я і жива маса майбутнього потомства.
У раціон свиноматок включаю повноцінні корми, що містять протеїн, мінеральні речовини і вітаміни. Крім концентратів (комбікормів) даю трав’яне борошно з бобових трав. Якщо свиноматка не отримує щодня і в достатній кількості повноцінний корм, то на зростання плоду йдуть живильні речовини з її організму, що не бажано, оскільки послаблює його перед пологами. Щоб не шкодити матці і приплоду, я скорочую кормовий раціон тільки за 4-5 днів до oпороса, доводячи його до 1/2 від потреби матки за рахунок об’ємистих і важко перетравлюваних кормів (силос, зернобобові, соковиті).
За 1-2 дні до опоросу потрібно підготувати окреме приміщення в хліві, зробити загородку. Обираю місце подалі від інших тварин-перші 15 днів після опоросу матці і поросятам необхідний спокій. Особливу увагу приділяю підлозі в хліві: він повинен бути максимально чистим. Щоб зберегти новонароджених поросят, рекомендую підтримувати температуру повітря 20 &#8 230; 22 ° С.
В останні дні перед опоросом важливо стежити за станом вимені і сосків свиноматки, щоб не допустити маститу. При появі ознак запалення або затвердіння вимені треба зробити ручний масаж молочної залози, виключити з раціону соковиті корми і звернутися за допомогою до ветеринарного лікаря.

Знадобиться ваша допомога

 Поросята і свиноматка

Мої свинки народжували тільки вночі, тому важливо не пропустити початок опоросу, адже може знадобитися допомога. Але, про все по порядку.
Початок опоросу визначаю по поведінці матки. Десь за 2 доби до опоросу вона стає неспокійною, вим’я у неї припухає, соски збільшуються і червоніють; приблизно за 1 добу (а бувало й раніше) з сосків при слабкому дотику виділяється молозиво.
За 3 год до опоросу матка кілька заспокоюється, але часто лягає і встає. При своєчасному нормальному опоросі потуги свиноматки повторюються через кожні 5-10 хв. Якщо немає ускладнень, зазвичай опорос проходить протягом 2 ч. На його тривалість впливають температура тіла тварин, правильна підготовка маток до опоросу, мікроклімат і багато інших чинників.
При появі перших ознак початку пологів задню частину тулуба свиноматки, соски, промежину , вим’я і хвіст обмиваю теплою водою з милом і слабким дезинфікуючим розчином (фурациліну 1: 5 ТОВ, калію перманганату-1:10 ТОВ, 1% лізолу).

Після пологів

Відразу після пологів потрібно продезінфікувати пуповину у поросят, обтерти слиз з «п’ятачків» і біля рота. Після цієї швидкої процедури я тут же підсаджую поросят до матки і розподіляю але сосок. Дрібних поросят-до передніх сосок, а великих-до задніх. Якщо приплід вдається великий (наприклад, 12 поросят), я ділю новонароджених на 2 групи і підсаджують до матки по черзі.
Після пологів починається підсисний період, коли важливо ретельно стежити за якістю раціону, тому недоброякісні корми надають несприятливий вплив на стан свиноматок і викликають погіршення якості молока. Не пізніше, ніж на 2-у добу після опоросу обрізаю у поросят хвостики.

Як годувати свиноматку і шмаркачів

У перші години після опоросу даю свинкам тільки чисту свіжу воду з температурою 15 … 18 ° С, в необмеженій кількості. Важливо стежити, щоб в годівниці не закінчується тепла вода і свинки пили досхочу-при нестачі води у них погіршується апетит, знижується молочна продуктивність, підвищується вміст жиру в молоці, що згодом може привести до виникнення шлунково-кишкових хвороб у попосят. Помірне годування сприяє помірної лактації і оберігає матку від загрубіння вимені і маститу.
Годувати відразу після опоросу не раджу. По закінченні 6 год після опоросу даю кашку-бовтанку: суміш з 0,5-0,7 кг концентратів з теплою водою. На третій день і далі можна дати досхочу соковитих кормів, у тому числі травичку. Щоб підтримати високу молочність, готую обрат, молочну сироватку і дрожжеванном корм. До звичайної норми раціон плавно доводжу до кінця 1-го тижня після опоросу, тому різкий перехід до повної нормі несприятливо впливає на травлення і молочність підсисних маток.
Навіть у запеклих свиноматок свого молока поросятам вистачає тільки в перші дні життя. Тому з 5-денного віку підгодовую їх доброякісними кормовими сумішами. Мел, борошно, деревне вугілля у вигляді суміші або окремо даю без обмежень. Деревне вугілля дуже корисний у цей непростий період життя маленьких поросят і свиноматки-він поглинає гази і токсини.
Щоб попередити шлунково-кишкові захворювання, даю поросятам ацидофілін, приготований з коров’ячого молока, а для профілактики анемії з 3-денного віку додаю в корм сірчанокисле залізо (0,25% розчин на кип’яченій воді з розрахунку 10 мл на 1 поросяти).
З 20-денного віку поросят можна підгодовувати вівсяним молоком (300 г просіяного через сито вівсянки на 1 л води), замість коров’ячого.

Дорощування поросят перед продажем

Перші дні і тижні життя найскладніші для поросят: вони ще «Не нагуляли» підшкірний жир і бояться навіть незначного переохолодження. Щоб зберегти приплід, забезпечую температуру в хліві не нижче 10 ° С (заміряти її раджу на рівні підлоги), а в перші дні, як цієї холодною зимою, беру поросят в хату, де набагато тепліше.
Вже на 14-16-й день можна каструвати поросеночка. Спробувавши різні варіанти по термінах (до 2 місяців) я переконався, що більш ранню кастрацію хрячки переносять краще, і вона благотворно позначається на їхньому подальшому зростанні і розвитку. При цьому поліпшується рентабельність зв’язки «витрати кормів-зростання приплоду»; хрячки краще ростуть і споживають менше кормів.
віднімати молодняк від свиноматки в 40-денному віці, при цьому поросят і матку треба влаштувати в різні приміщення. Перед відбиранням незначно знижую раціон харчування свиноматки.
У цьому віці добовий приріст живої ваги становить у середньому вже 300 г, поросеночек досить міцний, і через 10 днів він практично готовий до продажу.
У цей період, між 40-м і 50-м днем, в раціон вводжу варену картоплю і 1-2 кг відвійок 5 разів на добу. Кормовими масами в цей період краще не зловживати. Крім того, потрібно стежити, щоб всі поросята під’їдала корму одночасно тоді не буде поділу на слабких і сильних тварин. Решта корму і забезпечення водою ті ж, що і в підсисний період.
Поросят, що залишаються в моєму господарстві до 2-місячного віку (вага 22-26 кг), я повністю перекладаю на «дорослий» раціон: 3-разове харчування через рівні проміжки часу. Після годування у моїх поросят обов’язкова прогулянка тривалістю 20 хв; це додає молодняку ??здоровий апетит і добре позначається на їхньому розвитку.

З чого починати? вибираємо порося

-Тут продай!
-Тут хтось її купить, тут її всі знають …
(к/ф «Міміно», діалог про корову) Звичайно, найкраще придбавати поросят-бажано вже щеплених-у знайомих фермерів ,. Односельцям зазвичай пропонують хороших, міцних, перспективних поросят. Ті ж, хто продає свідомо слабких (неякісних) тварин, ризикують викликати незадоволення сільського суспільства, адже тут всі один одного знають і інформація поширюється швидко.
Особливо обережним потрібно бути при виборі поросяти, якщо ви купуєте його у заїжджого продавця. Насамперед, зверніть увагу на дихання тварини: якщо воно часте і поверхневе, якщо мають місце «подкашливание», сипи, то значить, легкі у нього нездорові. У перспективного міцного поросяти дихання рівне і глибоке. Розімкніть щелепи тварини: ви повинні бачити рівний прикус і змикання. В іншому випадку порося не зможе активно захоплювати корм і протягом 6-8 місяців йому навряд чи вдасться наростити велику масу. Широкий лоб на короткій голові, шкіра без складок, тонкі невеликі вуха (можливо нависають на оченята-це не порок), широкі груди і спина, сухий і чистий хвостик, смотрящий догори, чисті копита (якщо трохи блищать-ще краще)-так виглядає здоровий порося, якого рекомендується купувати на відгодівлю. А ось надалі все вже залежить від вас.

А.Кашкаров

Залиште свій коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *