7 способів поліпшення смаку томатів при дозріванні

Городники, які мають на ділянці плантацію томатів, знають, наскільки дотримання агротехніки культури впливає на якість плодів. Бувають ситуації, коли один і той же сорт помідорів, причому посаджених на сусідніх ділянках, в результаті дає різні за ступенем цукристості і соковитості плоди. Пропонуємо вам дізнатися 7 способів поліпшення смаку томатів при дозріванні, якими люб’язно поділилися досвідчені дачники з нашими читачами.

Велика кількість світла. Теплолюбні помідори дають максимальну врожайність на освітлених протягом усього дня ділянках городу, причому, захищених від продувних вітрів і протягів. Ось чому найбільш продуктивні посадки томатів, розташовані на південних схилах з підвітряного боку.

Схема посадки. У загущених посадках плоди визрівають набагато гірше і, відповідно, через дефіцит світла їх м’якоть має більш рідку структуру. Фахівці радять залишати 0,4 м між низькорослими, 0,5 м між середньорослі і 0,6 м між високорослими і плетистими сортами помідорів, причому останні рекомендується вирощувати на опорах або шпалерах.

Полив. Грамотна організація поливів протягом усієї вегетації рослин безпосередньо впливає на якісні та кількісні показники врожайності плантації томатів.

  • Воду для поливу попередньо відстоюють не менше доби і нагрівають на сонці.
  • Захід виконують рано вранці або після заходу сонця, витрачаючи таку кількість води, щоб вона не менше години після поливу стояла в лунках.
  • Поверхневі і часті поливи призводять до ослаблення кореневої системи і нестачі харчування, що негативно позначається на цукристості плодів.
  • Кратність поливів скорочують у міру росту рослин. Якщо після висадки розсади в грунт, особливо в посуху, кущі поливають 3 рази в тиждень, під час формування зав’язі томати поливають 2 рази в тиждень, то в період активного плодоношення грунт рясно зволожують не частіше, ніж 1 раз в тиждень.

Йод для захисту рослин і кореневого підживлення. Через 2 тижні після перенесення розсади на постійне місце (грядки або теплиці) починають полив розчином йоду. На 10 літрів достатньо додавати по 2-3 краплі аптечної йодної настоянки і поливати кожні 7-8 днів з розрахунку 0,5-0,7 л під кущ. Такі процедури збільшують м’ясистість і величину плодів, прискорюють процеси їх дозрівання, і є потужною профілактикою фітофторозу.

Зола для підгодівлі томатів. У рослинному попелі присутня безліч макро- і мікроелементів, які безпосередньо впливають на хімічний склад плодів. У 10 л води розводять стакан просіяного попелу, наполягають живильну рідину 1-3 дні. Підживлення зольним настоєм з розрахунку 1 літр під кожен кущ виконують, коли томати на кущах починають масово наливатися і буреть.

Збір врожаю. Слід зазначити, що, чим довше помідор знаходиться на кущі, тим смачніше він стає, вбираючи максимальну кількість соків маточного рослини. Тому самі цукристі і м’ясисті плоди, які ви плануєте використовувати на салат або овочеву нарізку, витримуйте на грядці до повного дозрівання. Бурі ж томати, зібрані з плантації в стадії технічної зрілості, дозаривают в приміщенні і використовують на консервацію або зимові заготовки.

Спільні посадки. Виявляється, що розташований в міжряддях томатів базилік надає помідорам неповторний смак і підсилює насолоду плодів. Ось чому досвідчені городники практикують змішані посадки або розміщують ряди з кущистим зеленим, фіолетовим і комбінованим базиліком по периметру, в торцях або на сусідній грядці.

Як бачите, описані методи збільшення цукристості томатів прості і легко здійснимі. Навіть недосвідчений городник може отримати пристойний помідорний урожай з любовно викоханої плантації. Легкого вам праці на дачній ділянці!

Залиште свій коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *