Черешня Іпуть: опис сорту, фото, відгуки, морозостійкість

Іпуть – сорт черешні, що відрізняється прекрасними смаковими якостями, і рясним плодоношенням. Його активно вирощують як дачники-любителі, так і промислові підприємства.

Стиглі ягоди дуже солодкі, їх можна вживати в їжу в готовому вигляді, або ж консервувати, що-небудь запікати і т.д. Розглянемо їх ближче – дізнаємось про історію, характеристиках, правилах вирощування та догляду, а також почитаємо відгуки про неї.

Як з’явилася селекція

Ця черешня була виведена в Російському НДІ імені Люпина. Її «творці» – селекціонери А. Астахов і М. Канишіна. Сорт внесений до єдиного державного реєстру в 1993 році.

Характеристика і опис

Сорт Іпуть відноситься до скоро-созревающей черешні середнього терміну дозрівання. Чи не боїться таких захворювань, як клястероспоріоз і коккомикоз. Що ж він собою являє?

дерево

Іпуть невеликої висоти. У період повного дозрівання дерево досягає близько 4,5 м. В висоту. Крона має густе листя, її форма нагадує широку піраміду.

Нирки на дереві виростають середнього розміру. Листові пластини довгасті, по формі схожі з еліпсом. Лист має зелене забарвлення. Він волнист, трохи увігнутий всередину. З країв має щербини.

Черешок Іпуть середньої довжини. Квітки представляють собою пелюстки білого кольору, які злегка торкаються один до одного. Віночок виростає в формі блюдця. На кожному суцвітті можна побачити по 4-5 квіток. Плодоносить рослина на букетний гілках.

Плоди

Іпуть плодоносить досить великими ягодами, вага кожної з яких, в середньому, становить близько 7 грам. Форма черешні сердцевидная, високої щільності, з глянцем.

Ягоди пофарбовані в темно-червоний колір, а після повного дозрівання стають практично чорними. Вони солодкі, соковиті, середньої щільності. Дегустатори оцінили їх смак на 4,7 з 5-и балів.

Вміщені речовини

Іпуть – дуже соковита черешня. У солодкої м’якоті ягідок є маса корисних речовин, мінералів, і вітамінів.

Харчова цінність

елемент У 1000 грамів міститься
калорійність 52 ккал
вуглеводи 10,8 г
білки 1,1 г
жири 0,4 г
Харчові волокна 1,1 г
кислоти 0,5 г
цукор 11 г
сухі елементи 16,6 г

вітаміни

елемент  У 1000 грамів міститься
Вітамін А  0,25 мг
вітамін РР 0,5 мг
 Тіамін (вітамін В1) 0,01 мг
 Рибофлавін (вітамін В2) 0,01 мг
 Вітамін Е  0,3 мг
 Аскорбінова кислота (вітамін С)  10,5 мг

макроелементи

елемент У 1000 грамів міститься
кальцій 33 мг
натрій 13 мг
магній 24 мг
фосфор 28 мг

Переваги і недоліки сорти

Як і всі сорти ягід, Іпуть має свої плюси і мінуси. Розглянемо їх.

Переваги Іпуть:

  • Дуже багата щорічна врожайність;
  • Сорт ранніх строків дозрівання;
  • Виявлено стійкість до багатьох недуг ягід грибкового походження;
  • Іпуть стійко переносить зиму – її нирки не пошкоджуються.

Недоліки Іпуть:

  • Плодоносити починає через 4-5 років після посадки;
  • Кісточку досить проблематично відокремити від м’якоті;
  • Якщо вологи буде недостатньо, то черешні почнуть тріскатися.

Порівняння сорти з іншими ягодами

Іпуть Аріадна Ревна
терміни дозрівання ранні ранні Середні
Стійкість до коккомикозу висока Середня низька
вага ягоди 5-9 г 4-6 г 4-7 г
м’якоть Солодка, щільної структури Солодка, м’якої структури Солодка, щільної структури
Урожайність (кг з одного дерева) 25-35 10-15 15-20
запилення частково Самоплідна частково Самоплідна самобесплодни

Чи необхідно використовувати запилювачі?

Так як Іпуть в деякій частки самоплодовий сорт, то для нормального росту рослини, і забезпечення гарної зав’язі, його необхідно систематично запилювати. Альтернатива – висадка дерева близько таких сортів черешні, як: Брянська, Тютчевка, Ревна, Радіца.

посадка

Висадка молодих рослин проводиться у весняний період – поки нирки не стали набухати. Є варіант і осінньої посадка – після опадання всієї листя. Висаджується Іпуть днем, в погоду без вітру, при температурі вище нуля.

Важливо! Якщо регіон північний, то черешню можна висаджувати в періоди, перераховані вище. Якщо ж це південна частина країни, тоді до процесу варто приступити восени, а не навесні.

вибираємо саджанці

Найпростіший, та й оптимальний варіант – покупка саджанця за кілька днів до планованої висадки в грунт. Якщо рослина купується в промислових цілях, то вибирати потрібно невисокі дерева – до 1,5 м., А якщо для приватного – ще менше, по 50-100 см. Найкраще купувати саджанці, яким вже є 2 роки.

Здоровий Іпуть повинен мати такі параметри:

  • Добре розвинена крона;
  • На деревце є мінімум 4 гілки довжиною по 40-50 см .;
  • Стовбур в діаметрі – не менше 2 см .;
  • Кора гладка, без будь-яких механічних пошкоджень, і явних захворювань;
  • На зрізі ствол повинен бути кремового відтінку;
  • Підщепа і прищепа рослини в місці прищеплення повинні виділятися на тлі всього іншого.

Пам’ятайте! Ніколи не купуйте дерева з зморшкуватою корою! Адже, цей фактор свідчить про те, що рослина пересушили. Такі черешні приживаються вкрай рідко.

Підбираємо місце для посадки

Іпуть – рослина, яке стоїть висаджувати в пухку землю, забезпечивши оптимальний відведення води. Прекрасний варіант – добре освітлюється місце на городі, з суглинистой або середньосуглинисті грунтом, з кислотністю від 6 рН.

Такі місця на ділянці, де часто накопичується волога, помітні підтоплення і т.д. краще обходити стороною. Грунтові води повинні залягати на глибині не менше 2,5 метрів.

готуємо землю

Зробити це можна 2-ма способами:

  1. Місце під посадку починають готувати за 5 місяців до висадки дерева. Роблять ямку 1 на 1 м., Глибиною в 85 см. Скопати куб землі перемішують з 4-я відрами свіжого добрива (компост або перегній), і додають туди ще 300 м суперфосфату. Потім яму закопують назад;
  2. Ямка під посадку готується за 14 днів до висадки Іпуть. При такому підході половину землі, що була викопана, перемішують з некислим торфом (2 відра), додають 300 р золи деревини, і 50 р калію. Суміш укладається на дно ями, засипається залишилися грунтом.

покроково

Перед висадкою з деревця прибирають все зіпсовані гілки і коріння. потім:

  • Яма викопується приблизно на 85 см;
  • З землі на дні формується «піраміда», в яку вставляють кол з деревини;
  • Молоде дерево опускається в ямку, його коріння несильно розправляються. Шийка кореневої системи, при цьому, повинна виступати над пірамідою на 7 см .;
  • Лунка засипається грунтом, несильно трамбуется;
  • Деревце з допомогою стяжки акуратно фіксується на кілочку;
  • Посадку поливають 3-4-я відрами води;
  • Як тільки волога вбереться, в грунт додається торф, або стружка від дерева.

Щоб розвиток рослина проходило на належному рівні, необхідно дотримуватися такої схеми посадки:

  • Відстань між кожним деревцем – 3,5-4,5 м .;
  • Між кожним рядом – 5 м.

Корисно знати! Не варто садити черешню поблизу таких дерев, як груша або яблуня, так як це буде сильно заважати при запиленні рослин.

як доглядати

Якщо правильно підійти до догляду, тоді це посприяє нормальному розвитку дерев, підвищити їх родючість, а також допоможе якомога довше мати якісний урожай черешні.

Догляд за лункою

Доросле дерево буде рости з ямки діаметром приблизно в 1 м. Земля біля стовбура повинна завжди бути чистою – там не повинно бути ніякого сміття або бур’янів, порослі. Її потрібно буде періодично рихлити й удобрювати, додавати свіжу грунт.

полив

Іпуть потребує помірного поливу, адже надмірна волога принесе тільки шкоду – ягоди почнуть тріскатися. Так, поливати рослину необхідно раз на 30 днів, якщо спостерігається надмірна посуха – раз на 7 днів.

Тільки посадженого дерева буде вистачати приблизно 3-4 відра води, дорослому ж знадобиться як мінімум 6.

обрізка

Обрізку рослини необхідно проводити на початку весни, поки нирки не стали набухати. Як тільки рослині виповниться 2 роки, йому необхідно сформувати корону з декількома ярусах:

  1. На першому ярусі має залишитись 3 «головні» гілки, які знаходяться на рівні 55-65 см. Від землі, і на відстані близько 20-ї см. Відносно один одного. Всі інші повністю знищуються;
  2. На другому ярусі ніжно сформувати 2 дрібніші «головні» гілки. Вони формуються ще через рік. Розташовуються на відстані півметра від першого ярусу;
  3. Третій ярус формується на відстані 35 см. Від другого. На ньому залишається одна структурна гілка. Через рік над нею виросте кільце, яке потрібно буде відрізати;
  4. До 5-и років рослина буде формувати досить довгі гілки. Їх потрібно постійно обрізати, залишаючи не більше півметра довжини.

Доросле дерево обрізається для того, щоб прорідити верхівку, і трохи «омолодити» рослина:

  1. Гілки, які ростуть усередину, прибираються;
  2. Якщо приріст віком в рік має менше 20-и см. В довжину, то гілки потрібно вкоротити до п’ятирічних приростів;
  3. Коли черешня починає приносити плоди, потрібно систематично прибирати все відмерлі і пошкоджені гілки.

Як готуватися до зимівлі

Щоб на черешню не чинили негативний вплив низькі температури, її стовбур необхідно побілити, обмотати мішечного тканиною, і вкрити руберойдом. Якщо в регіоні спостерігаються дуже сильні морози, то крону варто накрити лутрасилом.

добриво

Щоб рослина виросла здоровою, і принесло рясний урожай, його необхідно правильно удобрювати.

Як це робиться, в залежності від сезону:

Навесні – коренева підживлення

  • У квітні, до першого цвітіння, під час розпушування ґрунту біля стовбура, рівномірно розподіляють 25 грам селітри аміачної на кожен «квадрат»;
  • У травні, під час появи другого кольору, готують такий розчин для підживлення: 20 м сечовини на 1 відро води, і поливають з розрахунку 5 відер на дерево;
  • Після завершення сезону цвітіння роблять таку суміш: на 10 л. води – 1,5 кг. курячого посліду, настояти 2 доби. На кожну рослину використовувати по 2 л. суміші.

Влітку – підживлення поза кореня

  • Проводиться в середині-кінці червня. Використовуються будь-які суміші, що містять фосфор ( «Амофос», «Нитроаммофоска» і т.п.).

Восени – кореневе добриво

  • Під кінець вересня проводять вапнування грунту золою, крейдою або вапном. Для кожного дерева такої підгодівлі вистачає на 5 років.

Підживлення кореня молодого деревця повинна проводитися щороку, поки дерево не досягне 7-и років. Дерева, яким вже більше 13-и років, варто удобрювати кожні 2-3 роки.

Захист від шкідників і захворювань

Якщо своєчасно, і правильно провести обробку Іпуть, то це допоможе зберегти урожай, а також дасть рослині нормально розвиватися, без будь-яких недуг.

Які препарати використовуються для захисту від шкідників

шкідник використовувані препарати
Вишнева муха і міль, зимовий п’ядун. Амбуш, Залон, Нексіон – раз ан 30 днів.
Златогузка. Карбофос (0,3%) раз в середині квітня.
Кліщ. Ціфокс, Антіклещ, Пірінекс, Сумітіон – обприскують 3-4 рази кожні 7-10 днів.
Трубковерт. Карбофос (7%) – обприскують двічі, через щотижня.
Казарка, слизовий вишневий пильщик, плодожерка. Карбофос, Фуфанон, метафосом – один раз. Якщо шкідника перемогти не вийшло – процедуру повторюють через місяць.
Гризуни. Шторм або Чистий дім. Принади розкладаються біля нір шкідників.

Чим користуватися, якщо черешня захворіла

захворювання ліки
Мозаїка, бура плямистість, Моніліоз, коккоміоз. Фітоспорін, Нітрафен, Топаз – обприскувати 2 рази через кожні 11 діб до одужання.
Клястероспоріоз. 1% Нітрафен – обприскати раз.
Трутовик сіро-жовтий. Побілка нижній частині стовбура і гілок, обробка заражених місць мідним купоросом (3%).

Важливо! Якщо речовина використовується в цілях профілактики, тоді його не можна поєднувати з іншими. Застосовувати необхідно, відповідно до інструкції на упаковці.

Урожайність і правила зберігання Іпуть

Так як цей сорт відноситься до середньоранніх, то ягоди починають з’являтися приблизно в червні. Перші плоди можна побачити лише на дереві, вік якого перевищує 5 років. Орієнтовна врожайність з кожного дерева – 25 кг. черешні. Якщо правильно доглядати, і систематично підгодовувати, то можна домогтися і 30-й кг.

Ягоди необхідно зберігати в холодильнику не довше, ніж 5 діб. Приймати в їжу плоди можна як в свіжому вигляді, так і використовувати для різних заготовок на зиму. Також, вони годяться для приготування: вина, джему, соку, конфітюру.

Відгуки

Марія Олексіївна, 50 років, м Умань

«Купила Іпуть в дворічному віці ще в 2012 році. Першу зимівлю витерпіла прекрасно, лише пара гілок підмерзла, але потім повністю відновилися. Плодоносить відмінно – збираю зараз по 20-23 кг. з кожного дерева (у мене їх 3). В основному використовую для вживання в «чистому вигляді».

Невеликий секрет, яким зі мною поділилася сусідка по дачі: цей сорт – просто ідеальний варіант для готування вина. Багато від кого вже це чула. Тому, раджу спробувати – він і правда дуже смачне, насичене »

Артем Васильович, 41 рік, Підмосков’ї

«Найбільший і великий урожай отримав тільки на 6-й рік. Не вважаю цей сорт «кращим», як його розхвалюють. Але, це стосується саме врожайності. В цілому, смак хороший але, ягід мало … »

Залиште свій коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *